• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.09.2024

22:08

Tri bebe su se gušile zbog iste greške roditelja: Ovo je jedini pravilan način da uspavate dete posle hranjenja, otkrivaju lekari!

Shutterstock

Društvo

Tri bebe su se gušile zbog iste greške roditelja: Ovo je jedini pravilan način da uspavate dete posle hranjenja, otkrivaju lekari!

Podeli vest

Pedijatri i doktori ne znaju odakle je taj savet potekao i zbog čega, jer kako kažu taj način spavanja može dovesti do aspiriranja mleka kod bebe, koje je vrlo opasno.

Juče su u Hitnoj pomoći u Beogradu primljene čak 3 bebe koje su aspirirale mleko, a lekari kažu da razlog može biti nepravilna pozicija u kojoj beba spava uz još jedna grešku roditelja - da tako stavljaju bebu u krevet a da ona nije podrignula nakon jela.

Kako navodi pedijatar Dejan Jonev, pre svega, najbitnije je da beba podrigne nakon hranjenja. Kako kaže, beba ne bi trebalo ni da se stavi u krevetac pre nego što prođe 20 do 30 minuta od uzimanja mleka, piše Blic.

- Beba mora da se hrani u naručju, sa uzdignutom glavicom, a ne u ležećem položaju jer tako može da se zagrcne. Nakon hranjenja 20 minuta do pola sata treba sačekati da beba podrigne, jer ako je stavite na spavanje pre podrigivanja, sadržaj može da se vrati i da dođe do aspiriranja. Kad je stavite da spava, može čak malo i da joj se odigne glavica - pojašnjava Jonev za Blic.

Foto: Shuterstock

 

Dodaje da do aspiriranja mleka dolazi i ako bebe uzmu više mleka nego što bi trebalo, jer nemaju svest o tome koliko im je dovoljno.

Najpravilnije je da beba spava na boku

Kaže da je najpravilniji način spavanja bebe na boku, međutim, često se dešava da se beba tokom sna okrene sama na leđa.

 

- Mi savetujemo da beba spava na boku, ali mnoge majke nam se javljaju i kažu da beba neće da zaspi u tom položaju. Sama se okrene na leđa ili čak i na stomak. Pokušale su i sa podmetanjem pelena, peškirića... Ipak, beba se okrene. Zbog toga, najsigurnije je da beba podrigne, pa da je onda uspavamo, jer u tom slučaju ne može da se zagrcne, niti da dođe do ozbiljnijih posledica ukoliko se okrene na leđa -  pojašnjava sagovornik.

Profesor doktor Nada Davidović Dobrota logoped, navodi da je vrlo važno da beba spava na boku, ne samo jer kada je na leđima može doći do gušenja, već i zbog kasnijeg razvitka govora, usne duplje, jezika...

Foto: Shutterstock

 

Ona za "Blic" objašnjava da je najbitnije da se beba doji majčinim mlekom, a čak do 6 meseci starosti ne bi trebalo da pije vodu. Takođe, opisuje i položaj u kom beba treba da bude da bi pravilno "bljucnula", odnosno izbacila višak popijenog mleka.

- Uvek posle podoja ili hranjenja na flašicu, beba treba da se podigne i blago joj se stavi ruka na stomak, jer prilikom hranjenja ona proguta i vazduh. Takođe, pri dojenju, dešava se da beba zaspi, pa i u tom slučaju uđe vazduh. Nakon što podrigne, beba se stavlja u krevetac na bog, glava malo na stranu, a iza leđa joj se stavlja peškir da se ne bi okretala jer mleko ponovo može da krene na usta - navodi ona.

Ona dodaje da je veoma bitno pre spavanja i da se beba okrene potrbuške na majčinim rukama, zbog potencijalnih problema sa gasovima nakon hranjenja.

Kako je došlo do toga da se mladim majkama savetuje da beba spava na leđima

Ona dodaje da nije informisana kako je došlo do toga da se majkama savetuje da beba spava na leđima, jer tada beba otvara usta, mleko može da krene napolje, a dete možda ne diše dobro, te može doći do komplikacija.

Većina mladih majki sa kojima smo razgovarali navodi da takav savet nisu dobile u porodilištu, već da su na njega mogle da naiđu isključivo putem interneta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

"Tvoja soba još uvek miriše na tebe!" Neutešna majka Dalibora, ubijenog u masakru u Duboni: Odavno te nema u san da mi dođes sine
Hronika

"Tvoja soba još uvek miriše na tebe!" Neutešna majka Dalibora, ubijenog u masakru u Duboni: Odavno te nema u san da mi dođes sine

Porodice devetoro mladih ljudi koji su izgubili živote u masakru koji je izvršio Uroš Blažić u Malom Orašju i Duboni, 4. maja prošle godine, i dalje se nose sa neizmernom tugom i gubitkom. Danijela Vujić, majka Dalibora Todorovića, redovno izražava svoju tugu putem društvenih mreža, delujući kao primer snage i izdržljivosti u teškim trenucima.

12.09.2024

20:35

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)
Kultura

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)

Misteriozni slepi guslar luta razrušenim svetom uz poj pesme Volja sinovljeva koja opisuje malu zajednicu uzgajivača semena pšenice koja je živela daleko u pustinji i odbijala da se povinuje tiraniji udaljenog grada - ovaj kratak opis filma "Volja sinovljeva" uvodi nas kroz vrata potpune žanrovske i produkcijske inovacije koja do sada nije viđena u domaćoj kinematografiji.

12.09.2024

13:04

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!
Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski posetila je Pirot, gde je posle razgovora sa gradonačelnikom i obilaska Doma zdravlja i vrtića "Crvenkapa" posetila i porodicu Kostić u u pirotskom prigradskom selu Krupac.

12.09.2024

17:49

Ko se još ovako igra? Ima ih...
Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...

Prvi učitelji se nikada ne zaboravljaju i dobro se pamte njihove lekcije. A inicijativu jednog učitelja iz Kovina pre deceniju i po tamo su rado prihvatili i odrasli, i evo šta svake godine rade.

12.09.2024

10:45