• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.03.2021

16:07

Ministar Dmitrović u Prokuplju: Natalitet ne zavisi samo od novca

Politika

Ministar Dmitrović u Prokuplju: Natalitet ne zavisi samo od novca

Podeli vest

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović, istako je danas tokom radne posete Prokuplju da je pitanje demogafije prioriteano za Srbiju, ali i veoma složeno, i da ne zavisi samo od novca. Novac, prema njegovim rečima, je zanačajan, ali nije odlučujući faktor kad je reč o stopi nataliteta. To potvrđuju i primeri najrazvijenijih zemalja

- Da je novac odlučujući faktor, zemlje na severu Evrope imale bi stopu rodnosti iznad tri, a niko nema ni stopu proste reprodukcije od 2,1 - rekao je Dmirović.

On je dodao da je čak i u Albaniji koja je donedavno imala nivo proste reprodukcije, ta stopa pala ispod procenta od 2,1.

Foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

- Natalitet je složen problem koji zahteva rešavanje ekonomskih i  infrastrukturnih problema, ali zadire i u vrenosne kategorije koje je doneo savremeni načina života - rekao je ministar - Izgubili smo kult porodice, a porodica je  u srpskom društvu imala kultno mesto.

Na sastanku s gradonačelnikom Prokuplja Milanom Aranđelovićem,  zaključeno je da su stimulacije koje ovaj grad izdvaja ohrabrujuće, s obzirom na nivo razvijenosti i budžetske mogućnosti ovog grada.

Foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

Prokuplje iz budžeta izdvaja više od osam miliona dinara za podršku natalitetu. Osnivan je  Centar za brigu o porodici u okviru Doma zdravlja u kom rade psiholog, sociolog, lekar i tri tehničara. Za vantelesnu oplodnju Grad izdvaja do 250.000 dinara. Poklon čestitka za prvo dete je 60.000 dinara, a jednokratna pomoć za prvo dete je 15.000 dinara. Za drugo dete izdvaja se 20.000, a za treće dete 25.000. Izgrađena su dva obdaništa i gotovo sve škole su renovirane.

- Početak izgradnje auto-puta kroz celu Toplicu i prva faza izgradnje i opremanja privredne zone od 16 hektra uređenog prostora za investitore, mnogo će pomoći razvoju kraja i smanjenju nezapolsenosti - rakao je Aranđelović.

Foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

Sastanku su prisutvovali, načelnik okruga Zlatan Miljković i zamenik gradonačelnika Prokuplja Dejan Tomić. Zaključeno je i da je zapolsenost glavni faktor opstanka mladih u lokalnim sredinama, ali da će se odlaskom mladih i ovaj grad, kao i drugi, suočiti sa nedostatkom radne snage.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Krajisnik

pre 3 godine

Dmitrovicu pitaj patrijarha sta da radis da bi bilo vise dece!!!

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija