• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.06.2020

17:20

SRBIJA U SAMOM VRHU I U VREME VANREDNOG STANJA! U kratkom roku implementirali smo veliki broj inovativnih rešenja!

Politika

SRBIJA U SAMOM VRHU I U VREME VANREDNOG STANJA! U kratkom roku implementirali smo veliki broj inovativnih rešenja!

Podeli vest

Srbija je tokom vanrednog stanja u kratkom roku implementirala veliki broj inovativnih rešenja kao odgovor na krizu izazvanu koronavirusom, i time se našla u samom vrhu zemalja u svetu sa najvećim brojem inovacija tokom COVID-19 krize

Uspostavljanje inovativnih tehnoloških rešenja i elektronskih usluga imalo je za cilj da se postigne optimalna koordinacija sistema zdravstvene zaštite, obrazovanja, bezbednosti i ostalih ključnih sistema u uslovima krize, pravovremena i tačna informisanost građana, kao i kontinuirano pružanje usluga građanima i privredi.

Opservatorija inovacija javnog sektora Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) prati inovativne odgovore vlada na krizu izazvanu virusom COVID-19, a na zvaničnom sajtu ove organizacije (https://oecd-opsi.org/covid-response/) predstavljena su i rešenja implementirana u Republici Srbiji.

Srbija je sa 22 inovativna rešenja, jedna od pet zemalja u svetu sa najvećim brojem inovacija. U analizi objavljenoj 28. maja na sajtu OECD-ove Opservatorije, kao primeri dobre prakse istaknuta su rešenja i aplikacije ”Doniraj plazmu”, ”Budi volonter”, ”Digitalna solidarnost”, automatski info servis COVID-19 (čatbot), kao i “Moja učionica”, “Moja škola”, “eVrtić”, “eUpis”, inicijativu donacije računara deci iz socijalno ugroženih porodica i druga rešenja u okviru integrisanog odgovora obrazovnog sistema.

Predsednica Vlade Repubike Srbije, Ana Brnabić je ovim povodom izjavila da se inovativni način razmišljanja pokazao kao neophodan pristup u kritičnoj situaciji, kao i da su naša dosadašnja ulaganja u tehnologiju i inovacije zapravo bila ulaganja u otpornost i agilnost našeg sistema. “Mi smo kao država pokazali da kad radimo timski, postižemo najbolje rezultate.

Pored Кancelarije za IT i eUpravu, IT timova unutar ostalih ministarstava, od prvog dana vanrednog stanja pozvali smo i građane i kompanije da zajedno pronađemo brza i efikasna tehnološka rešenja. Iz ove perspektive mogu reći da su kreativnost i inovativnost tih rešenja zapravo oblikovali  naš brz i efikasan odgovor na borbu protiv virusa, kao i da će ta inovativnost pomoći i ubrzanom ekonomskom razvoju i nakon pandemije.”

Zbog ovih rezultata Srbija je pozvana da se priključi OECD-ovoj Deklaraciji o inovacijama u javnom sektoru. Ova deklaracija je potpisana 2019. godine od strane 35 zemalja članica OECD-a, a Srbija bi bila jedna od retkih zemalja koja bi se priključila iako nije član. Ona ima za cilj da podstakne, podrži i ojača inovativnost u javnom sektoru, afirmiše inovativni pristup u rešavanju kako starih, tako i novih izazova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija