• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. VUKČEVIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

13.10.2018

20:21

SVI DETALJI POSETE RUSKOG PREDSEDNIKA SRBIJI! Putin dolazi 13. januara! Stižu i helikopteri "Mi-35"!

Politika

SVI DETALJI POSETE RUSKOG PREDSEDNIKA SRBIJI! Putin dolazi 13. januara! Stižu i helikopteri "Mi-35"!

Podeli vest

Vladimir Vladimirovič Putin stiže u Beograd za Srpsku novu godinu. Već dogovorena isporuka modernih borbenih helikoptera za Vojsku Srbije

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin dolazi u Srbiju na Srpsku novu godinu, 13. januara sledeće godine, potvrđeno je juče Informeru u više odlično obaveštenih diplomatskih izvora

Putin će u Beogradu, kako tvrde naši sagovornici, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, između ostalog, potvrditi dogovor o isporuci modernih borbenih helikoptera 'Mi-35' za Vojsku Srbije.

Specijalni uslovi

Dvojica lidera će osim o nastavku vojno-tehničke saradnje razgovarati i o zajedničkim ekonomskim projektima, ruskim investicijama u Srbiji, izgradnji infrastrukturnih objekata, ali i o pronalaženju rešenja za Kosovo i stanju u Republici Srpskoj.

- Važna tema biće nastavak vojno-tehničke saradnje, koja se dosad pokazala odličnom. Putin namerava da sa Vučićem 'overi' dogovor o isporuci četiri borbena helikoptera 'Mi-35', ali i transportnih helikoptera Mi-17. Već se podrazumeva da je Moskva za Beograd spremila posebne, specijalne uslove, koji znače da će cene biti znatno niže od tržišnih... - prenosi Informerov izvor.

Putinov dolazak u Srbiju juče je potvrdio ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Kako je saopšteno, Vučić je rekao da je za Srbiju izuzetna čast da ponovo ugosti Putina i da će Beograd pokazati svu širinu srpskog gostoprimstva.

"Sa ambasadorom Čepurinom je dogovoreno da odmah počnu pripreme za dolazak ruskog predsednika u Beograd kako bi poseta potvrdila tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja i bratstvo dvaju naroda. Tim povodom je najavljeno da će uskoro biti održana sednica Mešovitog međuvladinog komiteta za saradnju kako bi se pripremili konkretni zajednički projekti u oblasti ekonomske saradnje, a u interesu povećanja trgovinske razmene između Srbije i Rusije i njihovog ekonomskog napretka", saopštili su iz Predsedništva Srbije.

Koje zemlje koriste helikoptere Mi-35

* Azerbejdžan (24)
* Brazil (12)
* Irak (28)
* Kazahstan (4 isporučena, 12 naručenih)
* Mali (2 isporučena, 4 naručena)
* Nigerija (2 isporučena, 12 nabavila)
* Pakistan (4)
* Venecuela (10)
* Uzbekistan (10 naručenih)

Vojni komentator Miroslav Lazanski kaže da su helikopteri 'Mi-35' vrhunske borbene mašine i da su daleko bolji od, recimo, američkog 'blek hoka', koji je NATO dao Hrvatima.

- Helikopteri 'Mi-35' su vrhunske borbene letelice i daleko su naprednije od 'blek hoka'. Amerikanci svojim saveznicima ne daju baš najbolju opremu, za razliku od Rusa... - podvlači Lazanski.

Potencijal još raste

Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da je Putinov dolazak u Srbiju uvek odlična vest.

- On je svakako najveći prijatelj kog Srbija danas ima u svetu. Putin će ponuditi našoj državi sve ono što je Beograd spreman da prihvati, pa i više od toga. Takođe, ne bi bilo iznenađujuće da iskoristi priliku i za susret sa Dodikom, bilo u Beogradu, bilo u Banjaluci. Potencijal srpsko-ruske saradnje nije ni izbliza ispunjen, a ovo će biti još jedna prilika da se on dopuni... - zaključuje Pavić.

