• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.04.2021

13:45

Dačić: Inkluzija Roma napreduje, ali ne tempom koji želimo!

Politika

Dačić: Inkluzija Roma napreduje, ali ne tempom koji želimo!

Podeli vest

Predsednik parlameta Ivica Dacicć izajvio je danas povodom Svetskog dana Roma i 50 godina romskog aktivizma, da Srbija ulaže konstantne napore u poboljšanje položaja romske zajednice, u njihovu inkluziju, ali da kao društvo rezultatima još ne možemo biti zadovoljni


"Na državnom nivou imamo sve odluke neophodne da bismo proces uspešno vodili, ... socijalno uključivanje Roma prepoznato kao jedan od prioriteta Vlade Srbije u ključnim dokumentima u procesu evropskih integracija. Imamo i Strategiju za socijalno uključivanje Roma do 2025. Ipak, rezultatima još ne možemo da budemo zadovoljni, naročito kada je reč o ekonomskom jačanju Roma, podsticaju za obrazovanje i stanovanju", rekao je Dačić na javnom slušaju povodom 8. aprila Dana Roma.

Na tom je skupu predsednik Nacionanog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić ocenio da se točak inkluzije ipak dobro zavrteo.

Skup je inače počeo intoniranjem državne himne Bože pravde i romske Ðelem Ðelem, a Dačić je izrazio očekivanje da predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Svetske organizacije Roma, Delegacije EU u Srbiji, koji su prisustvovali skupu, dele njegov utisak da Srbija ulaže dosta napora u stalno poboljšanje položaja Roma sarađujući sa svim važnim domaćim i međunarodnim činiocima.


"Ali u isto vreme siguran sam i da se slažemo da položaj Roma i dalje nije zadovoljavajući i da treba još mnogo zajedničkog rada i vremena da bismo zaista mogli da kažemo da smo zadovoljni", rekao je Dačić na javnom slušaju povodom Svetskog dana Roma.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović


Romi su i dalje, dodao je, jedna od najranjivijih društvenih grupa, i kada je reč o zdravstvenoj zaštiti, ali i kada je reč o poštovanju njihovih osnovnih građanskih prava.

"Nažalost, Romi su i dalje predmet diskriminacije u svim vidovima, a to pokazuju i brojni domaći i međunarodni izveštaji, mada i bez njih svi i danas možemo svedočiti diskriminaciji Roma. Proces inkluzije napreduje, ali ne onim tempom koji bismo svi želeli da vidimo", rekao je Dačcić i dodao da je slična situacija i u čitavoj Evropi, u kojoj, kako je rečeno na skupu, živi oko 12 miliona Roma.

Dačić je naglasio da Narodna skupština autoritetom želi da podstakne i druge državne institucije, ali i građane, da zajednički rešavamo probleme Roma i dodao da će se i sam uključiti koliko mu ovlašćenja dozvole.

Navodeći da mu je zadovoljstvo što ima priliku da razgovara o položaju Roma u Srbiji, čuje njihove probleme kako bi se oni rešavali, Dačić je svim Romima čestitao njihov svetski dan i uspeh u radu, uz želju da će se svi realni problemi ubrzano rešavati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija