• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

29.05.2019

10:21

(VIDEO) VUČIĆ U OBNOVLJENOM INTERNATU VOJNE GIMNAZIJE: Nećemo dozvoliti iživljavanje nad našim narodom!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ U OBNOVLJENOM INTERNATU VOJNE GIMNAZIJE: Nećemo dozvoliti iživljavanje nad našim narodom!

Podeli vest

​ Predsednik Aleksadnar Vučić obišao je danas rekonstruisani internat Vojne gimnazije, u čiju obnovu je uloženo oko 180 miliona dinara

 

 

Konačni cilj Prištine je hapšenje komandanta kosovske policije za sever Kosova i Metohije Željka Bojića, upozorio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je rekao da Priština jučerašnjim upadom specijalnih jedinica kosovske policije na sever KiM i hapšenjem Srba primorava srpske policajce da budu "gori Albanci od Albanaca", što, kaže, oni neće biti, te istakao da je im konačni cilj da uhapse komandanta policije za sever KiM.

- Sve što rade, to je da zloupotrebe nešto i pokušaju da od Srbije naprave krivca. Ali, i svemu tome mora da dođe kraj i svim tim njihovim pričama - rekao je Vučić novinarima nakon obilaska internata Vojne gimnazije u Beogradu.

Foto: printscreen

On je ukazao da je jučerašnji događaj 100. stvar koju su uradili, te podsetio da hapšenje Marka Ðurića prošlog marta i upade na sever više puta, tobož, kako kaže, zbog hapšenja ubica Olivera Ivanovića.

- Onda sam u Briselu čuo od albanskih lidera da je to urađeno da bi se neki iselili sa severa Kosova. Oni to ne kriju i to nije nikakva tajna - poručio je Vučić.

Kako je istakao, svim što su juče uradili, primoravaju srpske policajce na severu da budu gori Albanci od Albanca, što oni, podvlači, neće biti, a sve sva konačnim ciljem da uhapse komandanta policije na severu Željka Bojića.

- Samo da bi sprečili da Srbi budu Srbi, jer jedini Srbin možes da budeš i da se kucaš jajima sa Haradinajem, ako si njegov poslušnik i nemaš nikakve veze sa Beogradom i Srbijom. Kao što su pojedini od nekih njegovih ''kućnih'' Srba - rekao je Vučić.

Vučić je pozvao Srbe da se ujedine snažnije nego ikada i ponovio da će država zaštititi svoj narod i da neće sedeti skrštenih ruku. On je pozvao Srbe da danas pošalju poruku iz Severne Mitrovice u podne i da ostanu jedinstveni, te naglasio da će ostati uz njih.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je bojazan, povodom jučerašnjih zbivanja na Kosovu i Metohiji, za ono što će tek doći, te poručio da Srbija neće dozvoliti iživljavanje nad srpskim stanovništvom i najavio dalja ulaganja u Vojsku Srbije.

- Ako neko misli da može da se iživljava nad našim stanovništvom i da to može da ponavlja, a onda da bude ''puj pike ne važi'' i da za to traži sumnjiva objašnjenja - to neće moći - poručio je on.

Vučić je istakao da je danas situacija za srpski narod na Kosovu i Metohiji mnogo teža nego do juče, a za Kfor je poručio da ta vojna misija u pokrajini nimalo nije statusno neutralna.

Upitan za izjavu portparola Kfor-a da je najveća pretnja miru na KiM retorika lidera i zloupotreba medija, kao i da su "svi bili unapred obavešteni" o jučerašnjoj policijskoj akciji, Vučić je poručio Kforu da javno iznesu podatak - koga su to oni obavestili.

- Kfor ne govori istinu. Mi smo dobili obaveštajne podatke o tome oko 15. maja, a ja sam 17. maja izašao u javnost sa tom informacijom i molbom da to ne rade - naglasio je on.

Foto: printscreen

- Evo tu je i general Mojsilović i ministar odbrane Aleksandar Vulin pa pitajte njih kakvi su im kontakti bili i koga su o čemu obavestili. Možda misle ako su obavestili nekog od tih ''1 od 5 miliona'' ili nekog od vladika, da su obavestili državne organe. Nas nisu. Ovo smo mi dobili iz obavestajnih izvora. Mi smo njih obaveštavali od 17. maja, kad sam ja to javno rekao - dodao je Vucicć i rekao da je država tražila da tako nešto nikada ne urade nikada.

Kada su rekli da moraju da to urade jer je reč o korupciji i kriminalu i da se Beograd meša u poštovanje zakona, onda su ljudi iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju tražili da to ne rade, da pošalju poziv, a ne da upadaju jedinicama na sever KiM, objasnio je Vučić.

Važno je, ističe on, videti koga su oni pre 17. maja obavestili.

- Šta imate vi da me obaveštavate kad sam ja obavestio celu javnost 17. maja. Koga ste vi pre 17. maja obavestili? Tad sam ja izašao, iz naših obaveštajnih podataka, da obavestim celokupnu javnost. Molili smo ih do prekjuče da ne idu sa tom akcijom, svaki dan - NATO, Kfor, njihovu administraciju, sve moguće - dodao je on.

To je, kaže, radila kancelarija za KiM, ne on lično.

Što se tiče retorike o kojoj govori Kfor, Vučić je istakao da oni nisu ninimalo statusno neutralni, kao i da se retorikom i trikovima oni bave.

- Pozivam portparola Kfora neka kaže koga je obavestio. Juče u jednom trenutku komandant Kfora nije hteo da se javi ni načelniku Generalštaba Vojske Srbije, pa onda ni mi nismo hteli da se javljamo. Čuli su se tek oko 11.30 kada smo ih upozorili na događaje. Dok je bilo najteže, kontakta nije bilo - preneo je on i ponovio da Kfor ne govori istinu i da se to može lako dokazati.

Vučić je rekao da oni misle da se završilo time, ali je situacija danas, ističe, mnogo gora i teža nego što je juče bila u ovo vreme.

- Pošto mi imamo ne samo obaveštajne podatke, već i razgovaramo sa našim naodom na KiM, što se tiče srpskog življa danas je mnogo teža situacija nego do juče - objasnio je on.

Vučić je podsetio da su juče prištinske vlasti uhapsile više od 20 ljudi, prvo navodno u okviru borbe protiv korupcije, a onda zbog ubistva Olivera Ivanovića i Envera Zamberija, te upitao zar je i jedan glovonemi čovek, koji je uhapšen, kriv zbog toga.

- Ajde kažite nam više o čemu se radi. Vodite navodnu borbu protiv korupcije. Kako to da je duplo više Srba od Albanaca uhapšeno? To znači da su Srbi 28 puta veći kriminalci u policiji, a u Prištini svi pošteni - konstatovao je on.

Dalje je ukazao da je devet običnih građana uhapšeno u Zubinom Potoku, kao i ruski adminsitrativac pod izgovorom da je stajao na barikadama.

- Kamo sreće da je Kfor tamo stajao i ponašao se u skladu sa Rezolucijom UN 1244, a za razliku od NATO Rus se ponašao kako treba - naglasio je Vučić.

Naveo je da je Kfor tvrdio da se radi o običnoj policijskoj akciji i upitao da li se u običnoj akciji policije polupa pet kamiona i 20 automobila, kao i razbije svo staklo u svim kućama u koje su upali i tuku svi na koje naiđu.

- Sutra, kada mi budemo provodili akciju na pojedinim delovima pod našom kontrolom, onda će zemlje Kvinte i drugi izraziti veliku zabrinutost i ne znam šta - primetio je on.

Ukazao je da su junaci iz Zubinog Potoka goloruki izdržali teror naoružanih Albanaca, koji su pucali iznad njihovih glava.

- Da li je to zbog borbe protiv korupcije ili da možete da pokažete da ste velike baje koji možete da kršite šta god hoćete? Pa će na to i Kadri Veselji da dođe u Čabru, odakle je počeo pogrom 2004 - rekao je on.

Kazao je da je naš narod mirno protestovao i dodao da bi izbila katastrofa da je bila samo jedna ili dve puške sa naše strane.

- Sve što rade je da zloupotrebe nešto i pokušavaju da od Srbije naprave krivca. I svemu tome mora da dođe kraj. Ovo je stota stvar koju su uradili, od maltretiranja i hapšenja Marka Ðurića, upada više puta na sever zbog tobož hapšenja ubica Olivera Ivanovića, a onda sam od njih u Briselu čuo da su to uradili da bi se neki iselili sa KiM. Oni to ne kriju - podvukao je Vučić.

Istakao je da sve to rade sa ciljem da bi sprečili da Srbi budu Srbi, jer kod njih jedini Srbi mogu da budu oni koji se kucaju jajima sa Ramušom Haradinajem, koji su njihovi poslušnici i nemaju veze sa Beogardom, kao što su pojedini njihovi kućni Srbi i kućni ljubimci, među kojima i ona što govori da je trebalo da podržimo ovu akciju.

- Neka NATO radi svoj posao, a kada ne bude to činio, radiće ga onaj ko treba da ga radi. Što se nas tiče Kfor ne mora ništa da objašnjava, samo neka smanje svoje lagarije - zaključio je on. 

Obilazeći rekonstruisanje prostorije Internata Vojne gimnazije, Vučić je naglasio da će država, polako ali sigurno da obnavlja stvari koje smo podizali četiri ili pet decenija, a u međuvremenu u te objekte nije ulagano.

MIRNO JUTRO NA SEVERU KOSOVA! Srbi dežurali u institucijama posle upada jedinica ROSU! U PODNE PROTETSNI MITING!

 

- Danas se vidi da država brine o vojsci - rekao je Vučić posle obilaska rekonsruisanog internata Vojne gimnazije.

Ukazao je, u izjavi novinarima, da nismo više suočenis a trendom smanjenja prijava dece u Vojnu gimnaziju, rekavši da se ove godine prijavilo čak 440, a primljeno će biti 90.

Foto: printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na vojnike kako su se poneli kada je podignuta borbena gotovost zbog jučerašnjih dešavanja na severu KiM.

Vučić je tokom obilaska rekonstruisanih prostorija internata Vojne gimnazije rekao da, kada je podignuta borbena gotovost, za razliku od ranijih perioda, nije bilo "nikakvih iskakanja ili odlazaka, niti kuknjave i pravljenja tragičnih scena".

- Odgovorno su se ponašali i bili su puni rodoljublja, hvala im na tome. Nastavićemo da unapređujemo opremljenost i naoružanje naših vojnika i to će biti jedan od kljucncih prioriteta i u narnedm periodu. Još jednom čestitam svim pripadnicima naše armije na profesionalnom i izuzetnom rodoljubivom odnosu prema zemlji koju čuvaju i štite - poručio je Vučić.

Foto: printscreen

Kaže da se čak i po Vojnoj gimanaziji vidi koliko nam vojska i zemlja idu napred, kao i da će se videti da se Vojnoj gimanaziji srede i sportski tereti.

(FOTO/VIDEO) UPAD ROSU NA SEVER KOSOVA! Specijalci se povukli! U sramnoj akciji uhapšeno više desetina Srba, dvoje ranjeno!

Dodao je da je i sada sve uređeno na pristojan način, zatim da je hrana unapređena kalorijski, kao i da će biti sve bolja po pitanju kvaliteta.

- Za nas je važno da više nemamo onakav trend pada izlazak iz vojske - rekao je Vučić i podsetio da država ulaže mnogo novca u školovanje vojnika i da se ranije dešavalo da oni posle svega toga napuštaju vojsku jer ne vide perspektivu u vojsci.

Foto: Tanjug

- Pre kraja godine ćemo imati i gotove jeftine stanove u Vranju i Nišu, a uskoro će krenuti i izgradnja tih stanova i u Beogradu i u Novom Sadu, kao i u Sremskoj Mitrovici. Mislim da će to ljudkima biti jasan signal da država pokušava da popravi standard vojske i pokazuje poštovanje prema vojnicima koji moraju da budu sprmeni da odbrane i zaštite zemlju - istakao je predsednik Vučić.

- To znači da deca sve više osećaju da će država da brine sve više o vojsci i njenim pripadnicima. Kroz izgradnju jeftinih stanova i uvećanjem plata oni će moći da računaju na sigurnu egzistenciju za sebe i svoje porodice - objasnio je on.

Vučić je kazao da bi danas, obilazeći ovaj objekat, bio mnogo srećniji da se nije desilo ono što smo juče videli na KiM.

Foto: Tanjug

- Veoma brinem za ono što će tek da dođe, i to je jedini razlog što nisam danas srećan - poručio je on.

Upitan koliko je zabrinut za vojnike zbog jučerašnjih događanja na Kosmetu Vučić je ukazao da država u vojnike ulaže ogroman novac za njihovo školovanje, i da ljudi koji se za takav posao opredeljuju znaju da se ne kandiduju za manekene.

NISMO SE UPLAŠILI, NEĆEMO OTIĆI! Rakić pozvao građane da što masovnije dođu na protest u Kosovsku Mitrovicu!

U vezi jučerašnje situacije na Kim izrazio je nezadovoljstvo reakcijom NATO, koji je, prema njegovim rečima izneo laži, a kritikovao je i EU, čiji se predstavnici javljaju samo onda kada prođe kritično stanje.

Foto: printscreen

- Nevezano za to mi ćemo da razvijamo našu vojsku, i podižemo životni standard naših vojnika, da budemo spremni da čuvamo naš narod. To je nešto što je svrha vojske i zbog čega postoje vojske u svim zemljama sveta - objasnio je on.

Predsednik je internat obišao u društvu ministra odbrane Aleksandra Vulina, čije je ministarstvo izdvojilo sredstva za obnovu, načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića, načelnika Vojne akademije generala Bojana Zrnića i načelnika Vojne gimnazije pukovnika Miroslava Gvozdenovića. 

Tokom radova, koji su trajali osam meseci, obnovljeno je svih pet spratova u zgradi, a kompletno su uređene spavaonice, kupatila, dnevni boravci i trpezarija, nad kojom je zamenjen i krov. 

 

Foto: Tanjug

Izvođač radova je Vojno građevisnka ustavnova "Beograd". 

U internatu ima 516 mesta za učenike Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole.

Zgrada je građena od 1976. do 1978. godine, a prostire se na više od 10.000 kvadrata.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tanja

pre 4 godine

Predsednik ulaze i u vojsku i zdravstvo i skolstvo i ljudstvo.Do sada niko nije toliko ulagao nije niko ni imao nameru.

Dragi

pre 4 godine

Nećemo dozvoliti iživljavanje nad našim narodom!? Šta je ovo? Igra reči. A šta je bilo jučer? Dostava paketića? Biće ipak da Srbija ne sme da uđe na Kosovo, ne zbog šiptara, nego zbog NATO trupa. I to treba reći narodu.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija