• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

09.03.2021

19:47

SRBIJA NA TO NEĆE PRISTATI NI POD KAKVIM UCENAMA! Albancima dve i po države, a Srbi da se odreknu i jedne, ZAPAD JE PREŠAO CRVENU LINIJU!

Politika

SRBIJA NA TO NEĆE PRISTATI NI POD KAKVIM UCENAMA! Albancima dve i po države, a Srbi da se odreknu i jedne, ZAPAD JE PREŠAO CRVENU LINIJU!

Podeli vest

Ne postoje magični dokumenti koji će rešiti višedecenijske probleme na terenu na Kosmetu i dati odgovor na dvostruke aršine Zapada po kojima je Albancima dozvoljeno da imaju dve i po države a da se pritom Srbija odrekne dela svoje teritorije

Kolektivni Zapad, kaže Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka, pogrešno smatra da je za rešenje kosovskog pitanja ostalo samo da se postigne konačni sporazum kojim bi Beograd formalno priznao nezavisnost Kosova.

- Diktat sporazuma udaljio je predstavu da dijalog može doneti nešto dobro, diktat EU i SAD po kome bi lideri Beograda i Prištine nešto trebalo da potpišu i time završe celu priču - konstatuje Surlić.

Dve i po države za Albance

Međutim, napominje on, ima toliko otvorenih pitanja na terenu koje prvo treba rešiti da bi se uopšte govorilo o bilo kakvom konačnom sporazumu, a ona se mogu podeliti u dve grupe: prvo je pitanje srpske zajednice na Kosmetu i njenog položaja a drugo - zašto imamo dvostruke aršine.

- Zašto je Albancima dato pravo na dve i po nacionalne države. Za Nemce, Francuze, Amerikance sasvim je legitimno da jedna politička nacija ima Albaniju kao državu, Kosovo kao državu i da ima trećinu Severne Makedonije ali sa pravom veta, pa su suštinski politički potpuno ravnopravni akteri u toj zemlji. A da pritom Srbija bude zemlja koja će se odreći dela svoje teritorije - pita Surlić.

Komentarišući posetu evropskog posrednika Miroslava Lajčaka regionu, Surlić ocenjuje da je njen cilj bio da se opipa puls i vidi koja su polazišta za dalji proces dijaloga, ali da Lajčak očigledno nije svestan da se u narednih godinu dana neće desiti ništa epohalno iako je slao dosta optimistične poruke.

(VIDEO) HOĆE LI I SRBIJA U TUŽNU BUDUĆNOST?! PROCURELO, KOVID PASOŠ ĆE OBAVEZNO IMATI ŠEST PODATAKA! Orvel nije bio u pravu, ovo je mnogo strašnije...

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti još nije postao premijer, Kosovu predstoji buran politički proces izbora predsednika, a tek se onda može misliti o dijalogu. S druge strane, podseća naš sagovornik, Srbija je iznela jasan stav da ne dolazi u obzir nikakvo priznavanje samoproglašene nezavisnosti Kosova, kao i da je primena dogovorenog jedini garant da je moguć nastavak dijaloga.

Foto: informer.rs

- Ključno pitanje koje treba da se postavi u nastavku dijaloga jeste kakav je to položaj Srba na Kosmetu i zbog čega se ne sprovodi ono što je odavno dogovoreno. Kako možemo verovati da će se bilo kakav sporazum sprovesti u budućnosti ukoliko nije sproveden dogovor o ZSO niti se poštuju zakoni koji se odnose na srpski jezik, na lokalnu samoupravu, na status srpske kulturne baštine - nabraja Surlić.

U koju se batinu uzda Priština

Na pitanje, koja je to batina u koju se kosovski Albanci uzdaju da im može doneti državu i ima li je uopšte, sagovornik Sputnjika objašnjava da je to koalicija moc´nih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i koje Srbiju mogu da uslovljavaju u procesu pridruživanja EU ali i na širem međunarodnom planu.

S druge strane, dodaje on, u Prištini postoji ideja da oni ni ne treba da učestvuju u dijalogu nego samo da Amerikanci i Evropljani dovoljno pritisnu Srbiju da ona prizna nezavisnost.

- Mi u Srbiji već pet godina otvoreno podržavamo ideju dijaloga i postizanja nekog kompromisa koji bi uvažio interese i srpskog i albanskog naroda, dok je na Kosovu potpuno drugačiji dominirajući diskurs: da nema nikakvih pregovora ni dogovora već da se izvrši ključan pritisak da Srbija samo parafira njihovu nezavisnost - primećuje politikolog.

Kosovo za Nemačku - bezbednosni problem

Kad je reč o stavu Nemačke, koji je još jednom ponovljen tokom dvodnevne posete ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Berlinu, Surlić sa žaljenjem konstatuje da nema nikakvog prostora da Nemačka i za dlaku promeni poziciju da je kosovska nezavisnost „završena tema".

TREĆEG NEMA, ZAPAD I SARAJEVO NA NOGAMA! ILI ĆE BIH DOSLEDNO POŠTOVATI DEJTON, ILI MIRNI RAZLAZ... Dodik zabio prst u oko moćnicima!

Ilustrujući koliko je snažna nemačka podrška Prištini, naš sagovornik navodi da je po nekim analizama od 2000. do danas Nemačka u apsolutnim brojkama sedam puta više novca uložila na Kosovu nego u Srbiji bez Kosova.

Tvrd stav Nemačke Surlić objašnjava i strahom da će Kosovo, ukoliko u dogledno vreme ne dođe do njegovog potpunog međunarodno-pravnog subjektiviteta, prirodno ići ka ujedinjenju s Albanijom.

- Nemački političari Kosovo od 2000. posmatraju kao bezbednosni problem: ako Srbija ne da kosovsku nezavisnost onda će doći do ujedinjenja Kosova i Albanije, onda postoji mogućnost za još rata - tumači Surlić koji u tom ključu vidi i, kako kaže, nimalo slučajne i taktički sračunate poruke iz Prištine - da imaju plan B i da će, ukoliko ne dobiju puno priznanje pledirati za ujedinjenje s Albanijom.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Otuda i uporno insistiranje Zapada na „međusobnom priznanju", iako je jasno da Srbiji kao članici UN nikakvo priznanje nije potrebno.

Kosovo je sporna teritorija i 13 godina od samoproglašenja nezavisnosti. Verovalo se da će ta nezavisnost biti ostvarena uprkos protivljenju Srbije.

AMERI, NISU POZVANI! RUSIJA I KINA PRAVE ZAJEDNIČKU LUNARNU STANICU! Na mesec su dobrodošli su svi kojima kosmos služi za miroljubive svrhe!

Međutim, vremenom su svi akteri uključujući Vašington shvatili da je to nemoguće bez saglasnosti Srbije. Zato se konstantno insistira na tome da Srbija mora da potpiše papir i de jure prizna nezavisnost Kosova", opisuje situaciju Surlić.

Štaviše, dodaje on, imajući u vidu da Kosovo ne priznaje pet članica EU i četiri članice NATO saglasnost Srbije je potrebna i za hipotetičko članstvo Prištine u tim organizacijama.

Srbiji jedino ostaje, zaključuje gost Sputnjika, da ukoliko želi da sačuva ovakvu poziciju, osnažuje partnerstva sa zemljama koje stoje čvrsto pri stavu odbrane međunarodno-pravnog poretka i koje ne žele da priznaju samoproglašenje nezavisnosti Kosova.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vaske

pre 3 godine

On ko misli da shiptari u Makedoniji hoce da se prikljuce Albaniji ili da stvaraju shiptarsku drzavu Iliridu je ili glup ili zlonameran. Oni su svatili da ako se prikljuce Albaniji postaju obicni mali politicari iz "granicne" provincije i nista vise, a sada su ministri, direktori, policija, vojska, drze dobra mesta.....to su dobro svatili i ne zele vise da budi u nikakvoj politickoj ili drzavnoj vezi sa Albanijom nego zele da su ovo sto su.....i najverovatno to ce ostati sledecih 50 godina, kao sto Juzni Tirol u italiji nema nikad nameru da se prikljuci Austriji tako i danasnji makedonski albanci nemaju nameru da se prikljuce Albaniji ( osim male grupe extremista, bez velike podrske u albaskom zivlju, ali takvih je uvak bilo i bice u svakoj zemlji)

zoran

pre 3 godine

Srbija, Crna Gora, Republika Srpska - šta je to?

MILOS RANKOVIC

pre 3 godine

SVE SU LEPO SMISLILI ZAPADNJACI I AMERI ALI IMA SAMO JEDAN MALI PROBLEMCIC MORACETE DA VIDITE STA CETE SA PAR MILIONA SRBA KOJI CE UZETI PUSKE U RUKE I BRANITI SVOJU SRBIJU,ZIVOT ZA KOSOVO UVEK CU DATI

Smrad

pre 3 godine

Evo veliki Srpski internet ratnici se javljaju

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija