• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

10.06.2020

15:10

JUNAK MILO SRUŠIO KONAK SRPSKIH MONAHINJA! Nebojša Bakarec: Udarili milovci na nejač, na žene! Nesta čojstvo i junaštvo iz Milogore!

Kolumne

JUNAK MILO SRUŠIO KONAK SRPSKIH MONAHINJA! Nebojša Bakarec: Udarili milovci na nejač, na žene! Nesta čojstvo i junaštvo iz Milogore!

Podeli vest

Milo Đukanović je krenuo u najavljeni obračun sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Posle zabrane proslave dana Svetog Vasilija Ostroškog, hapšenja Vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i osmorice sveštenika SPC, zbog litije u čast Svetog Vasilija Ostroškog, Đukanović je nastavio rat protiv SPC i Svetog Vasilija Ostroškog

 

Odlučio je da sruši konak sestrinskog (ženskog) manastira Svetog Vasilija Ostroškog u mestu Zoganje na Briskoj gori kod Ulcinja, gde se nalazi Crkva Svetog Vasilija Ostroškog iz 18. veka. Taj konak je dom sestrinstva manastira. Udarili milovci na nejač, na žene! Nesta čojstvo i junaštvo iz Milogore! Njegoš se u grobu prevrće! Specijalne jedinice udarile na monahinje! Rasrbljeni Milovi Srbi, "Crnogorci" ruše deo manastira SPC. To ni ustaše u NDH nisu radile, na početku. Lažna nacija, lažni jezik, lažna vera - to je slika Milove Crne Gore! Indikativno je da se ovo događa nakon odluke Crkve da nastavi protestne litije.

Nadležne institucije u Crnoj Gori (ministarstvo MORT, policija u liku specijalnih jedinica SAJ, predvođenih zapovednikom SAJ Muratom Milošem Radulovićem, i predstavnici opštine Ulcinj – Albanci) rano jutros su sravnile sa zemljom konak u manastiru Svetog Vasilija kod Ulcinja. Rušenje su obezbeđivale jake policijske snage. Uprava policije nije htela nikome da objasni ko je od njih tražio asistenciju, niti zbog čega je u Ulcinju Protivteroristička jedinica (SAJ)!?! Tako je policija prošle godine u ulcinjskom Svaču sprečila Mitropolita Amfilohija, sveštenike SPC i narod, da se pomole Bogu na ostacima srpske crkve gde je kršten Sv. Jovan Vladimir.

Kao što su Albanci na KiM 17. marta 2004., bez posledica izvršili pogrom nad Srbima, i uništili 19 spomenika kulture prve kategorije (crkve i manastiri) i 16 nekategorisanih pravoslavnih crkvi, to isto čini i režim Mila Đukanovića. Za sada su milogorci srušili jedan konak manastira SPC!

Šta stoji iza svega ovoga? Donošenjem „Zakona o slobodi vjeroispovijesti“ režim u Crnoj Gori žuri da zaokruži procese otimanja srpskog nasleđa u Crnoj Gori, uništenja SPC u Crnoj Gori, oduzimanja imovine SPC, stvaranja crnogorske crkve, rasrbljavanja Crne Gore, konvertovanja Srba u Crnogorce, dovršetak procesa kreiranja novog crnogorskog etnosa i identiteta, pretapanja srpskog jezika u „crnogorski“ jezik, širenja srbofobije i antisrpstva, i uzdizanja narcizma malih razlika do neslućenih razmera. Sve to je omogućeno sticanjem nezavisnosti Crne Gore (u pitanju je novostečena, a ne o obnovljena državnost), i članstvom u NATO. Prvo, Đukanović radi na homogenizaciji Crnogoraca, pred izbore u oktobru. Drugo, on sprovodi svoju agendu etničkog, jezičkog i verskog čišćenja od svega što je srpsko. Treće, to se poklapa sa interesima Albanaca i Bošnjaka u Crnoj Gori. Albancima u opštini Ulcinj nikako ne odgovara to što na Briskoj gori u Zoganju, postoji pravoslavni hram, a još manje im odgovara postojanje manastira. I hram i manastir su stubovi opstanka i širenja srpstva u Ulcinju. To Albanci neće da dozvole. A opštinom Ulcinj, stopostotno vladaju Albanci, iako čine 61 odsto stanovništva.

U samom Zoganju postoji nova džamija sa konakom, koja je izgrađena bez ikakve dozvole. Pored džamije niče ogroman poslovni objekat jednog Albanca, koji se takođe gradi bez dozvola.

Predsednik Opštine Ulcinj je Albanac Ljoro Nrekić. Potpredsednici su Hadidže Đoni, Albanka i Astrit Hodža, Albanac. Glavni Administrator (sekretar uprave) je Pjeter Ljuljđuraj, Albanac. Predsednik Skupštine je Ilir Čapuni, Albanac. Sekretar Skupštine je Ardit Ceka, Albanac. Od 33 odbornika 30 su Albanci. Nacionalni sastav prema popisu iz 2011. - Albanci 60,89 %, Crnogorci 17,07 %, Srbi 8,55 %, Muslimani 5,05 %, Bošnjaci 2,25 %. Nacionalni sastav vlasti opštine Ulcinj čini 95% Albanaca, što je u neskladu sa albanskim procentom stanovništva (61%). Ovo nije slučajno. Vlast Mila Đukanovića je namerno dala svu vlast Albancima u ovoj pograničnoj opštini, kako bi zadovoljila njihove apetite i obezbedila podršku albanskog stanovništva i vlasti Ulcinja. Odluci Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) o rušenju prethodile su prijave i pozivi na rušenje konaka manastira od strane ulcinjskih albanskih vlasti. Nije slučajno Hašim Tači 04. aprila 2015., na svečanosti u opštini Ulcinj, proglašen za počasnog građanina Ulcinja. Proslavu je svojim prisustvom uveličao i tadašnji Predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

"Ne bojim se od vražjeg kota, neka ga je ka na gori lista, no se bojim od zla domaćega."

(P. P. Njegoš, Gorski vijenac, stih 528-530).

"Ko umije lagati, ne umije vjerovati".

(Njegoševa beležnica, Cetinje 1956, 137).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stradija

pre 3 godine

Kad će Nebojša, Basara u popušaju, opet da piše o neprijateljima partije?

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17