• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

16.06.2019

22:59

VRATA EU I NATO VODE U ISTU SOBU, ČIM DOĐETE U BRISEL UPALI STE U KLOPKU: Aleksejev nas upozorava na veliku opasnost!

Politika

VRATA EU I NATO VODE U ISTU SOBU, ČIM DOĐETE U BRISEL UPALI STE U KLOPKU: Aleksejev nas upozorava na veliku opasnost!

Podeli vest

U pravoslavlju je pokrenuta lančana reakcija raskola i stvara se čak internacionala raskolnika, a ma kako čudno zvučalo, na čelu te internacionale je vaseljenski patrijarh Vartolomej, tvrdi predsednik Fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Aleksejev.

Pravoslavlju je, kaže ovaj ruski istoričar i filozof, naneta ogromna rana, a na udaru su pre svega i istovremeno Ruska i Srpska pravoslavna crkva. Međutim, ističe Aleksejev, postupci vaseljenskog patrijarha vezani za nepriznatu ukrajinsku pravoslavnu crkvu, kojoj je u januaru dao tzv. tomos, tiču se i drugih crkava: Bugarske, jer se makedonsko crkveno pitanje odnosi i na nju, Gruzijske, jer su se raskolnici pojavili i u Abhaziji tražeći od Vartolomeja da i njima dv autokefalnost...

- Patrijarh Vartolomej, pošto je napravio najgrublji antikanonski prekršaj, postao je talac te ružne situacije i ne znam kako će se iz toga izvući. A on nije glup i mogao je da pretpostavi kuda to vodi - konstatuje u intervjuu za Sputnjik Aleksejev, koji je u Beogradu boravio radi promocije knjige „Tradicije, vrednosti, smisao. Hrišćanska dimenzija".

Predsednik Fonda pravoslavnih naroda i profesor Moskovskog državnog univerziteta ukazuje na veliki značaj Srpske pravoslavne crkve, koja je, kaže, centralna na Balkanu.
Srpska crkva je oduvek bila matica, osnova identiteta pravoslavlja na Balkanu i otuda ključni faktor za njegovo jačanje, ili pak slabljenje, smatra Aleksejev, koji Srbe vidi kao „superetnos" u regionu.

- Međutim, odavno su podeljeni na, da tako kažemo, nacionalno-verske stambene jedinice, ne samo na nacionalne. Čim žele da podele jedan narod, a Srbi su dobar primer, menjaju mu veru. Jedan jezik, jedna kultura su i Hrvati, i Srbi i Bošnjaci, ali ih deli vera. Ispada da su Srbi ostali Srbi zato što su pravoslavni. To je možda teško da shvate Nemci ili neki drugi zapadni narodi, ali mi Rusi se sa Srbima razumemo u pola reči i odlično shvatamo da ako Srbima, baš kao i nama, oduzmete pravoslavlje, izgubiće svoj identitet, a možda i nestati sa karte sveta - veruje ruski filozof.

Komentarišući situaciju sa ukrajinskom crkvom, on kaže da je tomos koji je Vartolomej dao Petru Porošenku, bivšem predsedniku Ukrajine teško poraženom na nedavnim izborima, samo bezvredan papir. 

- Mogu da napišu sto tomosa, da ih daju na brzinu nekom političkom bankrotu poput Porošenka i da smatraju da je formirana nova crkva, ali to je samo nova raskolnička grupa", objašnjava naš sagovornik, podsećajući da je ovo treći pokušaj raskolništva u Ukrajini: slično se, takođe uz učešće konstantinopoljskog patrijarha, događalo 1917-1918. tokom Boljševičke revolucije i građanskog rata, a zatim u vreme nemačke okupacije 1942. godine, kada je ukrajinske raskolnike podržavao Gestapo.

Govoreći o situaciji na Balkanu, Aleksejev ocenjuje da je počev od razbijanja Jugoslavije koren svih problema nastojanje Amerikanaca da stvore „planirani haos" u regionu i time naprave probleme svojim ekonomskim konkurentima.

- A Evropska unija im je jak konkurent na svetskoj ekonomskoj sceni. Dalje, postoje neke pretpostavke da bi Amerikanci, ili neke snage koje se kriju iza te firme, veoma želeli da se formira velika Albanija. I to nije fantazija nego projekat, a poslednji događaji na Kosovu i Metohiji jasno pokazuju da taj projekat postoji - ističe on.

On upozorava da bi dalji sled događaja mogao da bude rasparčavanje Makedonije i albanizacija Makedonaca, a kako kaže, ta opasnost preti i Crnoj Gori.

- Vlasti Crne Gore ili ne shvataju šta rade, ili to rade svesno. A Kosovo aktivno provocira taj proces. Naravno, iza toga stoje uticajne snage. Znamo da je vojska Kosova pravljena od američkih para. A ako se formira velika Albanija, to će stvarati ogromne probleme za Evropu tokom više decenija. To će biti ogromna rana na telu Evrope - navodi Aleksejev.

Upravo je Evropa, uveren je ruski istoričar, meta svih tih procesa, baš kao što je i raspad Jugoslavije značio stvaranje problema u njenom „mekom trbuhu". Zemlje EU nikada neće moći da postignu jedinstveno rešenje za probleme u ovom regionu i zato će im, prognozira on, problem migranata izgledati kao dečja šala kada se u potpunosti ispolji albanski ekstremistički nacionalizam.

Aleksejev podseća i na jednu od „balkanskih lekcija" nenaučenih od Prvog svetskog rata - da događaji od pre sto godina u većini slučajeva precizno korespondiraju sa savremenim.

- Te lekcije nisu naučene samo zato što mnogi nisu shvatili da se istorija kreće, ali da globalni interesi globalnih aktera ostaju isti. A ti akteri su Engleska, Amerika, Nemačka, Francuska, to je i Rusija - i ona ima svoje interese na Balkanu i oni nisu nigde nestali - kaže on, napominjući da nas istorija i Balkana, ali i postsovjetskog prostora uči da se „nerešena pitanja vraćaju kao košmar u sve užasnijoj varijanti".

Aleksejev se u svom naučničkom opusu bavio i pitanjem uticaja evrointegracija na nacionalni identitet.

- Tema je dobila na aktuelnosti kada su očevi EU, preko nacionalnih elita koje su angažovane i u Briselu i u Vašingtonu, a među kojima se mnogi ponašaju izdajnički prema svom narodu, aktivno počeli da guraju, ili čak da svoje narode suprotno njihovoj volji nasilno uvlače u te evropske strukture - kaže, primećujući da nema mnogo razlike između evropskih i evroatlantskih struktura.

- NATO i EU imaju različita vrata, ali ta vrata vode u istu sobu. Ako ulazite kroz vrata EU, neizbežno ćete se naći u NATO-u i obrnuto. Obmana je kad kažu da ćemo ući kroz jedna vrata, ali ćemo sačuvati i nešto svoje. Nije nego - navodi Aleksejev, uz opasku da je tako i figurativno i faktički, jer se u Briselu nalaze sedišta i NATO-a i EU.

- Zato, čim dođete u Brisel, vi ste upali u klopku - zaključuje predsednik Fonda jedinstva pravoslavnih naroda.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 4 godine

Srbija je vojno neutralna i ne pati od nostalgije za prošlom organizacijom države na Balkanu, kada su svi bili od istim krovom. Što se Brisela tiče, on je i sam u konfuziji, a sklon je pritiscima na tačke koje iritiraju društvo i građane Srbije, a ne na tačke koje bi dovele do poboljšanja opšte klime u društvu. Zato Srbija ima svoj model maksimalnog iskorišćavanja pozicije u korist naroda, demokratizacije društva, za poboljšanje životnog standarda, za investicije, ne remeteći "ratove" velikih sila koje neko eufemistički naziva interesom. I naravno, sve vreme održavajući budnost što se tiče regionalne stabilnosti i bezbednosti Srba na KiM. Jer, da budemo iskreni, nijedan rat nije okončan, samo je privremeno zaustavljen. I svaki rat po svakom osnovu iz prošlosti mogao bi da se ponovi. Zato se Srbija oslanja na svetske institucije u rešavanju problema, jer evropski kontinent nije položio ispit, samo je odložen termin za naredni semestar. Pravoslavlje je jedinstveno vezivno tkivo koje na specifičan način pruža pravilan i mirotvorački odgovor na sve izazove. Naravno, to ne znači da će se u Srbiji ikada druge verske zajednice osećati inferirorno. istorijska iskustva su pokazala da je najbolja formula za mir kada tradicionalne verske zajednice stoje jedna uz drugu, štiteći se i braneći od napada koje su uvek prourokovali prikriveno ili otvoreno oni koji sa verom i verskom tradicijom nemaju mnogo veze. Ljudska prava i slobode, ali i obaveze društva su formulisana uz punu participaciju predstavnika verskih zajednica i predstavnika. I to nema veze sa klerikalizacijom društva, već je to obaveza kada vlast u jednoj državi počne da krši osnovne principe pluralizma ili svojim potezima otpočne proces koji ruši i samu državu. Na pitanju Kosova i Metohije Srbija je doživela u poslednje tri godine upravo dvostruke pokušaje urušavanja državnog suvereniteta i slobode mišljenja i govra. Sve je praćeno orkestriranom medijskom kampanjom od strane najviših nosilaca vlasti udruženih sa svim spoljnim faktorima koji su teritoriju južne srpske pokrajine okupirali. Ipak, celokupna istina o ovom problemu izbila je na površinu u svetskim medijima i vratila se kao tema tamo gde joj je mesto. U UN. U SB UN.

Dragan Lazić

pre 4 godine

Apsolutno se slažem sa zaključkom, ulazak u EU je ujedno i ulazak u NATO bez obzira postane li Srbija i formalno članica NATO ili ne! Ulazak Srbije u EU građanima Srbije i Srbima na Balkanu neće doneti ništa dobro već naprotiv samo loše. Srbija će se odreći svog suvereniteta i predati ga briselskim birokratama, a do sada smo i te kako videli kako se te birokrate odnose prema srpskim interesima. Članstvom tj. formalnim odricanjem od velikog dela državnog i nacionalnog suvereniteta morat ćemo voditi i evropsku vanjsku politiku, a to za nas znači da će nam dosadašnji prijatelji postati neprijatelji, a neprijatelji formalno prijatelji. Videli smo koje dobro smo doživeli od tih nazovi prijatelja, od bombardovanja i agresije do otimanja velikog dela državne teritorije, a o konstantnim poniženjima da i ne govorimo. Kao Srbin i "evropski građanin" u Hrvatskoj tim novim statusom nisam dobio ama baš ništa, ali sam zato izgubio mnogo. Kao što su Srbi u Hrvatskoj konstantno preglasani tako su i Hrvati u EU preglasani. Što se tiče obećanog ekonomskog prosperiteta umesto boljeg standarda dobio sam mogućnost da u trgovačkim centrima kupujem bofl robu po cenama po kojima se u ostatku Evrope prodaje kvalitetna roba. Plate i penzije su još manje kad se uzme u kalkulaciju kupovna moć. Nepoštovanje zakonom propisanih prava je još gore nego što je bilo pre EU i da ne nabrajam više jer bi se spisak lošeg od EU prilično odužio. Kažu da će srpska privreda dobiti veliko evropsko tržište, ali ne kažu vam da će vam uvesti kvote i tzv. podsticaje (subvencije) pa pošto u tom procesu nisu svi isti srpska privreda neće moći biti konkurentna privredama velikih evropskih nacija. Sve u svemu Srbiji bi bilo najpametnije da što pre napravi zaokret od 180 stepeni i ozbiljno, odlučno i radikalno se okrene dokazanim prijateljima na istoku!

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija