• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.05.2021

18:33

ZAŠTO ŠIPTARI TRAŽE DA DEČANI BUDU SKINUTI SA LISTE UGROŽENIH SPOMENIKA?! Zbog 24 hektara srpske zemlji čak se i Stejt Department DIGAO NA NOGE!

Politika

ZAŠTO ŠIPTARI TRAŽE DA DEČANI BUDU SKINUTI SA LISTE UGROŽENIH SPOMENIKA?! Zbog 24 hektara srpske zemlji čak se i Stejt Department DIGAO NA NOGE!

Podeli vest

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da ni posle pet godina od kada je završen spor oko 24 hekatra zemlje oko manstira Visoki Dečani vlast u Prištini nije sprovela tu odluku

Eparhija u saopštenju za medije podseća da je Ustavni sud Kosova 2016. završio 16 godina dug spor o 24 hektara zemlje oko manastira Visoki Dečani i potvrdio odluku Vrhovnog suda da ta zemlja pripada manastiru Visoki Dečani.

Iako je reč o odluci koju su kosovske institucije u obavezi da primene po zakonu, već pet godina se to nije dogodilo.

Eparhija je, inače, nakon odluke pisanim putem tražila od opštine Dečani i katastra da se odluka sprovede i zemlja uknjiži, ali zahtev je ignorisan.

Nakon žalbe iz manastira Ustavni sud je ponovo 2019. ustanovio da su odluke tog organa obavezujuće za sudove, sva lica i institucije na Kosovu te da su te odluke objavljene i u Službenom glasniku.

Ustavni sud je još saopštio da će preduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti po ustavu i zakonima.

Iako se eparhija u međuvremenu obratila i Centralnom katastru u Prištini, odluka nije sprovedena, da bi prošle godine uz puni nadzor misije OEBS-a na KiM bila ponovljena procedura zahteva za upis zemljišta po odluci Ustavnog suda i to i pred lokalnim i pred Centralnim katastrom, ali u oba slučaja zahtev manastira je ignorisan.

Foto: Fotoilustracija

Problem koji traje pet godina



U međuvremenu u izveštajima za 2019. i 2020. o verskim pravima američki Stejt Department je uporno pominjao ovaj problem ističući da niko nije odgovarao pred zakonom zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda.

U saopšenju eparhije se napominje da je jasno da je reč o namernoj opstrukciji kosovskih institucija i na centralnom i na lokalnom nivou, "a pod uticajem formalnih i neformalnih centara moći kosovskih Albanaca koji su očigledno rešeni da se odluka nikada ne sprovede".

- Nažalost, svedoci smo da je lokalno zakonodavstvo nemoćno da išta učini, da su institucije u rukama pojedinaca koji kroje pravdu mimo Vrhovnog i Ustavnog suda i zakona i da međunarodni predstavnici jednostavno do sada nisu našli načina kako da kosovske institucije prinude da poštuju odluku sopstvenih najviših pravosudnih institucija i vladavinu prava - poručuju iz eparhije.

Ukazuju na to da je ovih dana ministar za prostorno planiranje u vladi Albina Kurtija Liburn Aliu, a prema izveštajima medija, jasno rekao da je izgradnja puta Dečani-Plav u skladu sa zahtevima Srpske pravoslavne crkve opasan presedan i da se on izričito protivi gradnji obilaznice oko specijalne zaštićene zone manastira.

Eparhija u saopštenju podseća i da je u novembru prošle godine Komisija za primenu specijalnih zaštićenih zona (SPZ), u kojoj su pored šefa EU misije i misije OEBS-a na KiM učestvovali i ministri tadašnje vlade za kulturu i prostorno planiranje, kao i predstavnici Eparhije raško-prizrenske, a u prisustvu komandanta KFOR-a, italijanskog ambasadora u Prištini i gradonačelnika Dečana, jednoglasno usvojili odluku Saveta kojom se prihvata aranžman za rešavanje pitanje puta Dečani-Plav.

Naime, po odluci Komisije za specijalne zaštićene zone predviđeno je da put Dečani-Plav ni u kom slučaju ne može da prolazi kroz zaštićenu zonu, zbog čega je odlučeno da se radi obilaznica oko zaštićene zone, a da se radovi na rehabilitaciji lokalnih puteva u zoni uz poštovanje svih restrikcija Zakona o SPZ sprovode paralelno i fazno dok se radi zaobilaznica.

To znači da bi bilo kakvi radovi na lokalnim putevima, a bez odgovarajućih radova na obilaznici oko zaštićene zone bili nezakoniti.

Foto: Reuters

Manastir Visoki Dečani



Eparhija upozorava da je svojim stavom novi ministar za prostorno planiranje praktično odbacio odluku Komisije za primenu SPZ i time pozvao na kršenje zakona favorizujući gradnju magistralnog međunarodnog puta za Crnu Goru kroz zaštićenu zonu.

Inače, oba slučaja dospela su u javnost u trenutku kada su kosovski ministri za kulturu i spoljne poslove u pismu organizaciji Europa Nostra izneli stav da se manastir Dečani mora skinuti sa liste sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi za 2021, a koju je sastavila početkom aprila Europa Nostra. U pismu ministri tvrde, naime, da manastir Visoki Dečani nije ugrožen, pošto, kako navode, tzv. Kosovo poštuje sve međunarodne principe zaštite.

Eparhija raško-prizrenska zaključuje da kosovske vlasti ne poštuju ni sopstvene odluke i zakone, ali ni institucionalni kontinuitet odluka prethodnih vlada, već "otvoreno skrivaju istinu o pravnom bezakonju i institucionalnom pritisku protiv SPC".

To je, napominju, završna faza pritisaka koji su još 1999. počeli sistematskim uništavanjem srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, devastacijom grobalja i drugih objekata kulture.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kiza

pre 2 godine

Shiptari ko shiptari, shiptarska plemena. Niti nešto znaju niti hoće da bilo šta rade. Oni su dali besu i to hoće da urade. Sa njima nema razgovora i pregovora (možda ima i to samo malo sa ovom narko bandom) ali moraju znati da je KiM satavni deo Srbije, a tako će i ostati i to ZAUVEK.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17