• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.12.2020

17:36 >> 18:07

VOJNOM NEUTRALNOŠĆU UZVRAĆAMO POŠTOVANJE! Vučić nakon sastanka sa Lavrovom: POTVRĐENO PRIJATELJSTVO SRBIJE I RUSIJE! /VIDEO/

Politika

VOJNOM NEUTRALNOŠĆU UZVRAĆAMO POŠTOVANJE! Vučić nakon sastanka sa Lavrovom: POTVRĐENO PRIJATELJSTVO SRBIJE I RUSIJE! /VIDEO/

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, a nakon susreta obojica su otkrili o čemu su razgovarali i odgovarali su na pitanja novinara

 

 

- Danas smo imali nekoliko tema, ono što je važno dogovorili smo se da ćemo se zajedničkim snagama boriti protiv falsifikovanja istorije jer su srpski i ruski narod najstradalniji narod u Drugom svetskom ratu - rekao je Vučić.

On je izrazio zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na ogromnim sredstvima izdvojenim za Hram Svetog Save.

- Razgovarali smo o ekonomiji, o energetici, zajedničkim projektima pre svega na izgradnji gasovoda koji mi zovemo Balkanski tok. Zahvalni smo Rusiji na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Mislim da mi to poštovanje uzvraćamo. Naravno, dotakli smo se i teme vojne neutralnosti, Srbija ostaje vojno neutralna. Hvala takođe Rusiji na značajnoj pomoći oko naoružanja naše zemlje. Mnogo toga mogao sam da naučim od ruskog kolege. Takođe, razgovarali smo i o odnosima u regionu. Nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno razuma i snage da sve probleme rešavamo mirno - dodao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov

 

Srbija i Rusija bratski narodi

Šef ruske diplomatije složio se sa Vučićem da je danas potvrđeno prijateljstvo dve zemlje.

- Hvala srpskom predsedniku na gostoprimstvu. U Moskvi visoko ocenjuju učešće Vučića na paradi u junu ove godine povodom obeležavanja godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Plamen večne vatre pokazao je naše duhovno jedinstvo. Energetici, saobraćaju, poljoprivredi i visokim tehnologijama i digitalizaciji posvetili smo posebnu pažnju, a razgovarali smo i o borbi protiv korone - rekao je Lavrov.

On je ponovio da Rusija poštuje Rezoluciju 1244.

- Priština sabotira pregovore, pre svega zbog toga što Zajednica srpskih opština još nije formirana. Preneo sam srpskom predsedniku pozdrave našeg lidera Vladimira Putina - rekao je Lavrov.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

O skandalu u Sarajevu...

Na pitanje novinara o stavu delegacije iz Sarajeva da se ne sastane sa ruskim šefom diplomatije, Vučić je rekao da je to njihov stav, ali...

- Lepo je da pokažete gordost na jedan dan, a sutradan? Šta je narod dobio od toga. To su sve sitnice u odnosu na to da je neko Milorada Dodika uporedio sa Hitlerom. Mnogi i zaboravljaju da su najstradalniji od Hitlerovske ideologije na ovim prostorima bili upravo Srbi. Čak i da nije tako, a jeste, vi da nekoga iz političkih razloga poredite sa čovekom koji je proveo holokaust, nečuveno je. A to ne naiđe ni na kakvu reakciju od ljudi iz Međunarodne zajednice... To ne znači da mi nećemo više razgovarati sa nekim iz Bosne i Hercegovine. Nisu naši razgovori laki, posebno sa onima koji priznaju Kosovo. Ali šta da radimo, moramo da razgovaramo. Mnogo sam jak kad kažem nešto Sergeju Lavrovu, a šta ću sutra kada treba da izvezemo našu jabuku?! Šta ćemo sutradan?! Različiti su pristupi, BiH ima pravo na svoj pristup. Naša politika je da ni od koga ne moramo da se krijemo - rekao je Vučić.

