• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/informer

01.04.2021

13:24

Majka Mire Marković doživela je JEZIVU SUDBINU,  a ona je godinama nosila JEDAN POSEBAN DETALJ KOJI JU JE PODSEĆAO NA NJU

Politika

Majka Mire Marković doživela je JEZIVU SUDBINU, a ona je godinama nosila JEDAN POSEBAN DETALJ KOJI JU JE PODSEĆAO NA NJU

Podeli vest

Život Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića, tragično je oblikovala sudbina njene majke Vere Miletić, streljane za vreme Drugog svetskog rata, a od strane partijskih drugova optužena za izdaju.

I u popularnoj seriji "Porodica" je u sinošnjoj epizodi istaknut taj motiv, kada lik Mirjane Marković (Mirjana Karanović) priča o svojoj majci i kako je ubijena tokom rata.

- Moja majka se borila. Borićemo se, kao ona što je. Moja majka je uhapšena 5. oktobra 1943., a streljana 13 dana pred oslobođenje Beograda. Uhapsili su je i mučili isti ovi, borila se do kraja - kazao je lik Mire Marković u epizodi "Porodice".

Vera Miletić, majka Mirjane Marković, uhapšena je 5. oktobra 1943. godine, kada su pripadnici specijalne policije upali u stan u Lastinoj ulici 9 na Voždovcu.

Skrivala se u jednom skloništu ispod poda kada su došli agenti. Nisu je pronašli ni nakon dva pretresa, ali su ostavili četiri agenta u stanu, što Vera Miletić nije znala pa je podigla poklopac skloništa i tako su je uhvatili.

Mirjana Marković je tada imala jedva godinu dana. Posle saslušanja, njena majka prebačena je u Banjički logor, gde je streljana 7. septembra 1944. godine.

Vera je još kao gimnazijalka u Požarevcu, zajedno sa sestrama Olgom i Brankom, prihvatila ideju komunizma i postala član Komunističke partije Jugoslavije. Zbog političke pripadnosti, Požarevljani su sestre Miletić i njihovu rođaku Davorjanku Paunović prozvali “crvene devojke Požarevca”.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Majčina sudbina veoma je uticala na Miru Marković

Vera Miletić je 1941. godine otišla u partizane koji su je iz šume poslali u Beograd da vodi prestoničke komuniste. Upravo oni su posle rata tvrdili da je tokom ispitivanja i mučenja odala imena svojih drugova. Streljana je 7. septembra 1944. godine. Taj žig će Mirjanu Marković pratiti ceo život.

- Duboko saosećam sa sudbinom Vere Miletić... Ona je tragična ličnost i kada bih imao više vremena pozabavio bih se tom trageđom. Ne opravdavam njenu kćerku Miru Marković za sve što je u svom životu uradila, ali mogu razumeti njenu traumu... Mira Marković je vrlo tragična ličnost, sa takvim povredama duše je prosto bila predodređena za nesrećni život. Sudbina njene majke bila je bolni pokretač njenih teških osećanja - izjavio je pre nekoliko godina akademik Dobrica Ćosić, a preneo "Nedeljnik".

Otac Mire Marković, Moma je neposredno nakon rata bio je jedan od najmoćnijih ljudi u Srbiji, član Centralnog komiteta i drugih najviših komunističkih organa vlasti. Međutim njegova karijera ipak nije bilo tako briljantna kako se moglo očekivati. Već pedesetih godina izguran je iz vrha vlasti, i izgubio je na uticaju.

Mit o Veri Miletić oduvek je bio veoma važan za Mirjanu Marković. Ona je više puta govorila da je njena majka heroj i u životu se služila najčinim partizanskim imenom Mira.

Svoju trajnu vezu s tragično nastradalom majkom uvek je pokazivala i jednim simboličnom gestom: veoma često nosila je cvet u kosi, kao i njena majka na jednoj staroj fotografiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija