• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.09.2024

09:28

U Srbiji je se*s i dalje "tabu tema"! Kondomi se ne koriste, nikad više polnih bolesti, a sve manje intimnih odnosa!

Shuterstock

Društvo

U Srbiji je se*s i dalje "tabu tema"! Kondomi se ne koriste, nikad više polnih bolesti, a sve manje intimnih odnosa!

Podeli vest

Istraživanje Svetske zdravstvene organizacije sprovedeno od 2014. do 2022. godine pokazalo je zabrinjavajući trend da sve veći broj mladih stupa u rizične seksualne odnose, što dovodi do povećanja stope neželjenih trudnoća i polno prenosivih bolesti.

Ovaj globalni problem postavlja pitanja koliko su mladi u Srbiji svesni opasnosti i kako se možemo boriti protiv dezinformacija i tabua o seksualnom zdravlju.

Miloš Stojiljković-Rolović, direktor JAZAS-a kaže da za 33 godine koliko ova organizacija postoji mladima je seks često tabu tema, a glavni razlog je što se o tome, u porodici se o tome ne priča.

- Nažalost, u Srbiji je seks i dalje tabu tema. Od osnivanja JAZAS-a 1991. godine, stalno se suočavamo sa mladim generacijama koje nisu dovoljno informisane. Najveći problem leži u porodici, gde roditelji često izbegavaju da razgovaraju o ovoj temi sa decom, čime prenose strahove i neznanje na sledeću generaciju. Kada smo mali i kada krene neka scena ljubljenja, zaklanjaju roditelji oči deci - navodi on tokom gostovanja u "Jutru na Blic".

Foto: Shuterstock

 

Stojiljković-Rolović ističe da, iako živimo u doba interneta, informacije koje mladi dobijaju nisu uvek tačne.

- Internet je pun dezinformacija, a mladi često slede vršnjačke pritiske i popularne, ali netačne informacije. Imam dve ćerkice i puno stvari moram da naučim. To što su meni moji roditelji govorili, možda je važilo u nekom vremenu, sada se sve promenilo - dodaje on.

Ginekolog Nikola Matavulj ukazuje na širenje seksualno prenosivih infekcija kao što su hlamidija, sifilis i HPV.

- Imamo te tradicionalne seksualno prenosive infekcije, od kojih je apsolutno najinfektivniji HPV. Međutim, HPV nije toliko problematična, zato što će većina populacije koja je zdrava prosto rešiti te HPV samo sebi, i tu dugoročnih posledica neće biti. Najčešće ne znamo da imamo. Međutim, ono što je problematično su druge, pre svega bakterijske infekcije koje se prenose polnim putem, i ono što je ubedljivo najčešće na globalnom nivou jeste hlamidija. Hlamidija takođe može da bude i često, jeste asimptomatska, i to je ono što stvari pravi začaran krug nezaustavljivog prenosa ovih infekcija - objašnjava Matavulj, piše Blic.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)
Live TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)

Kremlj je čitavoj vojsci lekara i naučnika naredio da podnesu izveštaje o napretku u borbi protiv starenja ćelija, što bi produžilo životni vek do neslućenih granica. O tome su u Vikend Info jutru govorili Drina Pešić, balerina i Miodrag Đokić, doktor stomatologije i antiejdžing medicine.

15.09.2024

15:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija