• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.02.2018

20:45

KAKO SU SRBI 1915. ODBILI "VELIKU SRBIJU":  U arhivi SANU pronađeni skriveni dokumenti o PONUDI SILA ANTANTE VLADI KRALJEVINE SRBIJE!

Politika

KAKO SU SRBI 1915. ODBILI "VELIKU SRBIJU": U arhivi SANU pronađeni skriveni dokumenti o PONUDI SILA ANTANTE VLADI KRALJEVINE SRBIJE!

Podeli vest

Saveznici avgusta 1915. Srbima u zamenu za istok današnje Makedonije nudili 'Veliku Srbiju', u koju bi ušli cela BiH, srednja i južna Dalmacija, Srem, Bačka, severna Albanija, Slavonija. I mi smo sve to odbili zbog Jugoslavije!?!

Vladi Kraljevine Srbije avgusta 1915. bilo je od strane svetskih sila ponuđeno da odmah posle Prvog svetskog rata formira 'Veliku Srbiju'! Od naše države se tražilo da Bugarskoj ustupi istočnu Makedoniju, a zauzvrat bi dobila čitavu Bosnu i Hercegovinu, dobar deo Slavonije, srednju i južnu Dalmaciju, Srem, Bačku, pa čak i delove severne Albanije!

Ovaj predlog stigao je tadašnjem predsedniku Vlade Nikoli Pašiću od sila Antante (Rusija, Francuska, Britanija, prim. ur.), ali je on glatko odbijen jer se tadašnja srpska elita, na tajnoj sednici Skupštine u Nišu, većinski odlučila za stvaranje Jugoslavije zajedno sa Slovencima i Hrvatima (koji su samo godinu dana ranije počinili jeziv genocid nad Srbima u Podrinju)!?!

Većina poslanika protiv

Kako je u najnovijem broju otkrio "Nedeljnik", prenoseći originalni transkript sa tajnih sednica Skupštine u Nišu, a koji je sve donedavno bio skriven u Arhivu SANU, u 'Veliku Srbiju' bi, između ostalih, ušli i Dubrovnik, Brač, Pelješac, Split, Sarajevo, Ohrid, Osijek, Bihać, Banjaluka...

Pašićev odgovor            Nama se oduzima mnogo, i to zemlje ne samo nekoliko puta krvlju zalivane no zemlje koje su po celoj prošlosti i istoriji samo srpske      Nikola Pašić

Srbija je, međutim, odbila znatno proširenje svoje teritorije i izlazak na Jadransko more!? Na Pašićev nagovor, čak 103 od ukupno 127 poslanika glasalo je protiv te savezničke ponude. Srpski poslanici nipošto nisu bili spremni da u sklopu ovog dogovora sa stranim silama Bugarskoj ustupe istočne delove današnje Makedonije (vidite kartu).

Informer

- Drugog dana sednice, 22. avgusta 1915, Pašić je zastupnicima srpskog parlamenta detaljno elaborirao zašto je on energično protiv. Rekao je: "Dolazi ovaj najozbiljniji korak, gde se od nas traži da činimo izvesne žrtve. Od nas se zahteva mnogo. Srbiji se daju veće teritorije no što ona daje. Srbiji se nudi: BiH, Srem, dolina Drave, Bačka, širok izlaz na Jadransko more od rta Planke, pa ispod Dubrovnika na 15 kilometara sa ostrvima Veliki i Mali Čiran, Buan, Bolta, Brač, Pelješac... Ali na to ne može Srbija pristati jer su joj ove zemlje milije od onih što će dobiti. Ta linija deli jedan narod... 

Informer

DOKAZ Originalni transkript sa tajnih sednica Skupštine u Nišu

Nama se oduzima mnogo, i to zemlje ne samo nekoliko puta krvlju zalivane no zemlje koje su po celoj prošlosti i istoriji samo srpske. Za naknadu daju nam se opet srpske zemlje, ali one bi trebalo i bez dosad uloženih žrtava biti naše. Za Srbiju je bolje da časno podlegne neprijatelju nego da ustupanjem svojih teritorija stvarno učini samoubistvo. 

Mi ne menjamo naše mišljenje, niti ćemo ga promeniti, pa čak i onda ako nas prinude da damo, to je kao u ratu kad se izgubi zemlja" - prenosi "Nedeljnik" Pašićeve reči u tekstu koji je potpisao hrvatski publicista i novinar Darko Hudelist.

mojugao

NIKOLA ŽUTIĆ ISTORIČAR 


Moj ugao Posle Niške deklaracije, stav Srbije bio je da se bori za oslobođenje svoje braće na zapadu, jer je na jugu već postigla određene uspehe u Makedoniji. Ipak, neki detalji ovog ugovora i dalje su ostali misterija.

On dodaje i da je Pašić iz nekoliko razloga bio protiv ove ideje.
"Pašić nije želeo da odustane od tada već proklamovane ideje o ujedinjenju Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu državu na ravnopravnim osnovama, koje će i uslediti posle rata. Takođe, nije bio spreman da se odrekne istočne Makedonije, za koju je mnogo krvi proliveno, naročito u Drugom balkanskom ratu, i da je preda smrtnim neprijateljima Bugarima. Konačno, bio je svestan da bi i pored te 'Velike Srbije' značajan broj Srba na Baniji, Kordunu, u Dalmaciji ostao izvan te države. Istovremeno, čak 40 odsto žitelja te zemlje ne bi bili Srbi", podvlači Hudelist.

Eh, da smo prihvatili...

Istoričar Jovan Aleksić kaže za naš list da bi Srbija imala sasvim drugačiju istorijsku sudbinu da je prihvatila ponudu.
- Njom bi ona gotovo u potpunosti ostvarila oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda. Dobila bi širok izlaz na more i postala najsnažnija zemlja jugoistočne Evrope. I što je najvažnije, bila bi to srpska država, a ne jugoslovenska. Jugoslovenstvo je teoretski bila moderna, plemenita ideja, romantičarska misao koju su u srcima nosili najznačajniji predstavnici srpske inteligencije. Medutim, istorijsko iskustvo je neumitno pokazalo da je ono bilo isto toliko velika zabluda i kardinalna greška, čije su posledice više nego poražavajuće - tvrdi Aleksić.

Karte 'Velike Srbije' crtao britanski stručnjak

Koliko je ozbiljna bila namera stranih sila da nagrade Srbiju, govori i činjenica da je tadašnji britanski šef diplomatije Edvard Grej zatražio da se izradi karta te buduće države, 'Velike Srbije'.
To je po njegovom nalogu i učinio engleski arheolog i etnolog Artur Evans. Ta "improvizovana" karta 'Velike Srbije' bila je prikazana Pašiću, ali ga, kao što vidimo, nažalost uopšte nije impresionirala.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SARA

pre 6 godina

TU SE VIDI DA SU SRBI RADILI UVEK PROTIV SEBE A I DANAS RADE MNOGI PROTIV SRBIJE KOJU SU DOVELI DANAS U TU SITUCIJU. NADAM SE BOLJEM USPEHU SADA SA SNS I GOSP. VUCICEM.

Rus

pre 6 godina

Tako je i danas..Poslanici samo ispunjavaju zahteve i ideje svojih lidera..Nebitno je sta ce biti za 20-30 ili vise godina..zato se ovo i desava..Braco Srbi,probudite se,nece nas biti..mislite na buducnost svoje dece i unuka a ne trenutni benefit..

Alex

pre 6 godina

Nisu Srbi odbili nego nas glupi Kralj koji je time obezvredio sve Srpske zrtve u WW1 i jos nam stvorio probleme koje imamo i dan danas...

vladbgd

pre 6 godina

To treba da zahvalimo, najvecem neprijatelju srpskog naroda, Aleksandru Karadjordjevicu, unistio je Srbiju

Srba

pre 6 godina

Прохујало са вихором и шта сада. Ја би на то рекао: "Кад би баба имала муда била би деда".

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija