• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.10.2024

16:57

Lepe vesti za penzionere! PIO Fond ne namerava da stane: Direktor najavio značajne promene

Shutterstock

Društvo

Lepe vesti za penzionere! PIO Fond ne namerava da stane: Direktor najavio značajne promene

Podeli vest

Direktor Fonda PIO, Relja Ognjenović, saopštio je kako će vrlo brzo biti dostignut zahtev penzionerskih udruženja da penzija prati plate i da prosečna penzija iznosi pola prosečne plate.

Ognjenović je povećanje od 10,9 odsto od 1. decembra, čime će prosečna penzija dostići 430 evra, kako je i bilo obećano.

Kako je naveo, 2022. godine je izmenjen zakon, tako da je omogućeno da se penzija vanredno povećava i tokom godine u zavisnosti od stanja u budžetu, pored redovnog povećanja u januaru.

Od tada smo imali dva povećanja godišnje, rekao je Relja Ognjenović za TV Novosti, pa dodao da su u periodu od januara 2022. pa sve do januara 2024. penzije povećane za čak 56 odsto.

Naravno, nije plan da se tu stane, već se predviđa da 2027. visina prosečne penzije iznosi 650 evra.

Kada se osvrnuo na društveni standard pentionera, istakao je da je ove godine podeljeno 56 000 paketa solidarnosti penzionerima sa najnižim primanjima, što je više nego ikad, a sve zahvaljujući tome što je PIO Fond stabilan i samim tim ima više novca za ove svrhe.

Tokom ove godine bilo je rekordnih 22.000 penzionera u banjama, a očekuje se da ih sledeće godine bude čak 30.000, potvrdio je direktor Fonda.

Ove godine je za standard penzionera odvojeno 1,24 milijardi dinara, a najveći deo preko milijardu ide na banje.

Kada je reč o penzionerskim karticama, Relja Ognjenović je potvrdio da se njima ostvaruju ozbiljni popusti.

Potpisali smo preko 870 sporazuma o popustima sa raznim privrednim subjektima i ustanovama, tu su, na primer, Air Serbia, Srbijavoz, Tehnomanija, gotovo svi veliki trgovinski lanci, apotekarske ustanove - rekao je i dodao kako ni tu ne nameravaju da stanu.

Direktor Fonda je pozvao penzionere da se prijavljuju za penzionersku karticu preko sajta, ali i u filijali.

Kako kaže, razgovori koje su on i njegovi saradnici ove nedelje vodili sa građanima su vrlo korisni, jer kroz njih saznaju šta muči najstarije građane i kako mogu da im izađu u susret.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!
Live TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je ispitivanjem dečaka Koste K, koji je počinio masovno ubistvo 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", nastavljeno suđenje njegovim roditeljima Miljani i Vladimiru Kecmanoviću. Da li će i kako njegove izjave uticati na presudu njegovim roditeljima? Na ovu temu su u "Info jutru" govorili advokat Nemanja Todorović i psihoterapeut Marija Milenković.

18.10.2024

10:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Kome smeta Donald Tramp?! Da li će bivši predsednik dočekati živ izbore?
Planeta

Kome smeta Donald Tramp?! Da li će bivši predsednik dočekati živ izbore?

Američka predizborna kampanja je stigla do kraja - sve bi trebalo da se završi za tri nedelje. Ali upravo ono što bi "trebalo" ne znači da će tako biti i u stvarnosti, te nema šanse da glasanje 5. novembra stavi tačku na borbu za vlast u Americi. Štaviše, 6. novembra SAD će preći u novu, mnogo opasniju fazu za sve (ne samo stanovnike), piše Petar Akopov za RIA Novosti.

18.10.2024

17:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija