• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Ksovoonline

13.11.2019

17:35

(VIDEO) TAČI POBESNEO ZATO ŠTO NIJE BIO POZVAN U NOVI SAD, KURTI STAO UZ NJEGA! "Mini Šengen" posvađao Tiranu i Prištinu, EVO ZAŠTO!

Politika

(VIDEO) TAČI POBESNEO ZATO ŠTO NIJE BIO POZVAN U NOVI SAD, KURTI STAO UZ NJEGA! "Mini Šengen" posvađao Tiranu i Prištinu, EVO ZAŠTO!

Podeli vest

Ideja o “mini Šengenu” na prostoru Zapadnog Balkana, koju zastupaju Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev, izazvala je brojne oštre reakcije političkih krugova u regionu, posebno među albanskim političarima na Kosovu, što je u poslednja dva dana eskaliralo i pravim “malim ratom” na liniji zvanična Tirana-Priština

Dok iz Prištine jedna za drugom stižu pritužbe da albanski premijer ne može da govori u ime Kosova i da je “mini Šengen” suprotan kosovskim interesima, Edi Rama je izjavom da prištinski političari svojim stavovima po ovom pitanju prave štetu albanskoj spoljnoj politici, dodatno dolio ulje na vatru.

Šeholi: Tači ljut jer nije pozvan u Novi Sad  

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi izjavio je za Kosovo Onlajn da je simptomatično da „mini Šengen“ ima podršku SAD, ali ne i nekih kosovskih lidera. Šeholi smatra da bi Kosovo trebalo da sluša savete SAD i EU po ovom pitanju.

- Veoma je indikativno da po prvi put Stejt department govori o tome, da stoje iza toga i da žele da pomognu tome, a da Kosovo ne želi i koliko vidim ne teži da se mnogo uključi. Predsednik Hašim Tači, lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti se otvoreno protive - kaže Šeholi.

(VIDEO) VUČIĆ U ORHIDU: Baš me briga šta u Briselu misle o nama, meni je najvažniji život naših građana!

On smatra da je Tači ljut jer nije pozvan na prvi sastanak koji je održan u Novom Sadu i da zato nije prihvatio ni poziv da učestvuje na skupu u Ohridu na kojem su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama.
Šeholi podseća da vrlo brzo sledi još jedan susret ovih lidera u Albaniji i da ostaje da se vidi da li će Kosovo tada biti zastupljeno.

Pačarizi: Ne može Albanija u ime Kosova

Politički analitičar iz Prištine Rahman Pačarizi ocenjuje da je inicijativa o uspostavljanju “mini Šengena” dobra, ali smatra da nije dobro što je zaobišla Kosovo.

On za Kosovo Onlajn napominje da “mini Šengen” neće biti uspešan dok se ne uspostavi normalizacija odnosa između Kosova i Srbije.

- To nije pripremljeno kako treba. Kosovo je protiv toga jer ga Srbija ne priznaje kao državu, a Albanija se ponaša kao predstavnik Kosova. Kosovo je nezavisna država i neće dozvoliti ni Albaniji da potpiše nešto u njeno ime - rekao je Pačarizi.

- Imaćemo treći susret vrlo brzo u Draču i videćemo da li će Kosovo u toj trećoj rundi razgovora biti prisutno. Smatram da treba da slušamo savete SAD i EU jer nije bezazleno ovo sa „mini Šengenom“. Mislim da je to neki test i EU i Stejt Departmenta kako stoje stvari na Zapadnom Balkanu - ocenjuje Šeholi.

Prema njegovim rečima, realno je očekivati da Tači razmeni mišljenja sa Ramom o ovom pitanju i da se uključi i vidi šta će „mini Šengen“ doneti.

Ćulibrk: Priština pogoršava svoju poziciju

Beogradski ekonomski analitičar Milan Ćulibrk kaže za Kosovo Onlajn da nije uopšte čudno što je došlo do zatezanja odnosa na relaciji Priština–Tirana u vezi s “mini-Šengenom”, zato što dok Srbija pregovara sa Albanijom o smanjenju barijera, u isto vreme Priština još drži takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

SASTANAK O „MALOM ŠENGENU“, NASTAVLJEN U PROŠIRENOM SASTAVU! Stigli Zvizdić i Sekulić

- Te dve stvari idu u potpuno suprotnim pravcima. U slučaju da dođe do uspostavljanja “mini Šengena” to jednostavno ne može da opstane paralelno sa taksama Prištine na srpsku robu - objašnjava Ćulibrk.

Foto: Printscreen TV Pink

On je istakao da suprotstavljanje ideji “mini Šengena”, Prištinu dovodi u još goru situaciju, jer će osim zategnutih odnosa sa Srbijom imati zategnute odnose sa svim zemljama iz okruženja.

- Danas smo svedoci da već godinu dana postoje barijere za robu iz Srbije i BiH na Kosovu, a ne postoje nikakvi zaštitni mehanizmi koji bi to sprečili i ne postoje kaznene mere koje bi to osujetile. Nažalost pravila se ne poštuju, a pogotovo međunarodni dokumenti, dok se zemlje ponašaju kako im najviše odgovara - rekao je Ćulibrk, i podsetio da je izvoz Srbije na Kosovo zbog takse od 100 odsto praktično smanjen za više od 300 miliona evra i to je direktan gubitak za srpsku privredu.

Ćulibrk je kazao da s druge strane štetu trpe i građani Kosova zato što roba stiže švercerskim kanalima, i zato što za tu robu sada plaćaju veće cene.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ponosan

pre 4 godine

Politički analitičar iz Prištine Rahman Pačarizi ocenjuje da je inicijativa o uspostavljanju “mini Šengena” dobra, ali smatra da nije dobro što je zaobišla Kosovo. - Cudna konstatacija sobzirom da je Kosmet deo Srbije i da albanski politicari iz juzne pokrajine kao i vise od pola albanaca koriste srpske pasose. Kako moze Taci reci da nije drzavljanin Srbije a nije ispisan iz knjige drzavljanstva Srbije i koristi srpski pasos. Drzava u drzavi ne postoji nigde na svet pa ne moze ni na balkanu. Pa to nema nigde na svetu.

Sumadinac

pre 4 godine

Ma koji izgovor Tacija on vrlo dobro zna onog momenta kad njegova noga bude krocila bilo gde prema Centralnoj Srbiji da ce biti uhapsen za sva dela sto je pocinijo.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20