• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

10.10.2020

14:19

PETI OKTOBAR JE FALSIFIKOVANJE ISTINE! Autorski tekst Nebojše Bakareca 20 godina nakon prevrata!

Politika

PETI OKTOBAR JE FALSIFIKOVANJE ISTINE! Autorski tekst Nebojše Bakareca 20 godina nakon prevrata!

Podeli vest

Politički analitičar i poslanik SNS Nebojša Bakarec u autorskom tekstu u politici osvrnuo se na 20. godišnjicu 5. oktobra

Dvadeset godina od 5. oktobra je izazvalo nostalgiju žutih svih nijansi žute, drugosrbijanaca i njihovih medija. Plačljivo sentimentalni, pričaju bajke o 5. oktobru, i ne prestaju da žale za 6. oktobrom, koji bi po njima bio dan diskontinuiteta, lustracije, i „prave revolucije“.

Na sreću, od žutih autošovinista i drugosrbijanaca neprežaljeni 6. oktobar se nikada nije dogodio. Da se dogodio, bio bi to jedan od najcrnjih dana u istoriji Srbije. Šesti oktobar bi bio početak građanskog rata u Srbiji. U stvarnosti su se dogodili revolucionarni krizni partijski štabovi DOS-a, koji su nekoliko meseci paralisali privredu i institucije. U stvarnosti, „Predsedništvo DOS-a“ je tri godine delovalo kao nekakav mafijaški centralni komitet.

Zatočnici 5. i 6. oktobra su priželjkivali da se u krvi obračunaju sa dotadašnjim vlastima, da se svete, isto kao što danas đilasovci prizivaju obaranje vlasti na ulici, sudove revolucije, vešanja i silovanja. Zagovornici 5. i 6. oktobra, namerno „zaboravljaju“ da je 5. oktobar, tužan i mračan dan zbog ispoljenog nasilja, kada su spaljene i opljačkane Skupština, TV Beograd, MUP u Majke Jevrosime, i sedište SPS, kada su ljudi linčovani na ulicama, i kada je poginula jedna osoba.

Poginula je Jasmina Minka Jovanović (39), bankarska službenica, iz Velike Plane, član DSS. Spomen obeležje na njenu pogibiju stoji u parku kod Autokomande. Ove tužne činjenice izazivaju amneziju kod ljubitelja 5. oktobra. U slavljenju „obljetnica 5.10.“ namerno sakrivaju i to, da pozitivan datum nije 5. oktobar, već 24. septembar 2000. godine, dan kada je narod na izborima smenio jednu vlast. Zbog toga nikada ne pominju da je 27.9.2000. godine održan miran veličanstveni protestni skup kome je prisustvovalo više stotina hiljada građana. I zbog toga uvek veličaju nasilni i montanjarski 5. oktobar. Ono što je nesumnjivo je činjenica da je Кoštunica pobedio Miloševića u prvom krugu izbora, sa oko 52 odsto glasova, naspram 37.

Danas, 20 godina kasnije vidimo mnoge medije i pojedince na istom zadatku falsifikovanja istine i istorije. U morbidnim proslavama „mitskog“ jubileja, uvek se iskrivljeno i negativno prikazuje držanje dotadašnjih vlasti (koje je bilo uzdržano), minimalizuje se ili prećutkuje uloga građana, ali i uloga Кoštunice i DSS-a, a do grotesknosti pozitivno se preuveličavaju uloge ostalih lidera DOS-a. O tom vremenu mogu da budem jedan od najargumentovanijih sagovornika i svedoka, zbog svoje, da skromno kažem, ne male uloge. Bio sam jedino ovlašćeno lice DSS i Vojislava Кoštunice.

U toj ulozi, u Saveznoj skupštini, gde je bilo sedište Savezne izborne komisije, otkrio sam krađu glasova na Кosovu i Metohiji, pregledom zapisnika. I to sam obnarodovao na dve konferencije za štampu, koje su pratili svi domaći i mnogi strani mediji. Tri meseca sam bio član Centralnog izbornog štaba DOS (CIŠ). U događajima na sam dan 5. oktobra, nisam hteo da učestvujem, bio sam u štabu DSS. Ponosim se time što me đilasovski portal „NOVA S“ danas naziva „Vučićevim prvoborcem“. Na sreću, nikada nisam bio „dete 5.oktobra“ kako taj portal navodi.

Bio sam dete „24. septembra“, dana kada se dogodila neminovna istorijska promena. Mogu da posvedočim da je zapad i te kako bio umešan u 5. oktobar, i da je preko Mađarske, opremao, finansirao, i obučavao sve stranke DOS-a, izuzev DSS. Mogu da posvedočim da su mnoge stranke DOS-a, uz časne izuzetke, 5. oktobra „angažovale“ kriminalce surčinskog, zemunskog, voždovačkog i drugih klanova, kao „izvođače radova“ tog dana. Onda ne čudi da su opljačkane i zapaljene mnoge institucije. Srećom, na tok događaja nisu presudno uticali ni kriminalci, ni zapad. Oni su samo bacili senku na izbornu pobedu, samo su delimično uprljali pobedu istine i građana. Presudnu ulogu su imali građani koji su tokom deset dana svojim ogromnim brojem i odlučnošću pokazali da će odbraniti ono što su odlučili na izborima. Sa stanovišta istorijske nauke, tužno je što se tako sramotno prekraja istina o jednom ne tako davnom istorijskom događaju, koji je potpuno dokumentovan, od medija zabeležen, o kome postoji ogromno mnoštvo svedoka. Кada je 5. oktobar u pitanju najviše nedostaje uravnotežen, naučni pristup.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15