• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

11.06.2019

22:23

RASPOP MIRAŠ DEDEIĆ PRETI: OTEĆEMO I OSTROG! Milo će nam predati sve crkve i manastire u CG!

Politika

RASPOP MIRAŠ DEDEIĆ PRETI: OTEĆEMO I OSTROG! Milo će nam predati sve crkve i manastire u CG!

Podeli vest

Čim predsednik Milo Đukanović vrati autokefalnost Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, biće nam dodeljene sve crkve i manastiri u Crnoj Gori, tvrdi Miraš Dedeić

Raspop Miraš Dedeić, samozvani mitropolit nepriznate raskolničke 'crnogorske pravoslavne crkve' (CPC), kaže da će Podgorica, čim Milo Đukanović vrati autokefalnost CPC, toj verskoj zajednici predati sve manastire i crkve koji su danas u vlasništvu SPC!

Dedeić ističe da je Đukanovićevom najavom proterivanja Srpske pravoslavne crkve iz Crne Gore potvrđena obnova CPC i da 'nema nikakve dileme da će Crnogorci dobiti autokefalnost'.

Udar na pravoslavlje

Samozvani mitropolit CPC, koga je zbog raskolništva raščinio i prokleo carigradski patrijarh, navodi da će sve što je u Crnoj Gori podignuto do 1918. godine biti vlasništvo države, uključujući i manastir Ostrog!?!
- Poslednjom izjavom o SPC i crkvenoj imovini Đukanović je poručio da hoće mir u zemlji. Ta Đukanovićeva izjava jeste potvrda autokefalnosti CPC. Obnova CPC je njegovom izjavom konačno potvrđena. Đukanović je čekao pravo vreme da kaže da se crkve vraćaju CPC. On zna kad šta reći i izabrao je pravi momenat. Bila bi druga Srebrenica da smo se drugačije ponašali... - rekao je Dedeić, čija je 'crkva' registrovana kao NVO u stanici policije na Cetinju.

Komentarišući ove navode, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije poručuje da, nažalost, vreme progona crkve još nije prošlo.
- Mislili smo da to nikad više neće biti. Ali evo danas naše vlasti, suprotno svim međunarodnim poveljama i Ustavu Crne Gore, pripremaju zakon po kome će jednim aktom sve crkve i manastire prepisati na državu. To je, jednostavno, otimačina i pljačka. Ako nekome hoćete da oduzmete imovinu, vi ga lišavate prava na opstanak, hoćete da ga uništite, hoćete da uništite njegovo dostojanstvo. Nije to moja imovina, niti bilo kojeg sveštenika, to je imovina crkve, to je Bogu posvećeno. Ovo je udar na pravoslavlje, to je više nego sigurno! - upozorava Joanikije, koji je pozvao na veliki protest u subotu u Podgorici.

U subotu Sabor za odbranu vere i svetinja


Povodom usvojenog predloga zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica, u subotu, 15. juna, u Podgorici će biti održan Svenarodni Trojčindanski sabor za odbranu vere i svetinja Božijih.
Sabor će početi u 9 sati ujutru liturgijom koju će u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja sa sveštenstvom i narodom služiti više arhijereja Srpske pravoslavne crkve. Kako je saopšteno, nakon liturgije, u 11 časova, sa platoa Sabornog hrama biće upućena zajednička poruka vernicima, crnogorskim vlastima i međunarodnoj zajednici za odbranu vere i svetinja, u duhu mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja.

Pomračenje uma

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta (DF) Milun Zogović kaže da je Đukanović najavio početak verskog rata u Crnoj Gori!
- Milo računa da će mu saveznici iz svemoćnog NATO pakta pomoći da napravi svoju crkvu. On je otkrio 'teoriju' da bi svaka država trebalo da ima i svoju crkvu, računajući da bi možda on mogao biti i patrijarh. Odluka da bi partijom trebalo uređivati crkvu jeste dokaz potpunog pomračenja uma ovog nesrećnika, koji je čak i od stranačke infrastrukture dobio slabašan aplauz. Što se Dedeića tiče, on ima sve predispozicije da bude na čelu crkve registrovane u policijskoj stanici - zaključuje Zogović.

Činjenice

 

* Crkvena imovina u Crnoj Gori ima svog titulara - Mitropoliju crnogorsko-primorsku
* To potvrđuju hiljade tapija, ugovora o poklonu ili zaveštanju, listovi nepokretnosti, povelje, hrisovulje
* Do Drugog svetskog rata mitropolija je, prema nekim podacima, u svojini imala gotovo trećinu Crne Gore
* Sela oko manastira Ostrog bila su na crkvenoj zemlji, dok su meštani koji su imali tu kuće plaćali arendu
* Manastir Sveta trojica u Pljevljima imao je pre eksproprijacije 700 hektara šume i 68 hektara zemljišta
* Slična situacija je i u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Cetinju, kao i primorskim mestima u Crnoj Gori

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vacko

pre 4 godine

Bas me zanima odakle im vlasnistvo nad trecinom Crne Gore, jel su mozda na svadbama i sahranama zaradili? Ne mesam se u crkvena posla, ali oni nisu zasluzili da imaju u vlasnistvu nista vise od jedne njive u nekoj zabiti, dokazali su to 100 puta.

grof01

pre 4 godine

Srbija još ne shvata da neće i ne može dobiti ništa u drugoj zemlji!!! Čuj molim te SPC se buni zbog Crnogorske crkve...ccc Srbija ima papir za pravoslavlje i crkve....cirkus! Ostaće srbija bez svega....i bez zemlje i bez crkava i bez ljudi i bez teritorije....koji retardi.

Dragan

pre 4 godine

Sta lupeta ovaj rumun dedejic notorna budaletina.

Ljubo

pre 4 godine

A sta je sa oglasavanjem SPC ,sa Beogradom ,sa vernicima u Srbiji (?),smatramo li i ovo samo budalastinom .Kao sto smo se budalasto ponasali prema KiM ,pa sada i sa Sandzakom ,sa presevskom dolinom * .I onda smo toliko niski i mali ,da idemo u Bugarsku ,da vrsimo gadjanje " na daljinu " .Sram da nas bude .

vera

pre 4 godine

vi i ne znate sta je crkva ocistite je od struja i jacajte je

PITANJE

pre 4 godine

Šta ne bi trebale sve republike bivše veštalke komunističke tvorevine da se odvoje od tog satanističkog i huškačkog zla SPC koje je svoje lice pokazalo 91g u huškanju na genocid a pokazue ga i danas oko Kosova i CG a?

Biblija

pre 4 godine

Reče Isus, Petru: Petre ti si stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale, nego i izbrisale sa lica zemlje a napravili su grešku i dozvolili da to vizantijsko zlo, podele i mržnje, ostane posle njih u SPC i Rusiji…

Ateista

pre 4 godine

Pitate li se nekada šta bi bilo i kako bi bilo da se nije desio raskol crkve u 11veku? Odvojili ste se od braće u 11veku posebno u 13veku(1219g) kad je Vizantija priznala SPC pa su vas zato muslimani pregazili i porobili i 500g držali u ropstvo za kaznu od Boga i vas i SVE pravoslavne zemlje na Jugu Evrope a Vizantiju su i izbrisali sa lica zemlje koliko je bila pravoslavna i eto još se niste opametili pa posle tog ropstva se dizali sa lažima i mitovima i satanističkom SPC i huškanjima na rat i zlo pa vam sada opet dolaze muslimani eto ode Kosovo i Preševačka doline i Sandžak pa će polako cela Srbija ma još od 11veka ste preodređeni da budete muslimanske sluge i robovi. A hrvatima katolicima treba samo da se divite jer nisu odbacila Boga i Gospu i Papu od 7veka i zato ih se tako male i katoličke 1000g pokušava svim silama izbristati ali eto odbacili su oni i muslimane i vas? Pa eto namesto genocidne i mitomanske pravo(krivo)slavne Velike Srbije će Evropa dobiti muslimansku Veliku Albaniju bez ispaljenog metka uz Božju/Alahovu pomoć a šta tu reći nego fala ti Bože pravde? Srbi su jedini narod na svetu koji ima sveca i toliki hram svetog Save zato jer ih je on odvajao od rimskog Pape u vreme kad se Crkva cepala a eto hrvati imaju sveca Stepinca koji je i život dao i postao mučenik i blaženik samo da to NE URADI i.

Aleksa Srbin

pre 4 godine

Raspope vajdu ga malo , a moze i Milo da ti se pridruzi

Ćuran

pre 4 godine

"čim Milo Đukanović vrati autokefalnost CPC" Kako da vam vrati nešto što nikad niste ni imali, bezbožnici alavi, smo na pare i vlast mislite.

Rile

pre 4 godine

Svačega sam se u životu naslušao. Imamo akademika koji tvrdi da su Francuzi, Rusi, Rumuni ... Srbi, istoričare da je Draža Mihailović antifašista, ali da je Cetinjski manastir srpska svetinja, takvu glupost nikad!

bubasvaba

pre 4 godine

D biste nesto vratili prethodno ste to isto trebalo bi da ste imali ,ja se nesto nesecam kad je to crna sora imala autokefalnost ?????/ . Puste zelje jednog RSPOPA I MEDJUNARODNOG SVERCERA nekako DEDA MRZ NE ISPUNJAVA ZELJE GRESNICIMA KOJI NISU DOBRI.

bili

pre 4 godine

Ludi pope Mirš,tebi Đukanović može dati svoje,a naše SRPSKO NEMOŽE TI DATI

Sasa

pre 4 godine

Bruka jad i cemer odmetnutih srba koji zive u prvoj srpskoj drzavi zvanoj Crna Gora. Niti ce to biti moguce izvesti niti s pravnog aspekta ima lijeka. Ovo nece na dobro izaci ako se nastavi sa takvom praksom. POZIVAM SVE SRBE IZ REGIONA DA TRENUTNO BOJKOTUJU CRNOGORSKO PRIMORJE SVE DOK SE NE DOZOVU PAMETI POJEDINCI IZ VLADAJUCEG REZIMA I VLASTLE CRNE GORE.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17