• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.s

07.05.2020

13:39

POPOVIĆ: Srbija slavi Dan pobede, pamtimo naše žrtve!

Politika

POPOVIĆ: Srbija slavi Dan pobede, pamtimo naše žrtve!

Podeli vest

Srbija i srpski narod slave Dan pobede kao jedan od najvećih praznika u našoj nacionalnoj istoriji. To je praznik slobode i mira. Praznik sećanja na herojstvo naših predaka koji su dali svoje živote da bi Evropa i svet danas živeli u slobodi, rekao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj na međunarodnoj onlajn konferenciji koju su, povodom Dana pobede, organizovali Savet Federacije Rusije i Međunarodna informaciona agencija ”Rusija danas”

 

Popović je ocenio da su Rusi i Srbi najviše stradali u Drugom svetskom ratu.

- Na ovaj veliki jubilej, 75 godina od Velike pobede, treba da se prisetimo uloge koju su naše dede i babe imali u uništenju Hitlerove nemačke. Rusi su najviše stradali, a odmah posle njih, proporcionalno broju stanovnika, Srbi - rekao je Popović, koji je ujedno i predsednik Fondacije Besmrtni puk Srbija.

On je istakao da su Srbi i Rusi ”izgradili svojim kostima i krvlju temelje na kojima počiva savremena Evropa”.

- Zato niko ne može da kaže da Rusi i Srbi nisu deo Evrope - rekao je Popović.

On je upozorio da mnogi danas pokušavaju da prekrajaju istorijske činjenice.

- Žele da agresore predstave kao žrtve, a žrtve kao agresore. Ne smemo im to dozvoliti. Zato treba da slavimo Dan pobede dok smo živi. I mi i naša deca, a posle naše dece, naši unuci - rekao je Popović.

On je naveo da je u Srbiji Dan pobede posebno značajan praznik.

- Ruska Crvena armija je oslobodila od nacista naš glavni grad Beograd i donela slobodu celoj Srbiji. Ponosni smo na našu istoriju i veze sa Rusijom - rekao je Popović.

Foto: mbpi.gov.rs

On je istakao da se u Srbiji svake godine uspešno održava manifestacija Besmrtni puk, koji je, prema njegovim rečima, najmasovnija van Rusije.

- Obnavljamo spomenike ruskim oslobodiocima, ulice u našem glavnom gradu nose imena po herojima rata – maršalu Žukovu, generalu Ždanovu, maršalu Birjuzovu, maršalu Tolbuhinu, a ove godine, Beograd će dobiti i spomenik Večne vatre – simbol pobede, slobode i zajedništva srpskog i ruskog naroda - rekao je Popović.

On je najavio da će povodom velikog jubileja, 75 godina od Velike pobede, na inicijativu predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, Pošta Srbije štampati poštanske markice sa simbolima Dana pobede.

- Na kraju, u ime Vlade Republike Srbije i srpskog naroda, želim da se zahvalim bratskoj Rusiji na prijateljstvu i savezništvu koje traje vekovima. Hvala predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na principijelnoj podršci koju Rusija pruža Srbiji po pitanju Kosova - rekao je Popović.

On je završio svoje obraćanje pozdravom "srećan Dan pobede!"

Na onlajn konferenciji posvećenoj velikom jubileju, 75. godišnjici Velike pobede u Drugom svetskom ratu, učestvovali su Valentina Matvijenko, predsednica Saveta Federacije Rusije, Konstantin Kosačov, predsednik Odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Rusije, predsednici parlamenata Belorusije, Jermenije, Kirgizije, Moldavije, Azerbejdžana, Uzbekistana, članovi
parlamenata Ukrajine, Kazahstana, Tadžikistana, poslanici Evropskog parlamenta iz Litvanije, Slovačke, Estonije, kao i predstavnici političkih partija iz Bugarske, Litvanije i Gruzije.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija