• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo onlajn

08.04.2021

15:44

AKO JE I OD JEDNOG AMBASADORA, MNOGO JE! Istoričar Dejan Ristić: Šib zaboravio genocid nad Srbima, pa još opravdava i bombe iz 1999.

Politika

AKO JE I OD JEDNOG AMBASADORA, MNOGO JE! Istoričar Dejan Ristić: Šib zaboravio genocid nad Srbima, pa još opravdava i bombe iz 1999.

Podeli vest

Najnovija izjava ambasadora SR Nemačke u Republici Srbiji u vezi sa tim da je protivpravna i zločinačka agresija 19 država članica NATO pakta na SR Jugoslaviju, do koje je došlo tokom proleća 1999. godine, imala za cilj da spreči genocid nad albanskim življem na području AP Kosovo i Metohija, u najmanju ruku je neobična i činjenično neutemeljena, napisao je istoričar Dejan Ristić, čiji autorski tekst prenosimo u celosti

 

Ovo tim pre, što je svega dan ranije ambasador u svom autorskom tekstu posvećenom 80. godišnjici napada nacističke Nemačke i njenih saveznika, objavljenom u jednom našem dnevnom listu, izbegao da naglasi i to kako je napad njegove domovine na našu zemlju, pored ostalog, rezultirao i genocidom počinjenim nad pripadnicima srpskog naroda na tlu tada okupirane Kraljevine Jugoslavije.

I dok je Tomas Šib izbegao da se osvrne na istorijski i na svaki drugi način stvaran i dokazani genocid nad pripadnicima srpskog naroda, do koga je došlo u razdoblju između 1941. i 1945. godine, ambasador se na volšeban način opredelio da protivpravnu i zločinačku agresiju država članica NATO pakta na SR Jugoslaviju, u kome je prednjačila njegova zemlja, neprimereno i suprotno istorijskim činjenicama pokuša da opravda sprečavanjem nekakvog genocida koji se nije ni dogodio, niti bi se ikada dogodio. Istorijske činjenice nam nedvosmisleno svedoče o tome da tadašnje jugoslovenske i srpske vlasti nisu imale nikakvu genocidnu nameru u odnosu na svoje građane albanske nacionalnosti na području AP Kosovo i Metohija, već su se, u skladu sa nacionalnim i međunarodnim propisima i standardima, suprotstavile pokušaju oružane pobune sa ciljem otcepljenja dela državne teritorije.

Ambasador je, svesno ili nesvesno, tim svojim rečima optužio SR Jugoslaviju, a samim tim i srpski narod, za spremnost da počine genocid nad svojim sopstvenim (su)građanima albanske nacionalnosti na području AP Kosovo i Metohija.

Dakle, genocid koji se dogodio nad srpskim narodom u periodu između 1941. i 1945. godine, a za koji je delom odgovorna i njegova domovina, se prećutkuje i ignoriše, a nepostojeći genocid nad albanskim življem na području AP Kosovo i Metohija se sada predstavlja kao nekakav opravdavajući razlog za protivpravni i zločinački napad na jednu suverenu državu koja se na delu sopstvene teritorije suočavala sa oružanom pobunom i organizovanom terorističkom aktivnošću.

Očito izlazeći iz okvira dobre diplomatske prakse i zalazeći na sklizak teren improvizacija i maštarija, ambasador je izrekao nešto što će, plašim se, trajno obeležiti njegov mandat u našoj državi.

Ako je i od jednog ambasadora, mnogo je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vidljivi

pre 3 godine

I bice tako i dalje. Sve dok srpski avioni ne budu bombardovali Berlin.

Zoki

pre 3 godine

Zasto njega nebi pozbali na razgovor, i javno izvinjenje, i proterati kao nepozeljnu osobu. Koliko su samo zla naneli Evropi i on nasao da ponovo propagira zlocince.

Sasa

pre 3 godine

SVABE ko SVABE nikad a nam nece oprostiti izgubljene ratove zbog nas SRBA i svaku priliku cine i omalovazavaju. Mrs stoko fasisticka.

mikac

pre 3 godine

tog špiuna isterati napolje jer on je sve ali ne ambasador. taj nam sve misli samo ništa dobro od njega nemožemo očekivati. napolje gov.. jedno smrdlji..!!!

stanoje

pre 3 godine

Ovo je nečuveni bezobrazluk, osionost, nepoštovanje zemlje domaćina ni diplomatskih uzusa, pa i krajnji cinizam! Iz zemlje koja je u dvaadesetoim veku učinila toliko zločina, matgerijalne štete, krađe kulturnih i umetničjih dobara, ubijanja civilnog stanovništva, "100 za jednog" u Srbiji da ovo kaže!! Odmah ga proterati i tražiti izvinjenje!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija