• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/T. J.

14.10.2024

14:23

Obeležena godišnjica stradanja Srba u Drugom svetskom ratu u selima Gornjeg Jadra! Fašisti pobili 5.000 ljudi, a najmlađa žrtva imala je tri meseca!

T. J.

Društvo

Obeležena godišnjica stradanja Srba u Drugom svetskom ratu u selima Gornjeg Jadra! Fašisti pobili 5.000 ljudi, a najmlađa žrtva imala je tri meseca!

Podeli vest

Od 13. do 16. oktobra 1941. godine, nemačka vojska u znak odmazde za gubitke koje su pretrpeli u sukobima sa ustanicima u selu Dragincu i okolini streljala oko 3.000 civila. Bez milosti, meštani Gornjeg Jadra ubijani su na najsvirepiji način, a najmlađa žrtva imala je svega tri meseca...

U Dragincu, u kojoj je svako domaćinstvo izgubilo pretke, danas je održan pomen uz najviše državne počasti, a u ime Vlade Srbije govorio je Đorđe Todorov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja.

Foto: T. J.

Đorđe Todorov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja

 

Obraćajući se prisutnima, Todorov je istakao da je to bio jedan od najstrašnijih pogroma u istoriji Srbije.

- Sa svakom žrtvom gubili smo deo sebe. Otac koji je izgubio dete, majka koja je ostala bez svega, to su priče koje nas i danas bole i obavezuju da ih nikada ne zaboravimo. Sećanje na te ljude donosi tugu, ali i odgovornost da učinimo sve da se takvi užasi nikada ne ponove. Istinu treba da sačuvamo za sledeće generacije da i oni čuvaju sećanje na žrtve draginačke tragedije - rekao je Todorov.

Pored stradanja u Dragincu, fašisti su masovno streljali civile i u okolnim selima u Jarebici, Velikom Selu i Koreniti. 

 

- Naš narod nikada nije mrzeo druge, niti je smatrao da je nečiji život vredniji od drugih - istakao je Todorov, pozivajući na negovanje sećanja bez mržnje i osvete.

Na ceremoniji polaganja venaca, prisutnima se obratio i zamenik gradonačelnika Loznice Petar Gavrilović, podsetivši na duboke rane koje su ostavile trag na ovoj zemlji.

- Danas smo se okupili na jednom od najvećih stratišta Balkana, u stradalnom Dragincu, da odamo počast nevinim žrtvama i setimo se krvavih dana oktobra 1941. godine, kada je Jadar zavijen u crno - rekao je Gavrilović.

On je podsetio da su, samo 20 godina nakon Velikog rata, Nemci 1941. ponovo došli "da završe ono što su započeli".

- Nisu mogli da prebole poraze na Ceru i Kolubari, nisu mogli da oproste želju srpskog naroda da živi u slobodi. Tih oktobarskih dana ubijeno je blizu 3.000 muškaraca, žena i dece, a njihova jedina krivica bila je to što su Srbi - istakao je Gavrilović.

- Hrišćanski je oprostiti i oprostićemo, ali zaboraviti nećemo i ne smemo! Ožiljci će zauvek ostati kao podsetnik da nikada više ne smemo dozvoliti ovakva stradanja našeg naroda - poručio je on. Gavrilović je naglasio da je obaveza svih nas da se borimo protiv revizije istorije i da istinu čuvamo od zaborava.
Prema izveštaju Okružnog poverenstva od 1946. godine, tokom rata je u Podrinju ubijeno 5.475 ljudi, od kojih 2.950 u Jadru. 
Tragedija Gornjeg Jadra ostaje duboka rana u kolektivnom sećanju Srbije i opomena da se istina mora čuvati, kako bi se sprečili budući užasi.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Srbija za korak bliža Evropskoj uniji! Balkan ima ključne resurse koji nedostaju zapadnim zemljama!
Live TV

Srbija za korak bliža Evropskoj uniji! Balkan ima ključne resurse koji nedostaju zapadnim zemljama!

Danas je održan Samit Berlinskog kongresa. Region zapadnog Balkana trebalo bi što pre pripojiti Evropskoj uniji! Srbiju je na Samitu predstavljao premijer Miloš Vučević koji je imao brojne sastanke sa nekoliko lidera zemalja. Na ovu temu u "Info danu" govorili su analitičar Veljko Jovanović i dopisnik "Politike" iz Severne Makedonije Željko Šajn. Uživo u program javio se i politikolog Andreja Lović koji je komentarisao na koji način je nemačka javnost reagovala na ovaj samit.

14.10.2024

16:33

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Grom iz Teherana! Putin sa Zapadom pravi dogovor veka?! Otkriveno šta se krije iza zavese, svet nije spreman na ovakav zaokret!
BOMBA

Grom iz Teherana! Putin sa Zapadom pravi dogovor veka?! Otkriveno šta se krije iza zavese, svet nije spreman na ovakav zaokret!

U petak, tokom svog boravka u glavnom gradu Turkmenistana, Ašhabadu, ruski predsednik Vladimir Putin izneo je stav da je Rusija otvorena za diskusije o novom globalnom poretku. Ovo je izjavio na međunarodnom forumu „Vezanost vremena i civilizacija – osnova mira i razvoja“, koji je održan povodom 300. godišnjice rođenja turkmenskog pesnika i mislioca Mahtumkulija Frazija.

14.10.2024

12:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka