• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

24.12.2024

13:00

Mnogi ovo doručkuju, a ne znaju koliko je opasno! Rizikujete da dobijete srčani udar jer mislite da se hranite zdravo

Shuterstock

Zdravlje

Mnogi ovo doručkuju, a ne znaju koliko je opasno! Rizikujete da dobijete srčani udar jer mislite da se hranite zdravo

Podeli vest

Hemikalija akrilamid, koja nastaje tokom termičke obrade određenih namirnica, poput krompira i hleba, može povećati rizik od srčanog udara i šloga za čak 60 odsto, upozoravaju naučnici.

Akrilamid, supstanca koja se formira prilikom zagrevanja skrobne hrane na visokim temperaturama, sve više se povezuje s ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Ova hemikalija nastaje tokom procesa pečenja i prženja, a najčešće se nalazi u namirnicama poput tostiranog hleba, prženog krompira i kafe. Posebno visok nivo akrilamida otkriven je u zagorelim delovima hrane, gde reakcija prirodnih šećera s toplotom izaziva smeđe bojenje.

Povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti

Osim u hrani, akrilamid se nalazi i u industrijski prerađenim proizvodima, cigaretama i nekim kozmetičkim preparatima. Iako su ranija istraživanja ukazivala na moguću povezanost akrilamida s kancerogenim efektima, nova studija španskih naučnika otkriva dodatne rizike, uključujući povećanu verovatnoću oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, prenosi "Daily mail". 

 

 

Istraživanje, objavljeno u časopisu Nutrients, obuhvatilo je analizu podataka iz više od 100.000 ljudi i ukazalo na činjenicu da visoki nivoi akrilamida mogu značajno povećati rizik od srčanog udara i šloga, kao i smrtnost izazvanu ovim stanjima. Prema nalazima, kod osoba s povećanim rizikom, poput dijabetičara tipa 2, ekstremni nivoi akrilamida mogu povećati smrtnost od kardiovaskularnih bolesti za čak 84 odsto.

Akrilamid doprinosi gojaznosti

Tačan mehanizam kojim akrilamid utiče na zdravlje srca još uvek nije u potpunosti razjašnjen, ali laboratorijska ispitivanja sugerišu moguće procese kao što su taloženje masti u tkivima i povećanje zapaljenja. Ovo doprinosi razvoju gojaznosti i drugih zdravstvenih problema.

Naučnici apeluju na dalja istraživanja kako bi se bolje razumela povezanost između akrilamida i bolesti srca, ali i na podizanje svesti o smanjenju unosa ove hemikalije kroz svakodnevnu ishranu. Većina ljudi nije svesna prisustva akrilamida u uobičajenim namirnicama, pa je važno preduzeti korake ka zdravijim metodama pripreme hrane.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set