• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.11.2020

12:15

NBS SPREMNA DA PONOVO REAGUJE AKO ZATREBA! Tabaković: Finansijsku stabilnost osećaju i građani i privreda, ali i investitori... Vidimo jačanje naše ekonomije!

Politika

NBS SPREMNA DA PONOVO REAGUJE AKO ZATREBA! Tabaković: Finansijsku stabilnost osećaju i građani i privreda, ali i investitori... Vidimo jačanje naše ekonomije!

Podeli vest

Narodna banka Srbije prati situaciju, kao i potrebe građana i privrede, i ako bude trebalo spremna je ponovo da reaguje, izjavila je danas guvernerka Jorgovanka Tabaković

- Vreme pred nama i dalje nosi izazove. NBS nastavlja da prati i analizira potrebe naših građana i prvirede i u koordinciji sa vladom spremni smo da reagujemo i u narednom periodu, u skladu sa razvojem situacije i bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabinosti - rekla je Tabaković na Beogradskom ekonomskom forumu.

Kako kaže, Srbija bi, da nije bilo pandemije, već imala investicioni rejting.

- Ali, jučerašnja cena finansiranja od 1,066 odsto potvrđuje da mi imamo priznanje ravno investicionom rejtingu u svetu onih koji u nas veruju ulažući svoj novac u budućnost Srbije. Takav uspeh jeste rezultat odlučnosti predsednika Srbije, NBS, Vlade Srbije da jačamo srpsku ekonomiju i čuvamo makroekonomsku i monentarnu stabilnost koju Srbija danas ima - istakla je ona.

Nema dileme da uz saradnju i uzajamnu podršku možemo da pobedimo sve izazove, poručila je guvernerka.

Foto: Tanjug

Napomenula je da je i u ovoj kriznoj godini u Srbiji rasla devizna štednja četiri odsto, kao i da dinarska štednja raste u proseku oko 25 odsto godišnje i dostiže iznos veći od 91 milijarde dinare.

Tabaković je istakla da je Srbija već u prvim danima pandemije reagovala na suzbijanje posledica krize na ekonomiju, i to, dodaje, sveobuhvatno i usaglašeno na nivou tri institucije - NBS, Vlade Srbije i predsednika Republike.

Podseća da je Srbija kao odgovor na krizu pripremila paket mera koji je vredan 12,5 odsto BDP-a, a takav paket je, ističe, bio moguć jer je prethodnih osam godina naša zemlja radila odgovorno i posvećeno.

- Srbija je kreirala svoj monetarni i fiskalni prostor za takvu reakciju. Neko će reći da je paket bio preobiman, neko premali, neko da je moglo drugačije, ali odgovornost je na našoj strani i naša je obaveza da budemo uz naše građane i našu privredu - rekla je Tabaković.

Foto: Tanjug

Navodi da je donošenje mera bilo odlagano, danas bi se, dodaje, naša ekonomija suočavala sa ogromnim posledicama - povećanje nezaposlenosti, zatvaranje fabrika, milijardi evra štete...

Tabaković kaže da se ne smemo vratiti 10 godina unazad kada smo, navodi, imali visoku inflaciju, nestabilan kurs, rast nezaposlenosti veći od 20 odsto...

- Tvrdim da na takvo neodgovorno postupanje države niko nema pravo. Cilj je stabilna Srbija u koju se investira i taj cilj nikada neće imati alternativu - naglasila je Tabaković.

Dodaje da su, uz taj cilj, ciljevi NBS stabilnost cena i finansijskog sistema, kao i podrška vladi u sprovođenju ekonomskih politika u skladu sa principima tržišne ekonomije.

Ukazuje da se vrednost dinara nije menjala ni tokom krize izazvane pandemijom, dodaje da su oscilacije bile minimalne, što je, kaže Tabaković, briga manje za građane u odnosu na vremena kada su dan započinjali gledanjem u kursnu listu.

Foto: Tanjug

- To danas u Srbiji nije slučaj, stabilnost osećaju i građani i privreda, ali i investitori - kaže Tabaković.

Ponovo je ukazala da je Srbija, uprkos krizi, juče na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala desetogodišnju evroobveznicu u iznosu od 1,2 milijardi američkih dolara, po kuponskoj stopi od 2,125 procenata i stopi prinosa od 2,35 odsto i istakla da je Srbija postigla najpovoljniju cenu finansiranja od 1,066 odsto, što su do sada najniže kamatne stope.

Kaže da je tražnja za obveznicom bila pet puta veća od ponuđene i iznosila je šest milijardi evra, a za obveznicom bilo je intresovanja od oko 200 investitora iz celog sveta.

Najveći deo sredstava od te obveznice, dodaje guverner, biće izdvojen za otplatu duga iz 2011. godine, odnosno iz perioda kada se, kaže, Srbija putem evroobveznica zadužila po stopi od 7,50 odsto.

Prvi put ove godine su, ističe guverner, kamatne stope na dinarske kredite privredi i kredite privredi u evrima izjednačene.

Foto: Pixabay

Ukazuje da je u maju 2013. godine, kada je počela relaksacija monetarne politike, ta razlika bila veća od devet odsto.

- I kroz taj uspeh vidimo jačanje naše ekonomije - kaže Tabaković.

Podseća da je jedan od mera države pomoći privredi krediti iz garantne šeme po povoljnim uslovima, te dodaje da je maksimalna stopa 2,7 odsto na dinarski kredit.

Tabaković kaže da je NBS tokom pandemije održavala likvidnost banaka, a za građane i privredu uvela moratorijum u otplati kredita i olakšala njihovu otplatu.

Ocenjuje da je NBS skoro svakog meseca ove godine donosila mere kako bi olakšala građanima i privredi i dodala da su sve mere bile pažljivo odmerene sa periodom trajanja i uslovima korišćenja.

 

Foto: Tanjug

Takođe, naglašava, vođeno je računa da one ne ugroze cenovnu i finansijsku stabilnost.

Naglašava i da je inflacija od početka godine na niskom nivou i dodaje da u proseku iznosi 1,6 odsto.

Pored tih uspeha, Tabaković navodi da je NBS ponosna i na rezultate koji su unapredili finansijske usluge uvođenjem novih tehnologija, kao što je plaćanje računa preko IPS QR koda.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija