• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.03.2021

17:50

ZAMISLITE DA JE VUČIĆ OVO REKAO NARODU SRBIJE Premijer FBiH priznao nemoć: Recite mi kako da nabavimo vakcine!

Politika

ZAMISLITE DA JE VUČIĆ OVO REKAO NARODU SRBIJE Premijer FBiH priznao nemoć: Recite mi kako da nabavimo vakcine!

Podeli vest

Ne može se doći do vakcine "Fajzer", dok se SAD ne vakciniše, kazao je Novalić

Premijer FBiH Fadil Novalić obraćajući se zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kazao je da je dužan nekoliko odgovora.

Ad hoc grupa nije ukinuta

- Ad hoc grupa nije ukinuta ona je i dalje nositelj aktivnosti nabavke vakcina. Oni su nama poslali zaključke kojima se predlaže da se uspostave direktni pregovori sa državama. Mi smo formirali grupu unutar te Ad hoc tima. Tačno po uputama Ad hoc grupe uradili četiri stvari, uključili smo se u nabavku vakcina u regionu, u zajedničku nabavku u kojoj učestvuje Srbija, Sjeverna Makedonija. Ruski ambasador nam je poslao diplomatsku notu, u kojoj piše da oni ne vide BiH kao državu, a mi smo zamolili da to bude FBiH i ti su papiri upućeni ruskom fondu. Razgovarali smo s „Pfizerom“, ali oni jednostavno ne komuniciraju na taj način, ne može se doći do vakcine, dok se SAD ne vakciniše ne može se nabaviti vakcina. Kina ima šest nekih procedura, ušli smo u proces i oni vide državu, ali ušli smo u proces – pojasnio je Novalić.

Dodao je da postoji dogovor s kantonima da zamolimo „Fajzer“ za 500.000 vakcina.

- To su ti direktni kontakti, neizvesno je vreme, ali radimo na tome. Očito je da Srbija ima najbolju geopolitičku težinu na Balkanu. Preuzeli smo ovaj posao 25. februara. Pozivam sve da mi predlože bilo koju drugu mogućnost, radim 24/7. veleprometnici ne igraju, sve dok roba ne postane komercijalna. Samo države koje proizvode vakcine mogu nešto obećati. Mere moraju biti u fokusu, Srbija je najuspješnija u vakcinisanju, a imaju više od 4.000 zaraženih. Mere što se nas tiče, mi smo federacija kantona. Mere koje sad donosimo one su harmonizirane sa kantonima. Juče smo doneli pet zaključaka uz činjenicu da glavnina nadležnosti je na kantonima - naglasio je Novalić.

Prema njegovim rečima, za imunizaciju je zafužen Zavod za javno zdravstvo FBiH.

- Govorilo se o cenama, ali to moramo dogovriti s RS-om, jer ukoliko to ne uradimo onda će se samo ići kupovati u RS. parlamentarci imaju pravo govoriti - zaključio je Novalić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miroljub

pre 3 godine

Gde su vam oni što vas huškaju protiv Srbije ?

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija