• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Kostić

12.07.2019

23:15

(FOTO) U ČAST VELIKE SRPSKE NAUČNICE! Počela obnova kuće Mileve Marić Ajnštajn u Novom Sadu!

Politika

(FOTO) U ČAST VELIKE SRPSKE NAUČNICE! Počela obnova kuće Mileve Marić Ajnštajn u Novom Sadu!

Podeli vest

U ovoj kući u prvoj deceniji 20. veka boravio je slavni Milevin suprug Albert Ajnštajn, koga su meštani zbog duge kose i neobičnog ponašanja zvali "ludi Marićev zet"

Obnova roditeljske kuće Mileve Marić-Ajnštajn u Kisačkoj ulici u Novom Sadu konačno je počela pre nekoliko dana, a ceo posao treba da bude obavljen za oko tri meseca. Tako će Novosađani moći da se pohvale građevinom za koju je vezano ime jednog od najznačajnih naučnika 20. veka Alberta Ajnštajna, i da je, jednako kao i gosti ovog grada, uskoro posete.

POČINJE PALIĆ: Almodovarov film na otvaranju


Detaljni radovi


Kuću je pre više od sto godina podigao Milevin otac Miloš, a u njoj je u prvoj deceniji dvadesetog veka boravio i slavni Milevin suprug Ajnštajn, tvorac teorije relativiteta i dobitnik Nobelove nagrade, koga su tadašnji Novosađani nazivali i "ludi Marićev zet" zbog duge neuredne kose i neobičnog ponašanja.

Foto: Informer DN


- Posle dve neuspešne javne nabavke prošle godine, konačno smo dobili preduzeće koje se prihvatilo ovog veoma zahtevnog posla. Predstoji nam veoma ozbiljna građevinsko, restauratorska i konzervatorska obnova. Posao je zahtevan zbog bogate ornamentike, fasadne plastike i veoma komplikovane stolarije i limarije. Restauriraćemo i ajnfort kapiju, krov i fasadu, i ići ćemo do najsitnijih detalja. Poseban izazov predstavlja obnova takozvanih kliker pločica, koje su stare više od jednog veka i koje je jako teško skinuti, restaurirati i ponovo vratiti - kaže za Informer Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu.

(FOTO) POČEO KUSTENDORF KLASIK! Poznati ruski violinista Bašmet otvorio festival!


Porodična kuća Mileve Marić-Ajnštajn u Kisačkoj 20 stavljena je pod zaštitu 2005. godine. Tri decenije pre toga, povodom stogodišnjice njenog rođenja, postavljena je spomen-ploča, koja je kasnije ukradena, a pre nešto više od dve godine postavljena je nova tabla.

Nasleđe


Za restauraciju kuće naše čuvene naučnice iz budžeta Republike Srbije i Grada Novog Sada obezbeđeno je oko 9,7 miliona dinara. Radovi na kući deo su projekta obnove graditeljskog nasleđa Petrovaradina i Novog Sada, a sve u okviru priprema za 2021, kada će Novi Sad biti evropska prestonica kulture.

Bolja od muža


Podsetimo, Mileva je rođena u Titelu 1875, a preminula je u Cirihu 1948. godine. Posle razvoda od Ajnštajna živela je dosta siromašno, iako mnogi smatraju da je ona presudno doprinela teoriji relativiteta.


Bila je među prvim ženama u Evropi koja je na fakultetu u Cirihu studirala oblasti matematike i fizike, ali nije diplomirala zbog odnosa njenog mentora na diplomskom prema Ajnštajnu, sa kojim je bila u vezi. Zanimljivo je da je imala bolji prosek (4,7) od Alberta (4,6). Venčali su se 1903, a zvanično razveli 1919. godine.

(VIDEO) ONO MALO SREĆE! Premijerno predstavljen novi spot Zdravka Čolića


Iako su zajedno radili na brojnim projektima, iz svih radova tragovi njenog imena potpuno su izbrisani, kao da nikada nije ni postojala, i to po zahtevu "genijalnog" Alberta Ajnštajna, koji je objavljivao samo svoje ime. Tek u poslednjoj deceniji Mileva Marić je počela da dobija rehabilitaciju u svetskoj naučnoj javnosti.
 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Alfa

pre 4 godine

Sve Milevine, naučne radove,prisvojio je Albert.Tako i teoriju relativiteta.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.
Fudbal

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.

Srpski fudbalski trener Aleksandar Janković bio je do skoro selektor fudbalske reprezentacije Kine i tim povodom je za vreme božnićnih praznika početkom godine pričao za Informer o Kini, tamošnjoj kulturi, gradovima, životu, Kinezima... Dolazak predsednika Narodne republike Kine Si Đinpinga bio je povod da ponovo objavimo razgovor sa Jankovićem.

08.05.2024

11:56

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05