 

 

Na pitanje ruske novinarke o kupovini ruskog gasa i američkim naporima da se to promeni, predsednik Srbije je oštro odgovorio.

- Mi nećemo da kupujemo skuplji gas. Mi nemamo problem sa kupovinom ruskog gasa. Ako nam neko ponudi jeftiniji, u redu je. Ali to nam niko nije ponudio. Ja nisam budala, neću da kupujem skuplji pa da narod plaća reket. Neće niko da nam zabrani da trpamo cevi u sopstvenu zemlju. Mi gradimo naš gasovod. Jedva čekam da budem sklonjen sa vlasti, mnogo desetina i stotina hiljada evra su mnogi uložili u to, da se malo odmorim. Mi ćemo naš gasovod do kraja godine otvorimo, bićemo prva ekonomija - naglasio je Vučić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nina

pre 3 godine

Ovo su dve bratskw zemlje,i zajednickim snagama mogu sve,uvek ce biti jedna uz drugu.

Romanija

pre 3 godine

Nina: Ponosni smo na prijateljstvo sa Rusijom.

Nina

pre 3 godine

Zahvaljujemo se na ogromnim sredstvima izdvojenim za Hram Svetog Save nasim prijateljima Rusima.

Bojan Ivic

pre 3 godine

Bratski narodi uz Srbiju Jer imamo istu istoriju i isti smo narod, to je za svako poštovanje

Ivana

pre 3 godine

Srbija želi da ostane vojno neutralna jer čuva mir i stabilnost. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.Srbija se danas cela razvija i gradi. Hvala predsedniče na svemu što činite za ekonomski oporavak i razvoj. Srbija treba da ostane prijateljska država sa svim državama na svetu, jer je to važno zbog geostrateškog položaja.

Tanja

pre 3 godine

Prijateljstvo Srbije i Rusije je za svako postovanje.

Dragan R

pre 3 godine

Mnogo srpskih i ruskih junaka slavno je palo kako bi danas Srbija i Rusija bile slobodne, jake i cenjene države.

Ana

pre 3 godine

Neophodna je saradnja sa Rusijom i ostatkom sveta, a predsednik se za to i zalaze!

Stefan

pre 3 godine

Poseta Lavrova pokazuje da su odnosi Srbije i Rusije dobri kao i do sada i da Rusija podrzava politiku Srbije koja se ponasa kao nezavisna i samostalna zemlja i ima prijateljski odnos prema Rusiji.

Luka

pre 3 godine

Srbija i Rusija su u prijateljskim odnosima i to ova poste Lavrova samo potvrdjuje, i veliko hvala Rusiji na podrsci koju su nam pruzili pocetkom velike zdravstvene krize izazvane pandemijom korona virusa.

Marko

pre 3 godine

Rusija podrzava predsednika Vucica na izgradnji konstruktivnih i dobrosusedskih odnosa sa svim zemljama Balkana i da pozitivno ocenjuje napore Beograda na odrzavanju mira i stabilnosti u vaznom delu evropskog kontinenta.

Mina

pre 3 godine

Mislim da cemo razvojem saradnje na jos vise polja samo ucvrstiti partnerstvo sa Rusijom.

Nešo N

pre 3 godine

Nismo mi u prilici da se opredeljujemo na bilo koju strani i zbog toga ćemo i dalje biti vojno neutralni.

Nešo N

pre 3 godine

Ništa neće pokvariti naše iskreno prijateljstvo sa Rusijom.

Ceca

pre 3 godine

Dalje razvijanje naših već sada izrazito dobrih i jakih prijateljskih odnosa sa Rusijom može samo u narednom periodu Srbiji obezbediti još stabilniju podršku Rusije za sva važna strateška, privredna, vojna, ili pak ekonomska pitanja!

Vlajko77

pre 3 godine

Nase prijateljstvo sa Rusijom je neraskidivo !

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija