• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

30.09.2024

13:53

Veliko istraživanje pacijenta o inovativnim terapijama u Srbiji: "Ovi lekovi dokazano spašavaju živote"

N.M.

Društvo

Veliko istraživanje pacijenta o inovativnim terapijama u Srbiji: "Ovi lekovi dokazano spašavaju živote"

Podeli vest

Danas su javnosti predstavljeni rezultati istaživanja Udruženja pacijenata Srbije koje se odnosi na stavove obolelih o inovativnim terapijama.

Istraživanje je sprovedeno na prigodnom uzorku pacijenata koji su članovi ili povezani sa udruženjima pacijenta. Udruženja pacijenata su pozivala svoje članove da učestvuju u istraživanju. U istraživanju je prema rečima Sava Pilipovića predsednika ovog udruženja učestvovalo 220 ispitanika iz 10 udruženja pacijenata i ono je sprovedeno krajem avgusta i početkom septembra 2024. godine.

- Situacija je bolja u smislu toga da imamo više lekova, ali i dalje ih fali. Predsednik Vučić je kada je izlagao četvorogodišnji plan rekao da će godišnje biti izdvajano 50 miliona evra za inovativne lekove. To je super i mi se zahvaljujemo predsedniku i direktorki RFZO Sanji Radojević Škodrić - kazao je Polipović.

On je naveo da čak 87,7% pacijenata ocenjuje da je delimično ili potpuno upoznato sa pravima koja im kao pacijentima pripadaju, u poređenju sa 82.5% u 2023. godini.

- Informacije o pravima koja im pripadaju pacijenti dobijaju od lekara (24,1%), udruženja pacijenata (32,7%) i drugih pacijenata (17,3%) - kazao je Pilipović.

Kako ističe gotovo dve trećine učesnika istraživanja navelo je da im je na postojanje inovativne terapije u Srbiji ukazao njihov lekar, dok je četvrtina njih od lekara dobila informaciju o postojanju takve terapije u inostranstvu.

Foto: Printskrin video

 

- Informacije vezane za inovativne terapije se u najvećoj meri dobijaju od udruženja pacijenata (27,2%), drugih pacijenata (23,7%) i lekara specijalista (18,6%). Kada se govori o poverenju u izvore informacija, ono je dominantno vezano za predstavnike medicinske profesije (37,2%), udruženje (25,4%), dok je nešto niže u neformalne kanale odnosno druge pacijente (21.6%) - naveo je Pilipović.
On je istakao da su učesnici istraživanja u velikoj meri (69,1%) upoznati sa postojanjem udruženja obolelih od njihove bolesti.

- Značaj rada udruženja se prvenstveno vezuje za međusobnu solidarnost i podršku, zatim dobijanje informacija o načinima lečenja i terapija, i u nešto manjoj meri predstavljanjem glasa pacijenata, odnosno zalaganjem za njihova prava. Inovativne terapije koristi 18,6% učesnika istraživanja, dok je sa postojanjem inovativne terapije za njihovu bolest upoznato 57,1% anketiranih. Većina (85,4%) pacijenata koji koriste inovativnu terapiju je ocenjuju kao efikasnu. 65,3% pacijenata koji koriste inovativne terapije na dobijanje terapije odlaze sopstvenim vozilom, dok svega 2% pacijenata koristi prevoz medicinske ustanove - kazao je predsednik Udruženja pacijenata Srbije.
Deo troškova nastalih usled korišćenja inovativne terapije pokriva RFZO i to u najvećoj meri troškove prevoza pacijenta (16,9%), troškove ishrane pacijenta i pratilaca (20,8%) i troškove smeštaja pacijenta (8,6%).

Foto: N.M.

 

Dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekoava – INOVIA kaže da 65 odsto pacijenata iz unutrašnjosti na terapije u veći centar odlazi sopstvenim prevozom dok svega dva osto koristi prevoz medicinskih ustanova.

Maja Marković – predsednica Udruženja Lipa kaže da je dobro što su pacijenti svesni koliko su inovativni lekovi dostupni kod nas i u regionu.

- Stepen nivoa svesti je podignut. Ukoliko se pacijentima koji boluju od najtežih hematoloških oboljenja da inovativna terapija na vreme onda on živi i ta bolest postaje hronična. Sa inovativnim terapijama je moguće omogućiti i bolji kvalitet života našim pacijentima. Izbećićemo i mnoge neželjene efekte koje standardne terapije izazivaju - kazala je Markovićeva.

Foto: N.M.

 

Aleksandra Hadži Manić, predsednica Udruženja Žuta mrlja kaže da je samo jedna dijagnoza teške oftalmološke bolesti na listi za inovativnu terapiju.

- Imamo sjajnu saradnju sa RFZO i sa lekarima, ali budžet za oftalmološke bolesti je zaista nizak. Nadamo se da će veći broj inovativnih lekova kao i kvalitet života oftalmoloških pacijenata biti na višem nivou - kazala je Hadži Manićeva.

Dr Nikola Beljić, član Upravnog odbora Udruženja pacijenata Srbije kaže da se u Srbiji najviše umire od raka pluća, a da je ovaj karcionom dominantan i u svetu.

- Sedam hiljada ljudi oboli, a preko 4.000 premine od ovog karcinoma. Imamo 13 smrti dnevno od ove bolesti. Ipak, došlo je do proširenja liste inovativnih terapija za karcinom pluća - kazao je Beljić.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija