• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.02.2021

13:22

IMATE PRIJATELJA U PARIZU, IMATE NAROD KOJI VOLI VAŠ NAROD, ISTORIJA JE TO POKAZALA! Makron: Želim da istaknem mesto koje Srbija ima za Francusku!

Politika

IMATE PRIJATELJA U PARIZU, IMATE NAROD KOJI VOLI VAŠ NAROD, ISTORIJA JE TO POKAZALA! Makron: Želim da istaknem mesto koje Srbija ima za Francusku!

Podeli vest

Predsednik Francuske Emanuel Makron ugostio je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića i poručio da Srbija zauzima važno mesto za Francusku, a da je šefu srpske države posebno zahvalan što je u Parizu u ovakvim okolnostima


Makron i Vučić su se pre bilateralnog razgovora, ispred Jelisejske palate obratili medijima, a Makron je istakao da mu je u sećanju sjajan doček koji mu je priređen u Beogradu 2019. godine.


"Imam divno sećanje tih zajednickih toplih momenata sa srpskim narodom", rekao je Makron.

On je ukazao da je pandemija korona virusa sve naterla da izmene način funkcionisanja.

"Ali, moramo da nastavimo da radimo zajedno, sa susedima, ali i posebno sa Zapadnim Balkanom i Srbiju, zbog mesta koje Srbija ima za nas", poručio je Makron.

On je podsetio da je njegova namera da ojača EU, te da je u tom kontekstu dijalog koji se održava već tri godine suštinski važan.

Makron je podsetio da je prošle godine definisana nova medotologija za pristup EU, te zahavlio Vučiću koji je, kaže, od početka iskazao raspoloženje za tu novu metodologiju, kako bi ispunio obaveze da ubrza reforme i neohodan napredak Srbije na putu ka EU.

On je naveo i da se nada da će Francuska i EU da budu prisutnije u oblastima obrazovanja, kulture, ekonomije i investicija i zdravlja.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Makron je istakao da će sa Vučićem razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine, navodeći da je to važan proces pregovaranja, koji se vodi pod nadležnošću EU.

"Želim da istaknem svu podršku sa naše strane, kao i predstavniku Miroslavu Lajčaku. Podržavam ovo, uz kancelarku Angelu Merkel", rekao je Makron.

On je dodao i da se prethodne godine pratilo šta se događa na KiM, kao i ono što se sada dešava.

"Predsednik Vučić je preuzeo nekoliko puta rizik kada je hteo da predloži neka inovativna rešenja. Tu sam da podržim rešenja koja mogu da dopuste da napredujemo u ovom pitanju" rekao je Makron uz konstataciju da je reč o temi koja je od ključnog značaja za našu zemlju.

"To su rešenja na koja su pristale obe strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti da najzad rešimo to važno pitanje u srcu Evrope", rekao je Makron.

On je rekao da njegovu podršku imaju svi koji žele da unaprede odnose između Beograda i Prištine.

"Imaćete moju podršku i angažman i biću uz vas po pitanju normalizacije odnosa, ali i putu koji teži da se izgradi stabilnost i mir u regionu. Znam da je to i vaš lični cilj", rekao je Makron obraćajući se predsedniku Vučiću.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Makron Vučiću: Imate prijatelja u Parizu

Makron je istakao da bilateralni donosi Srbije i Francuske napreduju, da je Srbija partner njegovoj zemlji i da želi da Francuska bude prisutnija i nastavi da investira u Srbiju.

"Naši bilateralno odnosi napreduju", rekao je Makron i konstotovao da je tome doprinela i njegova poseta iz jula 2019. godine.

Kako je rekao, ubrzan je razvoj projekta izgradnje metroa u Beogradu, za koji fransuske kompanije rade studiju izvodljivosti, kako bi se 2028. godine Beograđani vozili metroom.

Uz to, podsetio je da je francuski "Vansi" koncesionar aerodroma "Nikola Tesla", dok kompanija Suez vodi projekat za deponiju Vinča.

"Srbija je partner. Napredujemo po ekonomskim pitanjima i želim da Francuska bude prisutnija i da nastasvi da investira", rekao je Makron.

On je naveo da bi želeo i da Francuska i EU budu prisutnije i pomognu po pitanju vakcina protiv korona virusa.

"Podržavam vaše angažman i učinićemo sve što možemo da budemo uz vas, građane Srbije, i celog regiona", rekao je Makron.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron



Kako je istakao, reč je o trci sa virusom, a Srbija i predsednik Vučicć su to izveli sa puno odgovornosti, što, kaže, mora da naglasi i da pozdravi.

"Mi, kao Evropljani moramo da budemo efikansiji po tom pitanju. Znam da je to želja i kancelarke Merkel i predsednice EK fon der Lajen. Nastavićemo sledećih nedelja i meseci da ubrzavamo stvari, za naše građane, ali i da pomognemo prijateljima", rekao je Makron.

Predsednik Fransuke se na kraju obratio Vučiću sa "dragi prijatelju", rekavši da mu je drago što je danas u Parizu.

"Znate da ovde imate narod koji voli vaš narod, istorija je to pokazala. Imate prijatelja u Parizu", poručio je Makron.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MrKamenjarac

pre 3 godine

...bre,bre,bre ,samo sto nije pao vatreni poljubac uf,hoce,drz-nedaj.....

Lazni Bot

pre 3 godine

uz poljubac ide kredit uz kredit Srbima poskupljenje struje

Dusica

pre 3 godine

Sram vas bilo, treba da uvazavate one koji se bore za nasu zemlju, a Francuska je ta koja ce predsedavati 2022. godine EU i moze u mnogo cemu da nam pomogne

FetNab

pre 3 godine

Nisam primetio da su mi uradili lobotomiju pa da vidim Francuze kao prijatelje.

Milja R

pre 3 godine

tale:Srbija i Fracunska su uvek imali dobre odnose i verujem da će tako biti u u buduće.

Karolina

pre 3 godine

Upravo zbog ovakvih stvari i dobrog snalaženja u međudržavnim poslovima Vučić uživao ogromno poverenje naroda.

Slavko

pre 3 godine

Zivelo prijateljstvo izmedju Srbije i Francuske

Jelena

pre 3 godine

Vučić zajedno sa Makronom unapređuje Srpsko-Francusko prijateljstvo. Upravo zbog ovoga sam glasala za njega i glasaću i dalje, jer ume i ima izuzetne veštine pregovaranja.

Jana

pre 3 godine

Srbija ima na koga da se osloni jer ima ko da je vodi. Očekujem još veći napredak jer smo stvorili saveznike i prijatelje na sve strane.

tale

pre 3 godine

Francuska nikako nije smela sebi da dozvoli ono bombardovanje Srbije

tale

pre 3 godine

Da se pitao francuski narod, verovatno nikada ne bi bombardovali Srbiju

dekipg

pre 3 godine

"Imam divno sećanje tih zajednickih toplih momenata sa srpskim narodom- Da, i mi se secamo vrelih momentata 1995 i 1999 godine

tale

pre 3 godine

Kosovo nikada neće imati svoju državu, bez obzira koliko mu svi pomagali u tome

Sara

pre 3 godine

Francuska je Srbiji iskreni prijatelj! Mnogo je značajna podrška koju nam pružaju, za dalji razvoj Srbije.

Taki

pre 3 godine

Na radnom susretu Vučić je dobio zastave, doček u dvorištu i zajedničku izjavu sa Makronom! Pružena je ogromna podrška i čvrsts ruka prijateljstva. Možda običan narod ne razume šta sve ovo znači, ali političari koji znaju sada se pokrivaju ušima dok pljuju kaiš Stefana Nemanje i pišu pretnje o izlasku na ulicu.

Tajana

pre 3 godine

Svako ko postuje nasu zemlju i nas narod je uvek dobro dosao u nasu Srbiju. Ja Pariz licno gledam kao svoju drugu kucu, mladost sam tamo provela

Pera Bandera

pre 3 godine

U ime dobrog "prijateljstva" i Srbija bi trebalo da prizna separatističke pokrete kod svih naših "prijatelja", pa i kod Francuza!!!!!

Perica

pre 3 godine

Kad povuku priznanje KiM onda možemo da pričamo o prijateljstvu i da se izvine za bombardovanje!

Mia

pre 3 godine

Dve zemlje grade sve bolje i bolje odnose, zahvaljujući zalaganju našeg predsednika.

Sasa

pre 3 godine

Makron je veliki prijatelj Srbije.Tim recima to dokazuje.

Crna

pre 3 godine

Dva predsednika i dva naroda su prijatelji i u dobru, i u zlu.

Goran

pre 3 godine

Iako smo mala zemlja, Francuska nas toliko ceni, za svaku pohvalu.

Bojan

pre 3 godine

Investicije iz Francuske kao jos vece jacanje nase ekonomije.

Mila

pre 3 godine

Francuska je strateški partner Srbije, obostrana ekonomska saradnja se dodatno učvršćuje vekovnim prijateljstvom.

Čarapan

pre 3 godine

Tako radi Zapad prvo te bombarduju pa ti otmu deo teritorije i eto sad se kunu da su ti prijatelji .Ispade da su nam sve to radilu za naše dobro.Samo je pitanje ko je ovde lud a ko zbunjen.

Duta

pre 3 godine

Francuska je uvek bila pravi prijatelj,uspesna saradnja se nastavlja

Sofija

pre 3 godine

Србија и Француска унапређују своје односе

Milena

pre 3 godine

Добри односи између две земље,веже велико пријатељство

Vns

pre 3 godine

Divni prijatelji,gruvali nas '99...a sada preCednik kaže da smo jarani....

Bara

pre 3 godine

Znamo istorija je bas pokazala kakvi ste nam"prijatelji",no manimo se emocija nego dajte vi nama pomoc i pare da napravimo metro.

Una

pre 3 godine

Srbija je zaslužila da Francuska pruži podršku, posebno po pitanju KiM!

Milan

pre 3 godine

U poslednjih par godina su diplomatski odnosi sa Francuskom ozbiljno unapređeni. Tako se vodi mudra politika.

dekipg

pre 3 godine

Ne mogu da verujume sta pisete.Zar je moguce da je potrebno da nam neko kaze da smo prijatelji i da se sve zaboravlja? Godina 1999 .......Da se ne zaboravi .

Marija

pre 3 godine

Velika je cast Srbiji sto ima Francusku kao prijatelja i nadamo se sve boljim i bolji rezultatima.

mirko

pre 3 godine

Nama mnogo znaci podrska i pomoc Francuske na nasem putu ka EU.

milica

pre 3 godine

Izgradnja metroa i jacanje Srbije u ekonomskom smislu umnogome zavisi od Francuske i vazno je da nase odnose jos vise ucvrstimo i unapredimo.

Mijajlo

pre 3 godine

Prijateljstvo za zaborav. Srbi prastaju ali i ne zaboravljaju. Kada ste nam najviše trebali poslali ste avione ali sa bombama na nasu nejac, zenu i decu. Mi prastamo ali bog sve vidi. Tako Vam se i vratilo.

Milan

pre 3 godine

Prijatelji ne otimaju teritoriju. Dakle, stanite otvoreno na srpsku stranu i povucite priznanje banditske države.

Ana

pre 3 godine

Srbija na zapadu ne moze da ima veceg prijatelja od Francuske.

Lile

pre 3 godine

Kroz istoriju Francuska je bila uz nas a to se nastavlha i dalje

Sanja

pre 3 godine

Staro i iskreno prijateljstvo..zajednicka proslost

Perica Savic

pre 3 godine

Francuska je pravi prijatelj nase Srbije.

nina60

pre 3 godine

Drago mi je sto su odnosi Srbije i Francuske sve bolji.

caca

pre 3 godine

Francuska je naš iskreni prijatelji na koga uvek možemo da računamo!!!

caca

pre 3 godine

Francuska je naš iskreni i pravi prijatelji na koga uvek možemo da računamo,i koji nam pruža podršku u svemu!!!

caca

pre 3 godine

Veliko hvala prijateljskoj Francuskoj što nam pruža podršku u svemu!!!

Rada

pre 3 godine

Srbija je uvek za dijalog i kompromisno resenje po pitanju Kosova

Daca

pre 3 godine

Moramo da nastavimo da se borimo i da radimo kako bi imali i bolju buducnost

Zvezdica

pre 3 godine

Predsednik se bori za bolju i uspešniju Srbiju.

Ruta

pre 3 godine

Makron je pokazao koliko mu je stalo do Srbije i da nam bude podrska.

Rade

pre 3 godine

Ovo je jedan veliki korak Srbije, na visi nivo saradnje i prijateljstva sa Francuskom.

Ljiljana

pre 3 godine

Istorija je pokazala jedno,a videćemo šta će pokazati budućnost!

Pera Savic

pre 3 godine

Francuska je iskreni prijatelj nase Srbije i celog naseg naroda.

Darko

pre 3 godine

Odnosi koje je Srbija ostvarila sa Francuskom uvek moraju i treba da se odrze za rad svih zajednickih planova i projekata.

Darija

pre 3 godine

Predsednik Vucic se bori i radi svakodnevno na tome da Srbiju istakne ispred svih na mesto koje joj i pristaje a to je da bude vrh evropskog ekonomskog razvoja.

Dragana

pre 3 godine

Takodje predsednice Makron i Vi imate prave prijatelje u Srbiji i uvek ste dobrodosli kod nas.

miraristic91

pre 3 godine

Makron je prijatelj Srbije, mnogo se od njega ocekuje. Naš predsednik je uradio sve kako bi odnosi Srbije i Francuske bili na najboljem mogućem nivou.

Glasinac

pre 3 godine

Srbija je poštovona u celom svetu i to treba pozdraviti.

Nešo N

pre 3 godine

Neka živi večno prijateljstvo između Srbije i Francuske.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija