• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.11.2019

16:41

STEFANOVIĆ: Izborni proces unapređivati u kontinuitetu

Politika

STEFANOVIĆ: Izborni proces unapređivati u kontinuitetu

Podeli vest

U Skupštini Srbije u toku je sastanak Odbora za kulturu i informisanje sa temom "Preciziranje pojma zastupljenosti bez diskrimnacije svih političkih subjekata u toku izborne kampanje", a potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović kazao je da unapređenje izbornog procesa ne važi samo za izbore 2020. godine, već da je to proces na kojem i ubuduće treba kontinuirano raditi

Sastanku prisustvuju i predstavnici političkih stranaka, REM-a, televizija i Radne grupe Vlade Srbije za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske instituticije i ljudska prava.

Predsednik Radne grupe i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović rekao je da je Vlada 30. avgusta formirala radnu grupu za saradnju sa OEBS-ovom kancelarijom da bi u saradnji sa tom međunarodnom institucijom pratila primenu svih preporuka koje su davale za unapređenje izbornog procesa.

Kako je naveo, od propisa koji su zatečeni 2012. godine promenjen je samo zakon o finansiranju političkih stranaka, kojim je smanjen deo koji za tu namenu ide iz budžeta, dok su svi ostali zakoni ostali nepromenjeni.

Dodao je da se u međuvremenu javila potreba da se unapredi izborni proces, posebno zbog, kako je naveo, promene stanja u medijima, te da je potrebno da se zakoni poboljšaju i da se preporukama postigne da učešnici izbornog procesa imaju još bolje uslove, ravnomerniju zastupljenost i da budu bolje predstavljeni.

On je rekao i da je uočeno da se jedan deo preporuka može sada primeniti do parlamentarnih izbora 2020. godine, dok će se drugi deo preporuka primeniti nakon toga.

Prvi zaključak koji je radna grupa donela odnosi se, kako je kazao, na zabranu zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe, a u septembru su usvojena i dva seta mera za unapređenje izbornog procesa kojima je cilj da se poveća transparentnost samog procesa i otklone sumnje u izborni proces.

Stefanović je kazao i da je vladina radna grupa preporučila RIK-u da do raspisivanja izbora obavi obuku svih potencijalnih članova biračkih odbora u proširenom sastavu.

- Želeli smo da građani imaju mogućnost da nakon izbora, a da nisu izašli na glasanje, imaju uvid u birački spisak i da na taj način utvrde da li je neko iskoristio njihovo pravo. To je ranije bilo moguće samo akterima koji su učestvovali u izbornom procesu, sada će biti omogućeno svim građanima Srbije  - kazao je Stefanović.

Foto: Printscreen TV Pink



Položaj političkih subjekata u smislu javnog oglašavanja bila je jedna od ključnih tema za sve koji su se bavili unapređenjem izbornog procesa, kazao je Stefanović i dodao da je radna grupa preporučila Vladi Srbije da se organizuje otvoreni sastanak na kojem bi sve zainteresovane strane razgovarale o svemu onom što je interes javnosti.

Taj sastanak bi služio i da bi omogućili da se uspostavi jedan nomalan sistem, u smislu koliko ko ima prava da se pojavi u medijima, kazao je Stefanović i naveo da on smatra da je jedan od boljih modela na koji bismo mogli da se ugledamo nemački model.

Mi smo preporučili da REM donese pravilnik kojim će se bliže definisati predstavljanje političkih subjekata u izbornoj kampanji, preporuke za komercijalne emitere - kazao je Stefanović.

Član Saveta REM-a Olivera Zekić navela je da su izuzetno zadovoljni što se u Skupštini razgovara na ove teme, a istovremeno izrazila nezadovoljstvo što sastanku ne prisustvuju predstavnici opozicije koji bojkotuju rad parlamenta, a koji su, kako je navela, iznosili najviše optužbi na račun regulatornog tela.

- Neverovatno da se većina onih koji optužuju REM opredelila da razgovara samo kroz incidente i uvrede, onemogućavajući na taj način svaki smisleni dijalog i samim tim smisleno rešenje - kazala je Zekić i dodala da su zatečeni i odsustvom vlasnika mnogih komercijalnih televizija i nacionalnih servisa.

REM nikada nije bio, niti hoće da bude deo političke utakmice, rekla je Zekić i podsetila da su prvi napadi na REM došli od vlasnika televizije Pink, da su zatim imali sukob sa ministrom za kulturu i informisanje u vezi rijaliti programa, a da se na kraju uključila opozicija koja je zahtevala od REM-a da ukine pojedine informativne programe, oduzme nacionalne frekvencije.

- U svim ovim slučajevima postojala je ista matrica i ista zamena teza - ne zanimaju nas zakoni, baš nas briga šta u njima piše, nego ne valja REM - kazala je.

Foto: Twitter

VIŠE NEĆETE MORATI DA PLAĆATE ZA NEVAŽEĆI PASOŠ, a čeka vas i još jedna VELIKA PROMENA PRILIKOM IZDAVANJA OVOG DOKUMENTA
 

Dodala je da nigde u svetu regulator niti može niti sme da uređuje sadržaj privatnih televizija, niti da uređuje informativni program javnih servisa, osim pravilima koji se primenjuje isključivo u toku kampanje.

REM po zakonu ne može čak da pomera ni vreme emitovanja određenih formata, a ne može ništa da učini unapred, već može da deluje samo po učinjenom prekršaju, kazala je Zekić i istakla da REM upravo to i radi.

REM će nastaviti da bude nezavisna institucija, nikako cenzor i radiće isključivo u skladu sa zakonom - kazala je Zekić i dodala da je to telo prihvatilo sve preporuke Vlade Srbije kako bi poboljšali zakonski okvir u kojem se odvija izborni proces u smislu medija.

Obrazlažući povod za ovakav satanak predsednik je Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić rekao da zainteresovanost građana za politiku zavisi od njihovog osećanja da mogu da utiču na politička zbivanja preko poslanika za koje glasaju, odnosno od kvaliteta rada samog parlamenta.

- Mera kvaliteta rada medija i političkog dijaloga jeste kultura, nje nikada nije previše, a ukoliko u parlamentu ne postoji kultura dijaloga koja se građanima uglavnom preko medija prezentuje, građani mogu prezreti politiku i otići u apsistenciju, a jedan deo građana može imirati svoje predstavnike i izaći na ulicu, umesto da zagovoraju dijalog upravo u parlamentu - kazao je Krlić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija