• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesti-online

30.12.2018

16:53

DAČIĆ OTKRIVA: Trampov savetink Džon Bolton O KOSOVU PRIČAO I SA PUTINOM I SA LAVROVOM!

Politika

DAČIĆ OTKRIVA: Trampov savetink Džon Bolton O KOSOVU PRIČAO I SA PUTINOM I SA LAVROVOM!

Podeli vest

Amerikanci su izrazili spremnost da organizuju ceremoniju potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine i da pozovu i druge zemlje, kaže Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova dodajući da je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton o tome pričao i sa Vladimirom Putinom i Sergejom Lavrovom

- Njima je bitno da je i Rusija saglasna da u tome učestvuje, osim onog dela koji vodi Evropska unija. Velike sile moraju da budu garant dogovora pošto on mora da prođe i kroz Savet bezbednosti - ističe Dačić u razgovoru za "Politiku".

Ono što je minimum, dodaje, jeste da se donese nova rezolucija umesto 1244, i to na osnovu dogovora koji Beograd i Priština postignu. Upitan da li može da se donese nova rezolucija pre nego što promeni Ustav Srbije, Dačić kaže da ona u suštini nema veze s tim.

- Promena Ustava Srbije je unutrašnja stvar. U ovom trenutku ne znamo da li ćemo sa svim tim temama baviti u 2019. godini ili nećemo - rekao je on dodavši da je za izmenu ustava potreban konsenzus.

Dačić je ocenio je da je odlazeća visoka predstavnica Federika Mogerini takođe u nezgodnoj poziciji - koje korake dalje da preduzima u uslovima kada joj osporavaju rezultat i autoritet "kao da je ona maltene na našoj strani što je, inače, daleko od istine".

CRNA GORA PRETI SRBIJI! Darmanović: Nećemo dugo čekati odgovor Beograda, AKO NAM NE IZAĐU U SUSRET BIĆE POSLEDICA!

Govoreći o mogućem uključivanju Amerike, ministar kaže da predsednik SAD Donald Tramp polazi od toga da može da se postigne dogovor Beograda i Prištine koji bi, ako se postigne, bio velika pozitivna stvar za ceo region i sve ove zemlje koje bi bili garanti uključujući i zemlju u kojoj bi se to potpisalo - SAD.

- To je plus za Trampovu politiku i za SAD. Naročito ako su oko toga saglasni Beograd i Priština. To bi bio njihov diplomatski uspeh. Ali za sada nema nikakvih indicija da će doći do formalne promene formata dijaloga, odnosno uključivanja SAD jer bi on morao da se promeni na jedan takođe formalan način - kazao je on.

Upitan za navode iz diplomatskih izvora da su Amerikanci učestvovali u dijalogu "iza kulisa", Dačić odgovara potvrdno: "Pa jesu. Oni nikada nisu bili na sastanku, ali u vreme kad sam ja vodio pregovore uvek je neki predstavnik SAD tog dana bio u Briselu. I moram reći da su bili konstruktivni".

PUTIN IZ MOSKVE POSLAO ŠOKANTNU PORUKU: Najmanje 150 šiptarskih agenata VRŠLJA PO SRBJI!

Dačić ističe da treba videti šta je realno a da ne smeta strateškim interesima Srbije. 

- Šta će da bude za sto ili dvesta godina, mi ne možemo sada da razmišljamo. Tu se naša pozicija razlikuje od pozicije SPC. Ja se apsolutno slažem s njima da Kosovo treba da ostane celovito u sastavu Srbije, samo što je to pitanje dokle ćemo moći da izdržimo, dokle će narod da bude spreman da žrtvuje sve što ima da bi stajao na tom stanovištu - zaključio je Dačić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ivan

pre 5 godina

Kada se politicari budu vratili Pravoslavnoj Apostolskoj Crkvi, tada ce se Kosovo vratiiti Matici Srbiji kao i ostale Srpske zemlje!!! Kosovski zavet ko izda, nek se zapita... Slava Gospodu Isusu Hristu i Svetom Knezu Lazaru!!!

Miska I griska

pre 5 godina

PA srpski politicari su cetnice vec odavno vraceni srpskoj pravoslavnoj crkvi socijalista Ivica naprednjak Vucic demokrata dodik oni u veliko suruju Sa bradatim popovima I Sa SPC DOK U EVROPI U KOJU KAO I SRB ZELI VERA I POLITIKA SU DVA RSZLICITA SVETA I SVI KAZU DA JE TAKO DOBRO JER KROZ ISTORIJU ZNAMO DA CIM SU VERA I PILITIKA SARADJIVALE DA SU LJUDI PATILI I GLADOVALI I DA SU RATOVI VODJENI ZNACI ZA COVECANSTVO JE NAJ BOLJA DEMOKRATIJA A NE ZLO SREDNJEG VIJEKA ZA KOJEM SRBIN CETNIK FASISTA ZUDI

kole66

pre 5 godina

Cini mi se da je sve vec dogovoreno. Izgleda da samo zaludjujete narod.

slađa

pre 5 godina

Vodi računa šta radiš, Dačiću. Tvoje je da nastaviš sa povlačenjem priznanja. Bez odluke srpskog naroda na izborima, nema odluke o južnoj srpskoj pokrajini.

Draško

pre 5 godina

Vreme je da se reši najveći konflikt na Balkanu.

Horvat

pre 5 godina

Dobice te kurac Cetnicki I od draze kojem trazite grob I od onog Cetnika sto lezi pod lipom Ako vam siptari daju I metar Kosova onda su blentaviji od balije Koji vam pokloni srpsku republiku iako Genocid na Baliji naciniste

KURVA_t

pre 5 godina

Cetnici su vojno krilo ORJUNA -organizacija nastalo u Splitu. Cetnici u 2 sv ratu su JVO - '' Jugoslavenska vojska u otadzbini'' Jugoslovenstvo je ideja hrvatskog biskupa Strosmajera. Tvoj ''prvi predsjednik'' Franjo Tudjman je bio jugoslavenski general. Tvoj Josip B.roz iz Kumrovca je bio marsal u toj YU. Mali konvertitu ajde setaj sad ,i ne kaci se sa srpskim mladicma.

Goran

pre 5 godina

E, jado jadna. Sutra bi vi kroati državu imali da vam je nisu na tacni dali Pašić i kralj Aleksandar Karađorđevića. Bednici!

Predrag

pre 5 godina

Pravoslavna crkva je predala Kosovo onog momenta kada je napustila Pecku Patrijarsiju i kada su svestenici koji su se zakleli na skromnost pokupovali skupe automobile i kuce . Nazalost to isto sada Druze Sligo o celovitosti Kosova I Metohije.NAZALOST

SS

pre 5 godina

Unazad 100 godina KiM se postepeno gubi,a spas je samo povratak u krilo Srbije,jer sve opcije dogovora i razgraničenja i dalje će dovesti da Srbi na KiM nikad neće imati mira.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija