• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. V.

02.10.2018

23:24

'VOLSTRIT ŽURNAL': SAD i EU žele podelu Kosova!

Politika

'VOLSTRIT ŽURNAL': SAD i EU žele podelu Kosova!

Podeli vest

Ugledni američki list "Volstrit žurnal" tvrdi da su SAD i Evropska unija potpisale memorandum o podršci korekciji granica duž etničkih linija između Beograda i Prištine uprkos protivljenju Nemačke!

Kako prenosi ovaj list, pozivajući se na svoje izvore, u memorandumu Evropske službe za spoljne poslove navodi se da je ovaj dogovor potpisan iako Nemačka strahuje da razmena teritorija može pokrenuti separatizam na Balkanu, naročito u BiH i Makedoniji.

"Lideri SAD i EU približavaju stavove ka pružanju podrške planu prema kojem bi dve balkanske zemlje prekrojile svoju napetu zajedničku granicu duž etničkih linija, izolujući Nemačku, najuticajniju silu na kontinentu, u njenom odbijanju takvog pristupa. Kosovo bi skliznulo u kriminal, sukobe i islamski ekstremizam ukoliko se to ne bi postiglo", prenosi američki list.

Foto: printscreen

Sukob između Vašingtona i Berlina nije tajna. Njihovo razilaženje poraslo je nakon Trampove pobede. Američka administracija sada ima mnogo više sluha za srpske interese na Kosovu, za razliku od Nemačke, koja je glavni sponzor kosovske nezavisnosti.

Mišel zubenica, analitičar

Komentarišući ove navode, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović ističe da SAD i EU moraju da poštuju Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, jer je to jedini način za očuvanje mira.

- Vidljive su razlike između Vašingtona i Berlina, i to ne samo po pitanju Kosova. Neuobičajeno je da neko sebi daje za pravo da rešava sudbinsko pitanje Srbije iza njenih leđa. Nedopustivo je da se te države ponašaju kao centri moći koji odlučuju o sudbini zemalja. Čudno je kako je taj dokument potpisan bez saglasnosti Nemačke, možda je ipak u pitanju spekulacija - naglašava Jovanović.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija