• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

14.02.2019

10:07 >> 10:10

JOŠ SAMO ŠEST ZEMALJA I LAŽNA DRŽAVA JE PORAŽENA! Srbija sve moćnija u međunarodnoj zajednici, poručuje Dačić!

Politika

JOŠ SAMO ŠEST ZEMALJA I LAŽNA DRŽAVA JE PORAŽENA! Srbija sve moćnija u međunarodnoj zajednici, poručuje Dačić!

Podeli vest

Dačić je na sednici Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije predstavio izveštaj o radu za poslednjih deset meseci, a posebno je naglasio da ministarstvo ulaže velike napore da bi se smanjio broj zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova i najavio nova povlačenja priznanja

Dačić je rekao da Srbija treba da održava i uspostavlja kontakte i sa manjim i manje uticajnim zemljama kako bi na međunarodnim forumima osigurala da glasaju u korist Srbije.

- Mnogi funkcioneri bi pre otišli u Brisel nego u Burundi, ali, verujete, u Burundiju je lepše, jer nas tamo vole. To su naše prijateljske zemlje gde niko od nas nije bio dvadeset godina - kazao je Dačić.

Navodeći da će ove godine ponovo biti glasanja na sednicama Uneska i Interpola, Dačić je rekao da Kosovo više nema većinu da može lako da uđe u važne međunarodne organizacije.

- Zato je bitno da držimo kontakte sa svim ovim zemljama kako bismo imali stabilnu sitauciju što se tiče onih koji bi glasali za naše predloge - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da Kosovo ne može da bude član OEBS, a da moguće je da se prijave za članstvo u Savetu Evrope što bi bilo najteže sprečiti jer je većina zemalja članica priznala Kosovo.

Dačić je najavio i nova povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, ali nije želeo da precizira o kojim zemaljama se radi, navodeći da se dešava da uoči njegovih razgovora sa pojedinim državama o povlačenju priznanja, te zemlje budu pod pritiskom SAD da to ne učine.

Ministar je rekao da od 193 zemlje članice UN, 91 zemlja sigurno nije priznala Kosovo, a da od 102 preostale zemlje, postoji nekoliko zemalja koje duže vremena, iako su priznale Kosovo, ne glasaju na međunarodnim forumima za Kosovo poput Egipta, Omana...

- Da bismo imali većinu, treba nam još šest zemalja. Mislim da već sada imaju manje od pola, ali se ne zadovoljavam time da mi neko kaže da nisu priznali, treba nam papir - rekao je Dačić.

LAZANSKI: Tramp može Prištinu lako DA BACI NA KOLENA, samo je pitanje da li to stvarno želi!

Ministar je rekao da Srbija posebnu pažnju posvećuje zemljama u karipskom i pacifičkom delu, kao i u Africi, Aziji.

- Tih 13 zemalja koje su povukle priznanje ukupno imaju 55 do 60 miliona stanovnika i zajedno oko milion kvadratih kilometara površine. To je i 13 glasova u Ujedinjenim nacijama - istakao je Dačić.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji, Dačić je rekao da Srbija radi na usaglašavanju teksta novog individualnog plana partnerstva sa NATO i ponovio da Srbija želi što bolje odnose sa alijansom, a da je trenutno na najvišem nivou koji može imati jedna zemlja koja ne želi da bude članica.

Kad je reč o ukidanju viza, Dačić je rekao da bezvizni režim Srbije sa EU nije ugrožen, iako Brisel upozorava Srbiju da ne ukida vize nekim zemaljama, odnosno da Srbija prati viznu politiku EU.

- To nam pravi probleme, jer naši prijatelji nisu istovremeno i njihovi prijatelji - rekao je Dačić.

Ministar kaže da je bilo problema sa Iranom, kojem je Srbija ukinula pa ponovo uvela vize nakon intervencije EU, budući da se jedan broj građana Irana koji su došli u Srbiju nisu vratili, već su pokušali da idu dalje u EU.

- Ali nije kod nas ušlo 100.000 ljudi, ušlo je 45.000, a izašlo 22.000, 23.000, pa neće deset hiljada da preplavi ceo kontinent - primetio je Dačić i dodao da je to bio pokušaj i da se izvrši politički pritisak.

IMAĆEŠ RAT, AKO PRISMRDIŠ SEVERU! Šef NATO-a BRUTALNO pokopao Haradinaja - Operativni plan za Kosovo znači KRVOPROLIĆE!

Dačić je izjavio da su se stvorili međunarodni uslovi da se eventualni kompromis Beograda i Prištine verifikuje i doživi međunarodne garancije, ali da Priština ne želi kompromis i onemogućava nastavak dijaloga.

- Niko ne može da kaže šta će da se desi budući da Priština stalno iznosi različite stavove i izjave - rekao je Dačić.

On je ocenio i da je nivo odnosa SAD i Kosova "za oktavu niži" zbog odbijanja Prištine da povuče takse na srpske proizvode.

- SAD nisu promenile svoj stav po pitanju nezavisnosti Kosova, ali su pod uticajem Beograda shvatile da nema rešenja bez kompromisa - rekao je šef diplomatije.

Ističe da bi za Srbiju bilo značajno da se dijalog nastavi i da ne treba gubiti vreme budući da srpskim interesima odgovaraju trenutni međunarodni odnosi i administracija u SAD.

- (Premijer lažne države Ramuš) Haradinaj je okarakterisao (visoku predstavnicu EU za spoljne poslove Federiku) Mogerini kao neprijatelja Kosova i prvi put smo u situaciji da su Mogereini, (komesar za proširenje Johanes) Han, SAD, Francuska i Rusija saglasne da je potreban kompromis - rekao je Dačić.

Takav stav ne dele Velika Britanija, koja, dodaje Dačić, ima tradicionalno negativan odnos prema Srbiji, ali i Nemačka koja gaji strahove zbog rešenja koje bi tumačili kao promenu granica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Avram

pre 5 godina

Sve karte na sto,da se resi Srpsko pitanje,bez toga nema.nikakvog dogovora

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija