• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Beta

07.03.2019

16:01 >> 16:06

BRISEL LJUT ŠTO KINA KREDITIRA SRBIJU I GRADI JOJ INFRASTRUKTURU: EU je bolji partner, ali je PEKING POBEDIO NA BALKANU!

Politika

BRISEL LJUT ŠTO KINA KREDITIRA SRBIJU I GRADI JOJ INFRASTRUKTURU: EU je bolji partner, ali je PEKING POBEDIO NA BALKANU!

Podeli vest

Evropska unija je potcenila uticaj Kine na Balkanu, rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han i izrazio zabrinutost zbog nivoa zajmova koje od Pekinga uzimaju te zemlje. Na tapetu Brisela je i Srbija

Han je, u razgovoru za Fajnenšel tajms, rekao u osvrtu na rivalske uticaje u regionu, da je zabrinut što neke zemlje uzimaju jako velike zajmove od Kine da bi platile za infrastrukturu čime se povećava rizik od dugoročne štete za njihove krhke privrede.

Po njegovim rečima EU bi bila partner koji je više fer.

- Kina nikad ne vodi računa o tome kako i da li je zemlja sposobna da plati svoje zajmove. I ako ne mogu da plate postoji određen pritisak da se stvari prebace u njihovo vlasništvo - rekao je Han.

On je dodao da Evropljani možda nisu najbrži, možda se smatra da traže više od drugih, ali da su verovatno na kraju svega "najviše fer partneri".

Kako navodi Fajnenšel tajms, region Balkana je mesto gde se za uticaj utrkuju EU, koja nudi perspektivu pristupa za još nekoliko zemalja posle ulaska Hrvatske 2013. godine, i Rusija koja ima kulturne i verske veze u regionu.

Međutim, izjave Hana nagoveštavaju zabrinutost da bi uticaj Pekinga mogao da postane dodatni izvor nestabilnosti, navodi list.

SRPSKA POLICIJA TRAŽI 'TRI UDARCA' ZA PONAVLJAČE NAJTEŽIH KRIVIČNIH DELA! MUP-ov Predlog Krivičnog zakona!

- Možda smo precenili Rusiju i potcenili Kinu, a treba obema da damo odgovarajuće mesto - rekao je Han.

FT navodi da Kina u poslednje vreme znatno investira na Balkanu, koji je deo takozvanog formata 16 plus 1, koji uključuje 11 EU zemalja i pet zemalja koje nisu članice Unije Albaniju, BiH, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Više od polovine od 9,4 milijardi dolara uloženih u svih 16 zemalja 2016. i 2017. otišlo je u pet zemalja koje nisu članice EU, prema podacima koje je prikupio Centar za strateške međunarodne studije, navodi list.

(VIDEO) EVO ŠTA SRBIJA IMA U SVOM POSEDU! SNAGA I MOĆ: Avion MIG-29 poleće pod "RUČNOM", a onda...

Han je kritikovao projekat izgradnje autoputa u Crnoj Gori koji finansira Kina i koji je podigao dug zemlje na 80 odsto BDP, a istovremeno su podignuti porezi i uvedeno delimično zamrzavanje plata javnih službenika.

On je takođe kritikovao odluku EU da finansira sa 80 odsto most u Hrvatskoj koji gradi kineska kompanija koja po njegovim rečima najverovatnije dobija subvencije kod kuće.

FT navodi da se bosanske vođe spremaju da potpišu garanciju za zajam koji pokriva 100 odsto zajma od 614 miliona evra od kineske Eksim banke da se finansira elektrana na ugalj. Energetska zajednica, koja uključuje članice EU i susede pozvala je poslanike da to ne odobre smatrajući da to predstavlja ilegalnu državnu pomoć, prema zakonima EU, navodi list.

Osvrćući se na širu političku temu, Han je rekao da je regionalni prioritet da se reši spor Srbije i Kosova. On je rekao da je dijalog Beograda i Prištine, koji je počeo 2011. godine, uz posredovanje EU, "centralni deo cele zapadnobalkanske perspektive".

 

SRBIJA NE SME DA IH PRIMI! POČINILI ČAK 7.000 RATNIH ZLOČINA i sad su u Nemačkoj, a Švabe bi da ih VRATE NA BALKAN!


 
- Bez pozitivnog rezultata za ovaj dijalog ceo region neće ostvariti bilo kakav konačni napredak - rekao je on.

Han je izrazio nadu da će nedavni prodor dogovorom Grčke i Makedonije oko imena imati domino efekat u regionu.

___________________________________________________________________________


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DEDA RAKA

pre 5 godina

Krenuo je Istok da osvetli Zapad - za pobedu uvek potreban je napad. Na zapadu stalno preovladava tama.

Kalimero

pre 5 godina

Videli smo i znamo vaše fer ponašanje i uslove - ili ćeš raditi kako ti mi kažemo i naredimo ili dobijaš bombe na glavu a u najboljem slučaju sankcije. Hvala lepo, probaćemo da sarađujemo sa onima kojima ne smeta naša samostalnost i suverenitet. Bagra licemerna ...

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija