• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.04.2021

13:01

86 MILIONA NEPOVRATNE POMOĆI, VELIKA, VAŽNA I DOBRA STVAR ZA SRBIJU! Predsednik Vučić: Trudićemo se da ozbiljnošću i odgovornošću odgovorimo na pažnju koju nam je pružila EU /VIDEO/

Politika

86 MILIONA NEPOVRATNE POMOĆI, VELIKA, VAŽNA I DOBRA STVAR ZA SRBIJU! Predsednik Vučić: Trudićemo se da ozbiljnošću i odgovornošću odgovorimo na pažnju koju nam je pružila EU /VIDEO/

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je potpisivanju Finansijskog sporazuma za drugi deo Akcionog IPA programa za 2020. godinu velika vazna i dobra stvar za srbiju

 

 

- Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da pozdravim 27 ambasadora EU i šefa delegacije EU u Beogradu, i da im se zahvalim na velikoj podršci.

Danas smo dobili 86 miliona evra bespovratne pomoći EU, reč je o sredstvima koja se namenski troše za programe i projekte koji su unapred dogovoreni. To su projekti, koji su strukturalnog tipa, od razvoja i napretka našeg obrazovanja, našeg preduzetništva, naših inovacionih mogućnosti, zaštite životne sredine, do napretka vladavine prava.

Veliko hvala EU, pred nama je još mnogo posla! Narednih dana biće još važnih projekata, otvaranja fabrika, deonica naših auto-puteva. Ozbiljnošću i odgovornošću gledaćemo da odgovorimo na pažnju koju nam poklanjat - napisao je predsednik.

Sporazum je potpisala ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

- Danas smo dobili 86 miliona evra bespovratne pomoći, beskrajno hvala Evropskoj uniji, ali i građanima koji su mogli da potroše novac na bilo šta drugo u svojim zemljama - rekao je predsednik Vučić.

Kako je rekao predsednik, novac će biti uložen u projekte strukturalnog tipa, od razvoja obrazovanja i preduzetništva do napretka u oblasti vladavine prava, pa do energetike i zelene agende, kao izgradnje prečištača otpadnih voda.

- Ovde je reč o sredstvima koja se namenski troše, na projekte koji su unapred dogovoreni - objasnio je Vučić.

On je najavio svoju posetu Briselu, koja počinje u nedelju.

- Biće to naporni dani, ali veoma važni za našu Srbiju - kazao je predsednik.

Sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

Drugi deo IPA programa iznosi 122,37 miliona evra za koji je EU izdvojila 86,06 miliona evra bespovratnih sredstava dok će ostatak, odnosno 36,31 milion evra biti obezbeđen kao nacionalno su-finansiranje.

Ministarka Joksimović navela je da je ovo nastavak dela posla koji imamo sa EU, to jest drugi deo IPA paketa.

- Danas smo potpisali 86 miliona evra nepovratne pomoći - rekla je Joksimović.

Finansijski sporazum koji se danas potpisuje vredi 86 miliona evra i podeljen je u tri velika bloka (celine):

Prvi blok vrednosti 14,5 miliona evra

- Demokratija i upravljanje, što uključuje Instrument za evropske integracije (podržava približavanje pravne tekovine EU i bolje standarde u određenom broju sektora) i podršku učešću Srbije u programima EU kao što su Erasmus plus programi za obrazovanje, Horizont 2020 - namenjen istraživanju i inovacijama i Cosme za preduzetništvo.

Ukupna vrednost ovog bloka programa je 14,5 miliona evra.

- U okviru bloka o zaštiti životne sredine, merama vezanim za klimatske promene i energiji, postoje dve komponente.

Prva je veliki program od 45,55 miliona evra za sektor zaštite životne sredine. Ovo finansiranje obezbediće izgradnju kapaciteta za institucije uključene u upravljanje projektima namenjenim zaštiti životne sredine. Omogućiće regionalni monitoring vodnih područja Dunava, Save i Morave, kao i bolje praćenje kvaliteta vazduha na celoj teritoriji Srbije. Izgradiće se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za gradove Loznica, Čačak i Sokobanja.

Kao deo podrške, planirana je i podrška nacionalnim institucijama koje će operativno upravljati novosadskim regionalnim sistemom upravljanja otpadom. Na kraju, veliki deo sredstava posvećen je sprovođenju inicijalnih akcija planiranih u kontekstu Zelene agende.

Očekivani rezultati uključuju i savremen način tretmana otpadnih voda za stanovništvo (po broju ekvivalentno za 158.000 građana) Srbije. U ciljanim gradovima, procenat građana koji imaju koristi od prečišćavanja otpadnih voda povećaće se sa sadašnjeg proseka od 55% na 80% građana tih gradova. Podrška novosadskim institucijama odgovornim za razvoj i upravljanje regionalnim sistemom upravljanja otpadom, omogućiće blagovremenu primenu sistema u skladu sa potrebnim standardima. Biće uspostavljeni sistemi za nadzor kvaliteta vazduha i vode, sa modernim jedinicama za nadzor na celoj teritoriji Srbije.

Drugi deo bloka podrška Regionalnom programu za energetsku efikasnost

- Drugi deo tog bloka je podrška Regionalnom programu za energetsku efikasnost koji je posebno namenjen za finansiranje projekata u Srbiji, u vrednosti od 9 miliona evra - istakla je Joksimović.

Program će podržati projekte kojima će zgrada biti naknadno modifikovane, dorađene i adaptirane u skladu sa standardima energetskih performansi utvrđenih Direktivom o energetskim svojstvima zgrada, što će u budućnosti dovesti do smanjenja emisije ugljen-dioksida.

Treći blok 17 miliona evra

Konačno, veliki blok programa (17 miliona evra) posvećen je sektoru konkurentnosti, u okviru EU plana za ekonomski oporavak (od posledica izazvanih) kovidom-19.

Očekuje se da će ova podrška omogućiti unapređenje ekonomskog rasta u ciljanim opštinama, kao i poboljšanje socijalne infrastrukture i socijalne kohezije, te nadogradnju turističkih / kulturnih objekata i unapređenje veština i sposobnosti zainteresovanih strana kao deo primene Strategije razvoja turizma Republike Srbije.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milica

pre 3 godine

Samo neka se gradi i radi to je ono sto nas treba da zanima

Nešo N

pre 3 godine

Milica: Kada se gradi razvija se država, a to nam je najvažnije.

Lena

pre 3 godine

Dokle god se ulaze u nasu zemlju i dokle god se otvaraju nova mesta, samim tim se pospešuje standard jedne porodice meni je to najvažnije.

Lile

pre 3 godine

Pomoc u finansiranju prohekata unapredjenja zastite zivotne sredine je odlicno

Nikola

pre 3 godine

Veoma bitan sporazum od kog mozemo dobro da profitiramo.

Drina

pre 3 godine

Nikola: Vrlo je važno što će se pare uložiti u zaštiti životne sredine.

Verica

pre 3 godine

Za Srbiju je vazno da se izgradjuje i napreduje! Zato je sutrasnje potpisivanju Finansijskog sporazuma od velikog znacaja!

Sanja

pre 3 godine

Svako ulaganje u modernizaciju nase drzave dosta znaci za privredu i ekonomiju. Standard u Srbiji je sve bolji!

Tijana

pre 3 godine

Dokle god se ulaze, gradi i investira pospesuju se standardni i obezbedjuje se buducnost za nasu decu. Svaka cast predsednice.

Milica

pre 3 godine

Napredak i prosperitet to je ono sto treba da nas vodi dalje

Ivana

pre 3 godine

Najvažnije je ulaganje u razvojne projekte koji će omogućiti da Srbija bude ekonomski jaka i razvijena.Srbija se danas cela razvija i hvala predsedniče što radite na ovim IPA programima.

Kika

pre 3 godine

Za podizanje standarda ovaj ugovor je vrlo značajan.

Marina

pre 3 godine

Pomoc u finansiranju projekata unapredjenja zastite zivotne sredine je odlicno

Svetlana

pre 3 godine

Svako novo ulaganje u Srbiju mnogo vredi. Bravo.

sisarka

pre 3 godine

Finansijski smo mnogo jaki, sto je i vise puta dokazano. Samo jako.

srcwwwwww

pre 3 godine

Pomoc u finansiranju prohekata unapredjenja zastite zivotne sredine je odlicno, a EU nas onda di\e u nebesa.

zoran

pre 3 godine

Mnogo je para ušlo iz EU u Srbiju proteklih 10 godina...vlast je dosta tog novca pokrala..zna Vučićević..i on je deo klana..štiti ga država i njemu je dobro..lopov do lopova..

Jaca

pre 3 godine

Samo nek se gradi i radi, to je uspeh jedne drzave!

Dario

pre 3 godine

Бесплатан је само сир у мишоловци. Овде се дају паре наменски да би куповали њихову скупу опрему под називом "зелене технологије" и читали о историји и образовању оно што нам они напишу ... Враћају они позајмицу кроз опрему коју ће нам скупо продати..

Nikola

pre 3 godine

Sve što stigne sa adrese EU a da nije ucene uvek je dobro došlo.

Nino

pre 3 godine

Svaka investicija je dobra i isplativa, da i nama bude nekada bolje.

Stojke

pre 3 godine

Redno je bilo da dobijemo nešto i bespovratno od EU.

goran

pre 3 godine

Bespovratna pomoć se ne daje onima koji ne znaju da raspolažu sa novcem. EU vidi i ceni veliki napredak i razvoj Srbije. Zato i daju novac, jer znaju da će biti pametno iskorišćen.

nedeljko

pre 3 godine

Hvala EU na ovakvoj pomoci, znacice nam dosta!

Jovana

pre 3 godine

Вест која је право злато!Потписивањем споразума ИПА програма , Србија ће кроз бројне пројекте унапредитти животну средину, али и остале сегменте од битног значаја!

Boja

pre 3 godine

Samo nek se ulaže pametno i biće u Srbiji još više prosperiteta.

Djekarone

pre 3 godine

Hvala EU na pomoci, jos jednom su pokazali da cene rad i trud Srbije i da smo na pravom putu za ulazak u EU.

Ana

pre 3 godine

Ovo su odlične vesti, ovo je veliki korak ka daljem razvoju naše države.

Brankić

pre 3 godine

Relacija izmedju Beograda i Pristine treba da se zasniva na medjusobnom postovanju, razumevanju-samo tako se moze doci do kompromisnih resenja i stvaranje temelja za jednu mirnu i sigurnu buducnost. Srbija je spremna za to, pitanje je koliko je spremna druga strana.

Brankić

pre 3 godine

Srbija je uvek spremna za nastavak dijaloga i pregovora, naravno u miru.

Ivana

pre 3 godine

Hvala našem predsedniku Vučiću koj zaista radi savršeno za našu državu. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniče što činite sve da Srbija ima bolje uslove za obrazovanje i što će IPA programa razvijati ostale projekte.

Sanja

pre 3 godine

Zahvaljujuci IPA projektu, evropski put Srbije je trasiran i zagarantovan na najpovoljniji moguci nacin po nasu drzavu!

Nevena

pre 3 godine

Ovo našoj zemlji veoma znači i sada se samo taj novac trreba iskoristiti na najbolji mogući način.

Lela

pre 3 godine

Svaka podrška je značajna, a Srbija je zemlja vrednih i radnih ljudi koji su pokazali da sa pravim ljudima i zajedničkim snagama možemo da napredujemo

Nensi

pre 3 godine

Zahvaljujući našem predsedniku i politici koju vodi, dobili smo još jednu donaciju od EU u bespovratnim finansijskim sredstvima.

Milan

pre 3 godine

Srbija namenski troši finansijska sredstva koja je dobila od EU u zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i sektor konkurentnosti.

Jasmina

pre 3 godine

Finansijska sredstva su stigla u pravi čas. Hvala Evropskoj uniji.

Jovsnka

pre 3 godine

Za razliku od prošle vlasti koja je sav novac koristila za sebe, nas predsednik Vucic ulaze u svoj narod i zemlju.

Kica

pre 3 godine

Kroz projekte iz oblasti vladavine prava, poljoprivrede, obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, energetike, saobraćaja i zaštite životne sredine. Republika Srbija će se aktivno jačati kapacitete na lokalnom nivou kao pripreme za mnogo veća sredstva iz strukturnih fondova EU onda kada postanemo članica.

Romanija

pre 3 godine

Srbija poklanja veliku pažnju zaštiti životne sredine i zbog toga nam je ova pomoć EU od izuzetne važnosti.

Sofija

pre 3 godine

Још један финасијка инекција кој ће да допринеси још бржи економски раст Србије

ZA NAS DIJALOG SA PRIŠTINOM NIJE FONTANA ŽELJA! Vučić: Mi ne priznajemo nezavisno Kosovo, ali smo spremni da na ozbiljan i odgovoran način razgovaramo o budućnosti celog regiona /VIDEO/
Politika

ZA NAS DIJALOG SA PRIŠTINOM NIJE FONTANA ŽELJA! Vučić: Mi ne priznajemo nezavisno Kosovo, ali smo spremni da na ozbiljan i odgovoran način razgovaramo o budućnosti celog regiona /VIDEO/

Nemačka snažno podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, kao i Srbija, koja je spremna za nastavak dijaloga i pristupiće mu konstruktivno, u želji da se dođe do kompromisnog rešenja, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom

23.04.2021

11:01

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija