• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

12.10.2024

10:40

Liste za transplantacije sve duže i deca čekaju jedno "da"! A, ne znate da jedan donor može da spasi osam života

Shuterstock

Društvo

Liste za transplantacije sve duže i deca čekaju jedno "da"! A, ne znate da jedan donor može da spasi osam života

Podeli vest

I ovaj Evropski dan donora Više od 2.000 ljudi u Srbiji čeka na transplantaciju organa. I dok liste postaju sve duže, broj donora se ne povećava, pa je ove godine urađeno manje kadaveričnih transplantacija nego prošle. Od početka godine urađena je 21 transplantacija organa.

Najviše zatraženih i dobijenih saglasnosti za doniranje organa bilo je u Kliničkom centru Vojvodine. Udruženje "Zajedno za novi život" povodom Evropskog dana donora organizovalo je tribinu u Novom Sadu.

Više od 2.000 pacijenta u Vojvodini je na dijalizi, mnogi od njih su na čekanju za kadaveričnu transplantaciju bubrega. Neki su imali sreću da ga dobiju od srodnika, dok drugi čekaju na operaciju od nekoliko meseci pa do deset godina, tokom kojih tri puta sedmično odlaze na dijalizu.

- Ja sam bubrežnu funkciju izgubila sa 23 godine, krenula na dijalizu. Bila sam na dijalizi tri godine i tri meseca i posle toga sam dobila bubreg od majke. Ja sam dijalizu jako teško podnosila. Često se dešavalo da dobijem transfuzije, da završim na hitnoj posle same dijalize. Imala sam skokove i padove pritiska, glavobolje, mučnine, povraćanje, tako da je za mene život na dijalizi stvarno bio preživljavanje - lkaže Dragana Kovačević.

U Kliničkom centru Vojvodine prosečno se obavi oko 20 transplantacija bubrega godišnje, dok je na listi čekanja oko 100 pacijenata.

- Problem u celom svetu i kod nas jeste nedovoljan broj davalaca bubrega, jer je broj bolesnika svakog dana sve veći. Liste čekanja za transplantaciju bubrega su sve veće, a broj donora uvek nekako ostaje sličan i isti - kaže  prof. dr Lada Petrović, nefrolog.

Prosečan donor u Vojvodini je muškarac starosti oko 40 godina, a poslednjih 10 godina broj donora u Srbiji četiri puta je manji od evropskog proseka.

- Evropske organizacije definišu svoje zahteve kroz broj donacija, odnosno insistiraju da zemlja zadovoljava potrebe svojih građana, a onda može da uđe u razmenu i na teritoriji Evrope. Naša zakonska regulativa je usklađena sa tim zahtevima, nije to neki strogi preduslov. Preduslov je pre svega da mi imamo što veći broj donora - kaže dr Aleksandra Plećaš Đurić,  nacionalna koordinatorka za transplantaciju organa.

U Srbiji su ove godine urađene 22 transplantacije - 10 bubrega, tri srca i jetre i šest rožnjača.

Udruženja podsećaju i da su 20 puta veće šanse da će vam u životu biti potreban donor nego što ćete biti u prilici da budete jedan od njih, kao i da samo jedan može da spasi čak osam života.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)
Live TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)

U proteklih 10 godina Srbija je sprovela 10 reformi koje su nas je dovele do stabilne ekonomije, a na kraju i do toga da naša zemlja prvi put u istoriji dobije investicioni rejting. Cilj je da prosečna plata bude 1400 evra, a prosečna penzija 600 evra. O potpisivanju energetskog ugovora u "Info jutru" govorili su ekonomista Mihajlo Rabrenović i Zoran Milosavljević sa Instituta političkih studija.

12.10.2024

10:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

Imate ove simptome? Proverite da li vam fali vitamin C
Zdravlje

Imate ove simptome? Proverite da li vam fali vitamin C

Vitamin C jedan je od važnijih nutrijenata, koji u našem organizmu igra ključnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. Iako ga često preporučuju kada smo prehlađeni, on za naše telo predstavlja mnogo više od samog leka za prehladu.

12.10.2024

10:00

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka