• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.04.2021

11:32

DA SE NAŠE GREŠKE NIKADA NE PONOVE! Vučić u Banjaluci: Moramo da negujemo kulturu sećanja, da bez mržnje govorimo o stradanju srpskog naroda, ALI DA NE ZABORAVIMO!

Politika

DA SE NAŠE GREŠKE NIKADA NE PONOVE! Vučić u Banjaluci: Moramo da negujemo kulturu sećanja, da bez mržnje govorimo o stradanju srpskog naroda, ALI DA NE ZABORAVIMO!

Podeli vest

Jedna od tema današnjih razgovora delegacija Srbije i Republike Srpske u Banjaluci bio je i Memorijalni kompleks u Gradini, koji Srbija i Srpska planiraju zajednički da formiraju, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je suština da se neguje kultura sećanja, da bez mržnje govorimo o stradanju srpskog naroda i da to ne prepustimo zaboravu


"Da znamo, da ovekovečimo jasenovačke žvrtve i mučenike, da svako dete iz Srbije, RS, cele BiH, iz mnogih delova sveta, ali pre svega naših, dolaze u Gradinu, da to bude obavezna ekskurzija, da vide i nauče kroz šta smo prošli u Jasenovcu, da to ne bude ostavljeno zaboravu", rekao je Vučić.

Kako je istakao, potrebno je da prema onima koji su osnovali Jasenovac, u kojima su Srbi, kao i Romi i Jevreji, stradali, gajimo i negujemo kulturu sećanja, ne pričajući o mržnji i ne šireći mržnju.

"I da vodimo računa o zvaničnim činjenicama iz istorije, da bismo znali ne kako da se odnosimo prema drugima, već i da se naše greške nikada ne ponove", rekao je Vučić.


On je dodao da ostaje još mnogo posla da se uradi oko očuvanja srpskog jezika i pisma, i predloga zakona, koji bi bili slični, ako ne i isti u Srbiji i RS, i koji bi ne vređajući nikoga, a značili bi zaštitu inetersa i tradicije našeg naroda, jezika.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović



Naveo je, između ostalog, Nemce kao primer naroda koji je sve tragedije kroz koje je prošao izdržao zahvaljujući svom jeziku i književnosti, civilizacijskim dostignućima.

"Nije slučajno što su danas Gete, Šiler, braća Grim važniji u njihovoj istoriji od najvećeg broja državnika", primetio je Vučić.

To je, dodao je, jedna od stvari u kojoj bismo mogli da se ugledamo na njih.

"Da i nama od Vuka Karadžića, Jovana Jovanovića Zmaja, do Branka Ćopića to budu ljudi na koje ćemo da se ugledamo, čuvajući jezik pismo i našu kulturu", rekao je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Monika

pre 3 godine

Najmanje što se za žrtve može učiniti jeste da budu sačuvane od zaborava

Risto

pre 3 godine

Nasa omladina treba da zna kroz sta je prosao ovaj narod, tako da u potpunosti podrzavam predsednika za ovo sto je rekao.

TM

pre 3 godine

Srpski narod je dosta propatio i zato se ne sme zaboraviti istorija neduznog stradanja. Srbija postuje svoj narod gde god se nalazio.

Emir

pre 3 godine

Postovanje veliko Banjaluci prijateljstvo koje treba da se neguje i postuje.I da se zaboravi proslost.Buducnost je bitna za obe strane.

Milica

pre 3 godine

Kakvi ratovi sj spopali ovog Izetbegovica?! Zivi covek u 90tim godinama proslog veka...

Nik

pre 3 godine

Sećaćemo se svih žrtava ali moramo gledati u budućnost i dalji razvoj.

Mane

pre 3 godine

Drina razdvaja Srbe u RS od Srbije al veza je jača od svake prepreke.

Dejan

pre 3 godine

Istorija nas uči o prošlosti. Ali ta istorija se živi svakodnevno, i zato ne može se prošlost ostaviti po strani, jer ćemo iste greške non stop ponavljati. Konačno Srbija je na dobrom putu.

Ana

pre 3 godine

Zrtve stradanja necemo zaboraviti, ali to necemo dozvoliti da nosimo mrznju sa sobom.

marinko

pre 3 godine

Neki događaji se nikada ne mogu zaboraviti, čak ni kada bismo mi to sami hteli.

Lenka

pre 3 godine

Poštovanja i ljubavi nikada dosta. Čim budemo shvatili da treba da volimo jedni druge bez obzira na to koje smo rase i nacionalnosti shvatićemo šta zapravo značu lep život.

goran

pre 3 godine

Istorija nam, između ostalog, služi i kao podsetnik da ne dozvolimo ponavljanje grešaka iz prošlosti.

Jelena

pre 3 godine

Кроз историју, страдања српског народа су велика. Оно што је наша обавезе јесте опростити али не и заборавити!

Sofija

pre 3 godine

Mir, stabilnost i prosperitet su najvazniji! Negovati kulturu secanja, ali jednostavno moramo ici napred.

Anka

pre 3 godine

Nas narod je dosta propatio,zato ne smemo nikada zaboraviti nasu istoriju!

Jeca

pre 3 godine

Sećanja na prošla vremena zauvek ostaju, a mi kao narod moramo ih čuvati od zaborava, kao i našu kulturu i tradiciju za neke buduće generacije

Sanja

pre 3 godine

Evidentno je uzajamno postovanje izmedju Srbije i Republike Srpske, odlicna saradnja. Trudicemo se da i uubuduce jacamo nas odnos. Zrtve moramo cuvati od zaborava, jer je to jedini nacin da im iskazemo postovanje i divljenje!

Joca

pre 3 godine

Veoma lep govor predsednika Vučića, koji je krajnje dobronameran i prijateljski prema svim narodima. Srbija želi mir i prijateljske odnose sa svima, a naravno da našu istoriju nesmemo prepustiti zaboravu, već da se na žrtve Jasenovca sećamo sa poštovanjem i da ih nikad ne zaboravimo.

Margareta

pre 3 godine

Naravno da nikada nećemo zaboraviti pale žrtve.

Ivana

pre 3 godine

Nikada ne smemo da zaboravimo veliko stradanje nehrvatskog stanovništva za vreme NDH Jasenovac je najveći logor smrti na Balkanu.

Nela

pre 3 godine

Tuga i bol su i dalje ne opisivi. Ali moramo im pokazati da nisu uspeli da poseju seme mrznje i da se uzdigne o iznad toga. Ne smemo im dopustiti da mrznja nikne u nama. Prastamo ali ne zaboravljamo

Jovana

pre 3 godine

Ovakvi dogadjaji nikada ne smeju da se zaborave!

Ana

pre 3 godine

Srpski narod je tokom istorije pretrpeo ogromna stradanja i bio žrtva strašnog pogroma. Zločin nad srpskim narodom u Jasenovcu je jedan od najmonstruoznijih i to nećemo nikada zaboraviti, a Srbija neće dozvoliti da se tako nešto ponovi! Neka je večna slava svim nevinim žrtvama.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija