• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

20.12.2020

08:38

I DA JE OPOZICIJA UČESTVOVALA NA IZBORIMA, PITANJE JE KO BI UOPŠTE PREŠAO CENZUS! Dačić: Vučić i ja gledamo dalje nego što su naši stranački interesi!

Politika

I DA JE OPOZICIJA UČESTVOVALA NA IZBORIMA, PITANJE JE KO BI UOPŠTE PREŠAO CENZUS! Dačić: Vučić i ja gledamo dalje nego što su naši stranački interesi!

Podeli vest

Ivica Dačić, predsednik Skupštine i lider Socijalističke partije Srbije, smatra da na predstojećim predsedničkim izborima SNS i SPS treba da izađu sa zajedničkim kandidatom, ali i da imaju zajedničku listu za (vanredne) parlamentarne i gradske izbore

Dačić navodi da stvaranje tog zajedničkog fronta treba početi što pre.

Od ovog meseca narodnim poslanicima ležu veće plate. Da li su oni zaslužili ovu povišicu?

- Plate narodnih poslanika prate plate u javnom sektoru, tako da je to povećanje koje je Ministarstvo finansija odredilo za sve. Narodna skupština je zaista imala efikasan i naporan rad. Za dva meseca, otkada sam izabran, bilo je osam sednica, a u narednih desetak dana biće još tri. I tako će biti cele sledeće godine.

Nedostaje li vam malo više opozicije u Skupštini?

- Deo opozicije je sam sebe isključio iz parlamentarnog života, mada je pitanje i da su učestvovali na izborima, ko bi uopšte prošao i ovako sniženi cenzus od tri odsto. Parlament je mesto gde treba da se sučeljavaju mišljenja, zato mislim da ta njihova odluka nije dobra. Osim ukoliko ne misle da mogu da dođu na vlast bez izbora, što mi se čini da neki zaista i misle, da Skupštinu treba zauzeti, a ne osvojiti mesto na izborima.

Da se vratimo na funkcionisanje parlamenta... Nedavno je ustanovljeno da je skupštinski parking zloupotrebljavan. Šta se tačno tu dogodilo? 

-Time se bavio Administrativni odbor. Nisam upoznat sa detaljima, jer nisam bio ranije na ovom mestu, ali koliko sam čuo, bilo je reči o zloupotrebi nalepnica za parking. Sve će se to sada ispravljati.

Diplomatija je za mene prošlost

Da li ste u kontaktu sa nekim od nekadašnjih kolega šefova diplomatije?

- Veliki broj njih mi je uputio čestitke ili su me pozvali telefonom. Ali to je za mene prošlost, okrenuo sam se novim izazovima. Želim ministru Selakoviću sve najbolje i uspeh u poslu, i može računati na moju pomoć u svemu što mu bude potrebno.

Da li će na predsedničkim izborima SPS i SNS imati zajedničkog kandidata?

- Veoma jasno sam rekao šta je moj stav, zajednički kandidat za predsednika i samim tim zajednička lista za parlamentarne i gradske izbore, jer je to nemoguće odvajati, nije logično imati jednog kandidata, a posebne liste. To je ujedinjena Srbija protiv ujedinjene opozicije Srbije. Da bi to imalo efekat, u smislu objedinjavanja svih naših pojedinačnih birača, stvaranje tog fronta treba početi što pre, ne može se o tome pričati dva meseca pred izbore. To je osnovni razlog zašto o tome sada govorim. Vučić i ja gledamo dalje nego što su naši stranački interesi, zanima nas samo kojim će putem Srbija ići dalje i posle 2022. To je moje mišljenje. Ako SNS misli drugačije, nikakav problem ne postoji, svako će nastupiti pojedinačno. Možda i neko u SNS misli da može biti kandidat umesto Vučića, ali ta fatamorgana je nemoguća. SNS - to je Vučić.

Foto: Tanjug

Ivica Dačić
Ušao sam u Skupštinu kao dečak, čast mi je da je sad vodim

Gde je prijatnije - u Vladi ili Skupštini? Kako se nosite s tim što morate rano da ustajete zbog sednica?

- Svaki posao ima svoje specifičnosti. Za čoveka koji je političar i ne trebaju mu propratni elementi moći i razni specifični interesi, Narodna skupština je centralno i pravo mesto. Ja sam u parlamentu počeo svoj politički život još pre 28 godina. I velika mi je čast što sam postao predsednik institucije u koju sam kao dečak ušao.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vla

pre 3 godine

Dacicu, Zar si naivan, PA oni nisu iz tog razloga izasli na izbire, 1 procenat je plafon njihovih glasaca PA ne bi mogli vise da la u,

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija