• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.09.2024

12:38

Stiže jako pogoršanje vremena! Evo šta nam donosi ciklon i hladni front Srbiji!

E stock

Društvo

Stiže jako pogoršanje vremena! Evo šta nam donosi ciklon i hladni front Srbiji!

Podeli vest

Početak septembra doneo je Srbiji ekstremno toplo vreme. Temperature su dostizale 37-38 stepeni, dok je prosek za ovo doba godine od 24 do 28 stepeni.

Iza nas je najtoplije leto. Temperature tokom juna, jula i avgusta skoro da nisu padale ispod 30 stepeni i sve vreme su preovladavali vreli tropski dani. U Beogradu je zabeleženo preko neverovatnih 65 tropskih noći, što do sada u istoriji nije zabeleženo.

I ovaj vikend prolazi u Srbiji u znaku letnjeg vremena, a temperature prelaze 30 stepeni. U subotu rano ujutro šire područje Beograda zahvatio je snažan grmljavinski sistem sa vrlo obilnim pljuskovima.

Ovaj lokalni oblačni sistem bio je vrlo slabo pokretan i dugo se zadržavao nad južnim i istočnim delvima Beograda. Na Košutnjaku je palo 23 litara kiše po kvadratnom metru, dok je na južnom obodu Beograda lokalno palo i više od 50 litara kiše po kvadratnom metru, pri čemu su nastale urbane poplave i bujice.

Istovremeno, na Novom Beogradu i na severnom obodu grada nija pala ni kap kiše. Mnoge Beograđane juče ujutro su probudili i gromovi. Tokom dana bilo je sunčano i toplo, uz temperature oko 30 stepeni.

Foto: Foto: Shutterstock, Miloš Rafailović

 

Kasnije posle podne pljuskovi sa grmljavinom usled jačeg razvoja oblačnosti zahvatili su južne i jugoistočne predele Srbije. Oko 17-18 časova veoma jako grmljavinsko nevreme obrušilo se na Vranje, a nevreme je bilo praćeno i gradom veličine lešnika. U toku večeri usledila je stabilizacija vremena, najavio je Đorđe Đurić..

Drugi dan vikenda donosi Srbiji još toplije vreme

Maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, u Beogradu do 32. Inače, Srbija je pod uticajem snažnog ciklona sa zapada Evrope, dok istovremeno sa istoka dominira snažan anticiklon.

U Vojvodini, u Pomoravlju, u Podunavlju, u Braničevskom okrugu, u Šumadiji i na planinama očekuje se umeren do jak jugostočni vetar, na jugu Banata povremeno sa olujnim udarima.

Vreme narednih dana

Početak sledeće sedmice doneće jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, jer će se preko Jadrana premeštati ciklon sa centralnog Mediterana. Ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode. Maksimalna temperatura biće u padu na prosečne vrednosti i kretaće se od 25 do 30 stepeni, u Beogradu do 27 stepeni.

I u ponedeljak biće vetrovito, u košavskom području uz jak jugoistočni vetar. Na jugu Banata očekuju se olujni udari košave. U utorak kišovito i svežije, ujutro sa obiljinim pljuskovima sa grmljavinom. Prema kraju dana sa severa razvedravanje.

Foto: Shutterstock

 

Maksimalna temperatura biće od 20 na jugu do 26 stepeni na severu, u Beogradu do 25 stepeni, a hladni front doneće najizraženiji pad temperature vazduha južnije od Save i Dunava.

Prodor hladnog fronta, osim prodorom svežije vazdušne mase, biće praćen i skretanjem vetra na severozapadni. Sreda će doneti stabilizaciju vremena i otopljenje. U četvrtak kratkotrajno jače otpopljenje, a uz sunčano vreme, maksimalne temperature biće i iznad 30 stepeni. U petak sledi novo jače pogoršanje vremena sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Ovo pogoršanje vremena biće propraćeno premeštanjem veoma snažnog ciklona sa severnog Jadrana, ali i prodorom hladnog fronta sa severozapada, pa će za sledeći vikend do Srbije sa područja Alpa doći do prodora i osetno hladnije vazdušne mase.

Ako se trenutne prognoze ostvare, narednog vikenda vreme će biti kišovito i nalik jesenjem, uz maksimalne temperature od 15°C na zapadu do 20°C na istoku Srbije, u Beogradu do 17°C.

Nakon 15. septembra uslediće postepena, ali ne i potpuno szabilizacija vremena i otoplenje, a maksimalne temperature vratiće se na prosečne za septembar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!
Fudbal

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!

"Ovi momci koji su ovde treba šansu da iskoriste. Momci koji se budu pokazali - neće ih niko i ništa pomeriti iz tima“, poručio je selektor Dragan Stojković pred utakmicu sa Španijom (0:0). Shvatili su poruku i pokazali kako se "gine" za reprezentativni dres.

08.09.2024

06:30

Planeta

Kraj svih pregovora! Putin pokreće "Anadir-2" protiv Amerike! Moskva čeka da Zelenski ode u Njujork, naređenje je spremno...
KATASTROFA

Kraj svih pregovora! Putin pokreće "Anadir-2" protiv Amerike! Moskva čeka da Zelenski ode u Njujork, naređenje je spremno...

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sledeće nedelje putuje na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija u Njujork, gde će se sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. Kako se spekuliše, cilj sastanka je dobijanje odobrenja za korišćenje NATO raketa dugog dometa protiv Rusije, što bi moglo dodatno da eskalira sukob i približi svet trećem svetskom ratu.

08.09.2024

10:40

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija