• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.09.2024

09:00

Pojeftinio ogrev u Srbiji! Ponuda nikad bogatija, a cene znatno niže nego prošle godine!

Informer/printscreen

Društvo

Pojeftinio ogrev u Srbiji! Ponuda nikad bogatija, a cene znatno niže nego prošle godine!

Podeli vest

Iako se leto ne predaje, mnoga domaćinstva već su obezbedila ogrev za zimu. Drvo i pelet su jeftiniji u odnosu na prošlu grejnu sezonu, ali je kupaca manje.

Zbog blage zime, građanima su ostale zalihe, pa se prodavci na jugu Srbije žale da im je posao značajno opao. Ponuda je dobra, cene niže, ali je kupaca manje. Kupuju se i manje količine, mnogi su se snabdeli još u maju ili junu, sada tek poneko pita za ogrev.

- Pa verovatno što je slabija zima bila ove godine. I pelet je jeftiniji. Ove godine je sad 6.000, ima neko ko daje manje, a prošle godine je bilo oko osam - rekao je za Euronews Srbija prodavac ogrevnog drveta Nemanja Jovanović.

- Zato što ima puno prodavaca, ne znam, slabija zima - kaže još jedan prodavac ogrevnog drveta Milan Kostić. U Nišu se kubik ogrebnog drveta prodaje najviše za 7.000 dinara. Jeftiniji je nego lane, ali je i ovde potražnja manja. - Ja sam ovo uzeo za sledeću godinu, jer imam od prošle godine suva drva. Blage zime, inače sam trošio uvek po pet, šest metara - rekao je meštanin Jovica Cvetković.

- Pa to je sve ostalo. Ja sam istrošila samo četiri kubika, ovo pet mi je ostalo - rekla je Ljubinka Đorđević.

Foto: Informer

 

Potražnja za peletom

Ponovo se traži pelet, jer je cena značajno pala u odnosu na prošle grejne sezone. Prodavac peleta Deni plus Daniel Stojanović kaže da su cene od 24.000 do 27.000 po toni, u zavisnosti od proizvođača, a da su prošle godine su bile 33.000-34.000.

On je naveo da je ponuda dobra i da ima dosta na zalihama.

- Manje kupuju, zime su bile dosta blage i svima je ostalo - rekao je Stojanović. Oni koji koriste ugalj ove sezone platiće ga 25 odsto više po toni. Kada se to sve saberе sa troškovima transporta, cena za lignitne vrste je od nekih 15.000 do 19.000 dinara, a za mrki ugalj za kotlove je od 19.000 do 25.000 dinara. Zbog vremena koje je bilo kako je bilo, znači sad tek počinje prava intenzivna potražnja za ugljem u delu snabdevanja većih potrošača - kaže distributer uglja Monicom ad Slaviša Stojković.

Za manje potrošače predviđene su olakšice - prodaja na rate. Da bi uštedeli, neki se snalaze kombinovanjem više energenata. Sve više građana ulaže i u bolju izolaciju, a svima na ruku svakako idu sve toplije zime.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Srbi prošle godine kupili više od 1.000 automobila na struju! Vozači masovno prelaze na vozila na električni pogon
Društvo

Srbi prošle godine kupili više od 1.000 automobila na struju! Vozači masovno prelaze na vozila na električni pogon

U Srbiji je zaključno sa avgustom ukupno registrovano 3.629 električnih automobila. Od tog broja čak 1.101 vozilo, odnosno skoro trećina, registrovano je u toku prošle godine. Kako stručnjaci ističu, jasno se vidi da naši vozači sve više koriste vozila na električni pogon, a tome doprinose i podsticaji države za kupovinu ovakvih automobila, gde subvencije idu do 5.000 evra.

13.09.2024

07:15

sledeća vest

TV

Hronika

Roditelji od suda traže maksimalnu kaznu: Kolima udarila Luku (15), umro je posle 9 dana
Hronika

Roditelji od suda traže maksimalnu kaznu: Kolima udarila Luku (15), umro je posle 9 dana

"Tražim maksimalnu kaznu od 8 godina za smrt mog deteta, iako je i to blaga sankcija. Njemu je smrtne povrede nanela medicinska sestra, koja mu nije pomogla, pa je preminuo posle 9 dana provedenih u komi" Tog 30. aprila 2022. godine, kad ga je okrivljena udarila kolima dok je vozio motocikl, ubijena je i naša porodica, jer nam se zatrlo seme – rekao je na završnom ročištu 11. septembra u Osnovnom sudu u Somboru Dragan Jovović iz Ratkova kod Odžaka, otac stradalog dečaka Luke Jovovića (15).

13.09.2024

09:26

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Preokret na pomolu? Aleksa: Nadam se da Kari ostaje
Košarka

Preokret na pomolu? Aleksa: Nadam se da Kari ostaje

Srpski košarkaš Aleksa Avramović (29) još ne može da poveruje da je Svetislav Pešić (75) napustio funkciju selektora Srbije, ali smatra da možda čak postoji šansa da dođe do preokreta! Harizmatični Čačanin, koji je ovog leta sa "orlovima" osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, poručio je u intervjuu za "Mocart sport" da se, poput svih reprezentativaca, nada ostanku legendarnog stratega.

13.09.2024

09:54

Planeta

Zabava

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)
Kultura

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)

Misteriozni slepi guslar luta razrušenim svetom uz poj pesme Volja sinovljeva koja opisuje malu zajednicu uzgajivača semena pšenice koja je živela daleko u pustinji i odbijala da se povinuje tiraniji udaljenog grada - ovaj kratak opis filma "Volja sinovljeva" uvodi nas kroz vrata potpune žanrovske i produkcijske inovacije koja do sada nije viđena u domaćoj kinematografiji.

12.09.2024

13:04

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!
Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski posetila je Pirot, gde je posle razgovora sa gradonačelnikom i obilaska Doma zdravlja i vrtića "Crvenkapa" posetila i porodicu Kostić u u pirotskom prigradskom selu Krupac.

12.09.2024

17:49