Lukaševič: "Vojsku Kosova" tajno prave u bazi "Bondstil"

Ruski izaslanik u OEBS-u Aleksandar Lukaševič upozorio je da se na Kosovu i Metohiji krši Rezolucija Ujedinjenih nacija 1244 tako što se u bazi 'Bondstil' vrše pripreme za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Koje sve zadatke može da izvršava

* uništavanje tenkova, oklopnih transportera, borbenih vozila, artiljerije, radara
* uništavanje protivničkih vazdušno-desantnih jedinica u zoni desanta
* prevoženje vazdušno-desantnih jedinica u operativno-taktičkoj dubini protivnika
* pružanje vatrene podrške operativno-taktičkim vazdušnim jedinicama tokom borbe
* izviđanje iz vazduha i polaganje minskih polja iz vazduha
* traženje i spasavanje nestalih posada i sanitetsku evakuaciju

- Pokušaji skretanja sa dogovorenog puta rešenja za Kosovo i ohrabrivanje ambicije Prištine za stvaranje kvazidržave neće pomoći da se reši sukob na Kosovu. Samo će podstaći tenzije na Zapadnom Balkanu - ističe Lukaševič.

Hrvati se opasno naoružavaju

U nameri da pariraju Srbiji i Rusiji, SAD su odlučile da Hrvatskoj doniraju dva helikoptera 'blek hok'. Reč je o novoj verziji ovog helikoptera, a njihova ukupna vrednost zajedno s opremom i rezervnim delovima iznosi 53 miliona dolara.

Vašington je Zagrebu već donirao 16 helikoptera "kajova", a nedavno su kupili i 12 aviona 'F-16'. Miroslav Lazanski, komentarišući ove navode, kaže da postoje neproverene informacije o mogućem prodoru Hrvata kod Brčkog i podele RS na dva dela, ali da su to samo spekulacije:

- Srbija nije više tako slaba da bi to moglo tek tako da prođe. Takva akcija zahteva pripreme i gomilanje snaga, koji ne bi mogli da prođu nezapaženo...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sole

pre 5 godina

Damije da vidim putina nekad. Potrebno je prosiriti saradnju sa majkom rusijom na najvisi nivo. Skole i obdanista na ruskom jeziku, i jos mnogo toga....

slađa

pre 5 godina

Predsednik Putin razume potrebu Srbije da na svim frontovima brani neutralnost, da poštuje i čuva mir i da predsednik Vučić to sa razlogom forsira kroz svoju dosadašnju politiku. I kao prijatelj je više nego dobrodošao u Srbiju.

trebinje hercegovina

pre 5 godina

dobro nam dosao predsjednice a vi da vidite kako se u suncanom trebinju cita informer https://trebinjelive.info//wp-content/uploads/2018/10/setnja%20subota%20trebinje%20(2).JPG

Vns

pre 5 godina

Šta znači nabaviti??? Ove zemlje su kupile,tj platile helikoptere....

Ljubo

pre 5 godina

Putin je jedno ,ali Beograd je" crven " ,"otrovan " ,to je daleko od bilo kakvog napretka Srbima .Putin je tu ,onoliko koliko treba njemu i njegovoj Rusiji..Zna on dobro sta Srbijom vlada ...

barbečpna

pre 5 godina

jebo vas putin , budale od naroda oni sami rusi ga ne vole

Denis

pre 5 godina

A vojna parada u novembru... Pa nedavno si rekao kako ce ti hilikopteri vec u Novembru biti u Srbiji a gle sad tek u januaru da potpisete... E sad si me razocarao Predsednice. Pa ti lazes toliko da i sam sebe uveris u tu laz...

Denis

pre 5 godina

A da A gde su oni Tenkovi..?????? Vucicu dobijamo mi kurac.. Jebo vas Putin sa sve Trampom, Angelom Merkel i svim govnima politicarskim....

micko

pre 5 godina

Ne daju, prodaju nesto sto nam ne treba. Bacanje para!

milan lala

pre 5 godina

Putin stize januara 2019 to je potvrdjeno, a helikopteri ne stizu , bice eventulano overen ugovor , a do stizanja helikopetera proce dosta vremena . Cemu sluzi ovakvo bombasticno valjanje neistine , "stizu helikopteri " kao sto su vece odavno stigli S-300 i MiG iz Belorusije a i tenkovi T-72 i BOV iz Rusije . Nije u redu da preterjete i da obicne razgovore nazivate vec gotovom kupovinom ili donacijom . Izgubicete kredibilitet ako nastavite na ovakav neozbiljan nacin pisati .

Dobi

pre 5 godina

Bilo bi lepo da se za sve gradjane Srbije koji zele da docekaju Putina organizuje prevoz do Bgd-a a takvih je puna Srbija.Putin je prava legenda od svetskih politicara i svi bi ga rado videli i docekali.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija