• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.04.2018

14:16

VULIN ODBRUSIO ŽIVKOVIĆU: A zašto ti nisi MODERNIZOVAO VOJSKU dok si bio na vlasti!

Politika

VULIN ODBRUSIO ŽIVKOVIĆU: A zašto ti nisi MODERNIZOVAO VOJSKU dok si bio na vlasti!

Podeli vest

Poslanici Skupštine Srbije danas razmatraju set zakona iz oblasti odbrane, a tokom diskusije ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je, odgovarajući na primedbe, da ni u jednoj mirovnoj operaciji VS nije uključena ni u kakve sukobe, već je isključivo u misijama očuvanja mira

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj kazao je da je ta stranka protiv učešća VS u bilo kojoj od mirovnih misija EU ili UN, pitajući šta se time dobija osim, kako kaže, opasnosti da ogreše dušu o neku sirotinju u afričkim zemljama i zašto bi se vojnici Srbije izlagali riziku.

- Mi nigde nemamo borbene sastave. Uglavnom su to ili štabski oficiri ili brinu o bezbednosti naših jedinica i najveći broj su sanitetski oficiri i oni koji se bave lečenjem - objasnio je Vulin.

STIŽU JOŠ ČETIRI MIGA 29! Vulin: Do sledećeg Dana vojske IMAĆEMO OZBILJNU ESKADRILU!

Ministar se složio sa Šešeljevom tvrdnjom da je VS sistematski i planski uništavana, kao i da je obuka jedna od ključnih stvari u svakoj vojsci.
Vulin je kazao da mu je drago što je Šešelj primetio da je dobra promena ta što će sada vojnici po ugovoru moći da ostaju u službi do penzije, jer je prerani odlazak u penziju loš odnos i prema čoveku, ali i za strukturu same vojske.

Vojislav Šešeljpink.rs

Šešelj je izneo primedbe i na to što u vojsci i policiji postoji sindikat i kazao da sindikalno organizovanje, takođe znači i politizaciju i ocenio da se dragoceni oficiri ne smeju slati u penziju ni kada ispune zakonske uslove ako oni to ne žele.Na primedbu Šešelja zašto doktori na Vojnoj akademiji imaju beneficirani radni staž, 

Vulin je kazao da na VMA i uopšte vojni lekari imaju i obavezu da vežbaju oružjem i da konstantno odlaze na gađanje i da radi sve ono što radi svaki njihov kolega, koji nije lekar, ali jeste oficir, te da je to jedan od razloga zašto imaju beneficirani radni staž.Lider radikala je ocenio i da Srbija nema pravu strategiju narodne odbrane, te da u sadašnjoj strategiji postoje fiktivni protivnici, a da "nigde nije označena opasnost od NATO pakta i način našeg reagovanja na novu agresiju". 

- Imamo sposobnu vojsku da izađe na kraj sa svakom susednom zemljom, a nemamo opasnost od tih susednih zemalja, već od NATO pakta. Mi ne možemo bez vojnog saveza sa Rusijom, a on nam je bitan da nas zaštiti od NATO-a - kazao je Šešelj.

Poslanik Zoran Živković, kritikujući predloženi set zakona, ocenio je da se njima povećavaju nadležnosti ministra odbrane i direktora Bezbednosno-informativne agencije.Živković je upitao da li to što se u zakonu o odbrani sada posebna pažnja posvećena zaštiti suverenosti, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu znak da postoje novi potencijali koji državu treba da štite od NATO-a.

Dodao je da formulacija da ako neko mesto ne može da se popuni oficirom, može civilnim licem neozbiljna, a i on smatra da lekari na VMA ne bi trebalo da imaju beneficirani radni staž.Vulin je odgovarajući na te primedbe istakao da nijedno ovlašćenje načelnika Generalštaba nije umanjeno, niti su uvećana ovlašćenja ministra odbrane.

Tanjug


On je naveo da vojsci nedostaje dovoljno ljudi, te da je to iz dva razloga: plate su manje u državnoj upravi i ugrožavanje zdravstvenog stanja vojnika.

- Da bi to prevazišli potreban je napor čitavog društva i zato smo krenuli u izgradnju stanova za vojsku, uveli smo solidarnu pomoć za rođenje deteta, da vojnici idu na odmor u odmarališta - naveo je ministar.

Dodao je da je vojska modernizovana i upitao Živkovića zašto to on nije uradio kada je bio na vlasti.

- Zlonamerno komentarišete da se civili mogu postaviti. To je u slučaju kada vam treba pravnik, a nemate oficira koji je pravnik, onda to može da bude civil - istakao je ministar.

Vulin je dodao da što se tiče toga koga će BIA da zaposli, o tome ne mogu odlučivati neke nevladine organizacije, već onaj ko vodi agenciju. Živković je tokom sednice dobio dve opomene zbog dobacivanja, a poslanici su otišli na redovnu pauzu nešto ranije nego što je planirano, jer im se pokvario sistem.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija