• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politika

01.10.2024

16:52

Ovako možete da pokrijete troškove lečenja! Ovaj papir "otvara sva vrata", a dobija se u PIO fondu

printskrin

Društvo

Ovako možete da pokrijete troškove lečenja! Ovaj papir "otvara sva vrata", a dobija se u PIO fondu

Podeli vest

Nije tako redak slučaj da zaposleni koji su predali zahtev za penziju ne znaju kako mogu da se leče dok čekaju penzijsko rešenje. Ko im, dakle, za sve to vreme pokriva zdravstveno osiguranje budući da su u vakuumu: niti više rade niti su se penzionisali. A na rešenje može da se čeka dva meseca i duže. Većina, takođe, pita i od čega da živi dok ne stigne prva prinadležnost.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kažu da osiguranici koji podnose zahtev za penziju, pored ispunjenja propisanih uslova za penzionisanje, moraju da prekinu zaposlenje, odnosno samostalnu delatnost (uz nekoliko izuzetaka koje zakon predviđa), da bi ostvarili pravo na penziju. Prestanak zaposlenja podrazumeva odjavu sa obaveznog osiguranja, čime im prestaje i pravo na zdravstveno osiguranje. Zato se neminovno i postavlja pitanje kako će se lečiti.

- Procedura je sledeća. Osiguranik koji je podneo zahtev za penziju a nalazi se van radnog odnosa od Fonda PIO dobija potvrdu radi regulisanja zdravstvenog osiguranja. S potvrdom se obraća Fondu PIO na šalterima prijave–odjave, gde se privremeno prijavljuje na zdravstveno osiguranje i gde istovremeno dobija dokaz o izvršenoj prijavi. Prijava se sistemski overava i aktivira u roku od 24 časa. Na osnovu potvrde koja se dobije mogu se osigurati i članovi porodice - objašnjavaju u penzijskom fondu.

Na pitanje šta u slučaju da je potvrda za lečenje potrebna istog dana odgovaraju da u tom slučaju stranka sa potvrdom može lično da ode u Republički fond za zdravstveno osiguranje, prema adresi svog prebivališta, gde će se prijava uneti neposredno u sistem tog fonda. Na ovaj način zdravstvene usluge dostupne su već istog dana.

Foto: Shutterstock

 

Izdata potvrda važi dva meseca, jer je to zakonom predviđeni rok za donošenje rešenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Ukoliko po isteku dva meseca podnosilac zahteva za ostvarivanje prava na penziju ne dobije rešenje, može se obratiti nadležnoj filijali Fonda PIO radi ponovnog dobijanja potvrde. Nakon ostvarivanja prava na penziju, prijavu na zdravstveno osiguranje automatski obavlja penzijski fond.

Po Zakonu o radu, poslodavac je takođe dužan da radniku koji podnese zahtev za penziju isplati otpremninu koja je ista za sve. Taj novac bi trebalo da im posluži da premoste period dok čekaju na isplatu prve penzije.

Zaposleni koji ispunjavaju uslove za odlazak u penziju imaju zagarantovano pravo na otpremninu u visini dve prosečne zarade bez obzira na to da li će primati starosnu, invalidsku ili porodičnu penziju. Pod prosečnom zaradom smatra se prosečna zarada u Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku, a koja, u ovom momentu, iznosi ukupno 276.664 dinara.

Foto: Shutterstock

 

Otpremnina nije uslovljena vrstom radnog odnosa (na neodređeno i određeno vreme), kao ni načinom prestanka radnog odnosa (sporazumno ili otkazom sa strane poslodavca).

Pravo na otpremninu ne mogu da ostvare oni koji su angažovani po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o delu... Zaposleni koji je dobio otpremninu zbog odlaska u penziju nema pravo da mu se ona ponovo isplati ukoliko je nakon penzionisanja bio zaposlen.

Otpremnina može biti i veća od dve prosečne zarade ako je to poslodavac propisao Pravilnikom o radu ili Kolektivnim ugovorom, objašnjavaju u penzijskom fondu.

Zaposleni ne može da se odrekne otpremnine pri odlasku u penziju. Otpremnina kao novčano potraživanje zastareva u roku od tri godine od nastanka obaveze.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)
Live TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)

Kažu da je uporna manipulacija putem javnih glasila dovela do toga da se vrši ogroman uticaj na mozgove. Ako bismo se vratili u prošlost, setili bismo se Milana Grola koji je napisao da nikada nije želeo da bude ni veliki ni mali Srbin, već pamentan Srbin. Šta znači biti pametan Srbin u 21. veku? Na ovu temu u emisiji "Stav" govrili su istoričar Bojan Dimitrijević i Slavoljub Kačarević.

01.10.2024

13:39

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke! (VIDEO)
Live TV

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke! (VIDEO)

Na jučerašnji dan 1998. godine iz zasede su ubijena petorica srpskh vojnika, dok su dvojica teško ranjena. Odgovorni za ovo su pripadnici OVK kojima se još uvek sudi u Hagu. U Gračanici se dogodio još jedan napad na srpsku porodicu. Da li će pravda ikada biti zadovoljena? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Lazar Stević, dopisnik Informera sa KiM, državni sekretar Nikola Vukelić i Demo Beriša, predstavnik Matice Albanaca u Srbiji.

01.10.2024

10:01

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Italijani rigorozni! Evo kakvi su uslovi za ulazak na "San Siro"! (FOTO/VIDEO)
Crvena zvezda

Italijani rigorozni! Evo kakvi su uslovi za ulazak na "San Siro"! (FOTO/VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde večeras od 21 čas gostuju Interu na čuvenom stadionu "San Siro", u meču drugog kola Lige šampiona (RTS1, Arena Premium). Prema izveštaju našeg dopisnika iz Milana, italijanske vlasti preduzele su sve neophodne mere bezbednosti, pa će se prilikom ulaska na stadion, osim karte i ličnih dokumenata, od navijača tražiti i pasoš.

01.10.2024

17:00

Planeta

Zabava

Godišnjica smrti slikara Ratka Lalića obeležena  otvaranjem izložbe  “Sećanje - zapisi iz prirode” u galeriji Sanjaj
Kultura

Godišnjica smrti slikara Ratka Lalića obeležena otvaranjem izložbe “Sećanje - zapisi iz prirode” u galeriji Sanjaj

Izložba dela akademskog slikara Ratka Lalića pod nazivom "Sećanje - Zapisi iz prirode" otvorena je u galeriji "Sanjaj" na inicijativu vlasnice galerije Sanje Janković, a autor izložbe je umetnikov sin Vladimir Lalić. Na izložbi povodom godišnjice smrti slavnog slikara je izloženo 15 radova, a većina su po prvi put predstavljeni javnosti. Izložba će biti otvorena do 10. novembra.

01.10.2024

11:52

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija