• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.03.2019

12:14

I PRIJATELJSTVO I SARADNJA! Vučić razgovarao sa predsednikom Kineske akademije nauka Bai Čunlijem

Politika

I PRIJATELJSTVO I SARADNJA! Vučić razgovarao sa predsednikom Kineske akademije nauka Bai Čunlijem

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsednikom Kineske akademije nauka Bai Čunlijem i tom prilikom izrazio uverenje da će njegova poseta značajno doprineti razvoju saradnje naših dveju zemalja, a posebno u oblasti visokih tehnologija i inovacija, kao i medicine i drugih prirodnih nauka

Vučić je rekao da je veoma počastvovan pozivom da učestvuje na Drugom forumu o saradnji u okviru inicijative Pojas i put u aprilu u Pekingu i da se ponovo sastane sa predsednikom Sijem, koga, kako je rekao, „u Srbiji poštujemo i doživljavamo kao najvećeg prijatelja". 

Predsednik je dodao da Kina, kroz tu inicijativu, pokazuje koliko poštuje načelo jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, jer ona, kako kaže predsednik Si, "ne služi na sreću samo kineskom narodu, nego svim narodima na Novom putu svile".

Foto: Tanjug

Istakao je da ceo svet odaje priznanje Kini za fascinantan napredak u oblasti veštačke inteligencije, čemu je presudan doprinos dala i Kineska akademija nauka. 

Stoga je izrazio zadovoljstvo što ta vrhunska naučna institucija potpisuje Sporazum o saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, čime će biti omogućena razmena iskustava u oblasti visokih tehnologija i inovacija, koje su osnova ekonomskog razvoja u budućnosti.

Predsednik Vučić je rekao da se raduje svim uspesima koje Kina, uz mudro i odvažno liderstvo predsednika Sija i KP Kine, postiže na unutrašnjem i međunarodnom planu, uveren da će realizacija impresivnih ciljeva razvoja još više osnažiti poziciju Kine u svetu.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost Kini i predsedniku Siju što Srbija kroz inicijativu Pojas i put, na osnovu sveobuhvatnog strateškog partnerstva i čeličnog prijateljstva dveju zemalja, ima mogućnost da uspostavlja saradnju u različitim oblastima, pa je među prvim zemljama koja je sa Kinom potpisala Memorandum o razumevanju o Informatičkom putu svile.

Predsednik Kineske akademije nauka Bai upoznao je predsednika Vučića sa radom i vrhunskim dostignućima te naučne institucije, koja ima oko 700.00 naučnih radnika u više od 1000 naučno-istraživačkih objekata širom Kine.

Foto: Tanjug

On je uputio poziv Srbiji za članstvo u Međunarodnoj alijansi naučnih institucija i izneo inicijativu za potpisivanje sporazuma o saradnji i sa univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu. 

Predsednik KAN Bai je izrazio očekivanje da će više studenata i naučnih radnika koristiti mogućnost za usavršavanje u Kini. On je rekao da je saradnja u oblasti nauke i obrazovanja sastavni deo dobrih odnosa Srbije i Kine, sa velikim potencijalima za obostranu dobrobit.

Sastanku su prisustvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednik SANU Vladimir Kostić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Saradnja Srbije i Kine će ponovo biti potvrđena i podignuta na još viši nivo posetom predsednika Vučića 25. aprila toj predivnoj zemlji i velikom predsedniku Siju.

Nikola

pre 5 godina

Ovo je velika stvar za Srbiju i prilika da napredujemo i na polju vestacke inteligencije.Kina je uspesna zemlja na koju se trebamo ugledati .

Vlada

pre 5 godina

Sa Kinezima imamo veliko prijateljstvo ali i poslovnu saradnju

Dejo

pre 5 godina

Saradnja sa Kinom je od velikog znacaja, sto se pokazalo na svim poljima!

Miki

pre 5 godina

Zahvaljujuci Kini, mozemo uhvatiti korak sa cetvrtom industrijskom revolucijom.

Melanija

pre 5 godina

Saradnja i prijateljstvo sa Kinom uvek je koristilo i donosilo napredak Srbiji u svim oblastima.

joja

pre 5 godina

Vučić razgovarao sa predsednikom Kineske akademije nauka Bai Čunlijem

Lavica

pre 5 godina

Kina je dokazani prijatelj Srbije na zadovoljstvo obe drzave. Medjusibni dobri odnosi i saeadnja raste svakim danom sve vise na obostrano zadovoljstvo, a Srbija zna da ceni i postuje prave prijatelje.

goran

pre 5 godina

Iskreni prijatelji iz Kine. Podrska Kine ni jednog trenutka nije izostala.

Iki

pre 5 godina

Учимо од најбољих! Велика је част имати такве сараднике и учитеље!

Dragan

pre 5 godina

Pored Rusije, Kina je najveći prijatelj Srbije.

deadeic

pre 5 godina

Sаrаdnjа Srbije i Kine u oblаsti nаuke i obrаzovаnjа trаje više decenijа, а u poslednjih pet godinа je u ekspаnziji.

Milan

pre 5 godina

Stisak ruke sve govori,idemo u nove radne pobede.

Nevena

pre 5 godina

Kina je uvek uz Srbiju,imamo odličnu saradnju,hvala im na svemu,samo neka tako nastave.

Stevan

pre 5 godina

Sa Kinom odrzavamo iskrene prijateljske odnose i razvijamo saradnju od znacaja za napredak u svim oblastima.

Sara

pre 5 godina

Hvala Kini na podršci a Srbija to i zaslužuje.

caca

pre 5 godina

Nastavlja se saradnja sa Kinom u oblast nauke i tehnološke inovacije

Hana

pre 5 godina

Kina kao jedna od najnaprednijih zemaja je prijatelj i poslovni partner Srbiji.

Milica Milicic

pre 5 godina

Saradnja s Kinom u cilju unapredjenje inovacija i medicine.

Brana

pre 5 godina

Iskreno prijateljstvo izmedju Srbije i Kine kao i dobra saradnja na dobrobit obeju zemalja se nastavlja i u buducnosti.

Ana

pre 5 godina

Kina je nas veliki prijatelj i spremna je na svaki vid saradnje sa Srbijom, jer je prepoznala Vucicevu borbu za bolju buducnost.

Sandra

pre 5 godina

Saradnja sa Kinom nam je od velikog znacaja.Kina je visoko razvijena zemlja i prednjaci u tehnoloskom pogledu.Saradnja ce nam doneti mnogo pozitivnih stvari.

Olja

pre 5 godina

Veoma je važno raditi na usavršavanju tehnologije i ići korak s vremenom!

Ana

pre 5 godina

Sigurno da ćemo sa Kinezima unaprediti već postojeća znanja i iskustva!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija