• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

17.01.2020

22:36

CRNOGORSKOM PREDSEDNIKU SMETAJU I SRPSKI MEDIJI! MILO U PANICI! Hoće da zabrani RTS, Pink i Hepi!

Politika

CRNOGORSKOM PREDSEDNIKU SMETAJU I SRPSKI MEDIJI! MILO U PANICI! Hoće da zabrani RTS, Pink i Hepi!

Podeli vest

U pokušaju da zaustavi sve masovnije proteste Đukanović saradnicima naredio da zabrane emitovanje beogradskih televizija u Crnoj Gori

Crnogorski predsednik Milo Đukanović preti da će da zabrani emitovanje srpskih televizijskih programa u Crnoj Gori!

Očigledno uplašen zbog širenja istine o sve masovnijim protestima građana koji su se širom Crne Gore digli zbog skandaloznog 'zakona o slobodi veroispovesti', Milo je naredio saradnicima da što pre zabrane emitovanje RTS, Pinka i Hepija.

Savet Agencije za elektronske medije (SAEM) Crne Gore saopštio je da će od srpskog REM-a zatražiti utvrđivanje odgovornosti ovih televizija zbog navodnog 'kršenja standarda'. SAEM je najavio i mogućnost zabrane emitovanja programa ove tri televizije na teritoriji Crne Gore.

Probni balon

Kako su saopštili iz SAEM-a, ova odluka doneta je jer je uočeno da 'RTV emiteri koriste pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije i iskazivanje neprijateljstva'!?!

"SAEM izražava očekivanje da će REM u Srbiji, u skladu s našom dobrom dosadašnjom saradnjom, preduzeti neophodne radnje i sankcionisati kršenje programskih standarda u narednih 15 dana, što je i zakonom definisan rok. Na taj način bi se doprinelo promociji i efikasnoj primeni preuzetih međunarodnih obaveza u vezi sa slobodom prijema i reemitovanja sadržaja iz drugih država, u pravcu unapređenja i zaštite kako slobode izražavanja, tako i drugih ljudskih prava građana. Ako se i nakon isteka roka nastavi kršenje medijskih standarda, Savet Agencije će preduzeti mere ograničavanja reemitovanja spornih programa na teritoriji Crne Gore", upozorila je crnogorska Agencija za elektronske medije.

Milova TV savetuje ljude da ne idu na proteste zbog zagađenosti vazduha?!

Državna televizija RTCG, verovali ili ne, u 'Dnevniku 2' u sredu uveče posavetovala je građane da treba da ostanu kod svojih kuća jer je nivo zagađenosti vazduha najštetniji u vreme održavanja protestnih litija?!

Javni servis je doslovce preneo da je u to vreme zagađenost vazduha najveća i da građani i vernici treba da ostanu u svojim domovima. Ako je i od milogoraca, previše je!

Komentarišući nove poteze Đukanovićevog režima, glavni i odgovorni urednik portala 'Borba' Dražen Živković kaže da je gušenje slobode govora i medija poslednji stadijum jedne diktature.

- Bojim se da je ova najava samo probni balon za vreme koje dolazi. Tu pre svega mislim na popis koji sledi u Crnoj Gori. Ovim se pokušava sprečiti da se čuje i druga strana... - naglašava Živković, koji je prošle nedelje hapšen zbog objavljene vesti.

Ivana Vučićević, direktorka i glavna urednica Studija B, ističe da crnogorski predsednik više ne zna gde udara.

- Necivilizacijski zakon o slobodi veroispovesti izveo je narod na ulice, jer se Đukanović preigrao i pomislio da će vernici bez borbe da mu prepuste svetinje. Sad kad se Milu desio narod, on bi da gasi slobodne medije koji govore o narodnom buntu. Plaši se da se protesti ne okrenu protiv njega lično, pa u panici hapsi novinare, a sad bi i da gasi medije. Neće mu proći taj zakon, a neće uspeti ni da ugasi slobodnu reč u Crnoj Gori. Što pre to shvati, biće bolje i njemu i Crnoj Gori i Srbima u toj državi - poručuje Vučićevićeva.

Dodatne napetosti

Marko Matić iz antikorupcijske mreže 'Antidot' smatra da ovakva vrsta medijskih ograničenja nije nešto što bi se moglo smatrati primerenim u jednoj evropskoj zemlji u 21. veku.

- Onemogućavanje slobodnog protoka informacija iz Srbije na teritoriji Crne Gore stvorilo bi dodatne napetosti i produbilo postojeći jaz između tamošnjih vlasti i velikog dela nezadovoljnih građana. Umesto izazivanja dodatnog nezadovoljstva, crnogorske vlasti trebalo bi da tragaju za načinima za pokretanje dijaloga kao jedinog puta za rešavanje nastalih problema - zaključuje Matić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 4 godine

Milo je faca za Aleksandra Vučića. Zbog rođačkih veza. Inače za Srbiju... Sa 2% snage ga razbijam. Zato što nije u pravu. I niko nikada nije predstavljao na nedoličan način u srpskim medijima čitavu ovu priču. Samo bednik može da izglasava zakon dok drugi spavaju. U gluvo doba noći. Hapsi opoziciju. Elementarne stvari je prekršio. Totalno nedžentlmenski. Nije mi jasno zašto čini uslugu Aleksandru Vučiću. Što se Srbije tiče, tirani su tirani i tu razlike nema. Ali ću se boriti da podržim verni narod 100%, SPC i Mitropoliju. Bez dileme. Mojkovac je paradigma onoga kako se brane čojstvo i junaštvo. Za sva vremena.

Marcco

pre 4 godine

Taj zakon je mesecima "ležao" u pripremi... gde su bili demonstranti pre usvajanja zakona?

janko

pre 4 godine

Jedino pametno sto bi Milo ikada uradio, kam lepe srece!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj! Osim toga, saopšteno je da će selektor A reprezentacije Dragan Stojković Piksi u subotu nakon utakmice Juventus - Milan održati sastanak sa fudbalerima ta dva tima Dušanom Vlahovićem, Filipom Kostićem, Lukom Jovićem i Jan Karlom Simićem!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija