• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.05.2021

13:27

PRIPADNICI BUGARSKE MANJINE U SRBIJI TREBA DA BUDU MOST PRIJATELJSTVA! Vučić i Radev iz Dimitrovgrada: Za tri godine se mnogo toga promenilo i za Srbe i za Bugare! Foto/Video

Politika

PRIPADNICI BUGARSKE MANJINE U SRBIJI TREBA DA BUDU MOST PRIJATELJSTVA! Vučić i Radev iz Dimitrovgrada: Za tri godine se mnogo toga promenilo i za Srbe i za Bugare! Foto/Video

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Dimitrovgradu sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevom gde su dva predsednika istakla da su dva naroda prijateljska i da je za bugarsku nacionalnu manjinu u Srbiji ostvareno mnogo toga
14.17 - Vučić i Rumen obišli manastir Poganovo 

Manastir Poganovo smešten je na levoj obali reke Jerme u blizini sela Poganovo. Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Foto: RTV Pink

Manastir je podignut krajem 14. veka (1395. godine) a živopisan je bogatim tematskim programom tek sto godina kasnije, tačnije 1499. godine. Osnovao ga je i podigao srpski plemić Konstantin Dejanović Dragaš, sestrić cara Dušana a posvetio ga je Sv. Jovanu Bogoslovu.

 

 

 

Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja spomenik kulture od velikog značaja.

Zahvaljujući svom nepristupacnom položaju ostao je kroz vekove relativno neoštećen od ruku raznih osvajača, a sedamdesetih godina prošlog veka je rekonstruisan.

Ovaj manastir je poznat po svojim ikonama, a posebno po dvostranoj ikoni koja je poklon carice Jelene, žene Vizantijskog cara Manojla II Paleologa.

13.27 - Obilazak rekonstruisane zgrade Gimnazije Sv. Kirilo i Metodije

Nakon ceremonije otkrivanja spomenika Sv. Ćirilu i Metodiju delegacije Srbije i Bugarske obišle su rekonstruisanu zgradu Gimnazije Sv. Kirilo i Metodije gde su učenici priredili umetnički program.

Foto: printscreen RTV Pink

Umetnički program su izveli dvojezično, na srpskom i bugarskom jeziku.

Gimnazija je bugarskog predsednika odlikovala počasnom lentom i zahvalnicom na donaciji koju je ova školska ustanova dobila od Bugarske. 

13.20 - Obraćanje predsednika Vučića

- Ovde smo bili pre tri godine, pogledajte šta smo uradili za te tri godine. Oko škole, auto-put, ulagaćemo u industrijsku zonu... Uz to što smo izgradili ovaj spomenik naučili smo i glagoljicu i ćirilicu, važno je da gledamo u budućnost i da gradimo budućnost - rekao je predsednik Vučić.

- Pogledajte šta smo uradili u ovoj školi, izgradili smo auto-put - rekao je Vučić i istakao da je važno gledati u budućnost i graditi budućnost.

Kako je istakao Srbiji, Bugare doživljavaju kao bratski narod.

 

 

Najavio je proširivanje industrijske zone u Dimitrovgradu i dodao da će za to tražiti podršku prijatelja iz Bugarske. Istakako je da je budućnost zajednička i zamolio sve, posebno one koji žive u Dimitrovgradu da vode računa jedni o drugima bez obzira koje su nacionalnosti.

- Za nas je najvažnije da vidimo kako i šta možemo da uradimo u buudućnosti. Zahvalan sam Radevu na posvećenosti razvijanju prijateljstva prema Srbiji. Što se mene tiče u Bugari će u Srbiji uvek imati prijatelja. Zahvalan sam Bugarima na podršci koju evropskom putu Srbije - rekao je Vučić.

On je dodao da je ponosan što jedna mala stvar u smislu materjalne vrednosti, a velika u smislu duhovne završena i na taj način je pokazano kako vidimo budućnost.

- Živelo prijateljstvo Srbije i Bugarske - poručio je Vučić.

Foto: printscreen RTV Pink

13.15 - Obraćanje predsednika Radeva

Nakon ceremonije otkrivanja spomenika Sv. Ćirilu i Metodiju okupljenima se obratio predsednik Bugarske Rumen Radev.

Predsednik Bugarske je istakao da je "ovaj spomenik simbol bliskoti i važan duhovni znak za budućnost koji nam predstoji".

- Pre tri godine sam sa dragim kolegom i prijateljem Vučićem zajedno postavio temeljac i danas imamo lep spomenik koji je simbol duhovne bliskosti između dva naroda. Nismo mi bliski samo bratski, već i duhovno, Srbi i Bugari su sunarodnici. Poštujemo našu istoriju koja nas povezuje, naše pismo - rekao je Radev. 

13.07 - Otkrivanje spomenika Sv. Ćirilu i Metodiju

U dvorištu gimnazije Svetih Kirila i Metodija u Dimitrovgardu danas je svečano otkriven spomenik slovenskim prosvetiteljima, a ceremoniji su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev

Uz intoniranje himni Srbije i Bugarske, koje su izveli pripadnici Garde Vojske Srbije, spomenik je otkriven u prisustvu građana Dimitrovgrada.

Foto: printscreen

Kamen temeljac za spomenik Vučić i Radev postavili su 22. juna 2018. godine.

Inače, u svim slovenskim zemljama, osim Poljske i Slovenije, 24. maja, proslavlja se Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske književnosti i kulture.

U Srbiji je taj dan proglašen nacionalnim praznikom 2019. godine, a u Bugarskoj je od 1957. godine službeni praznik.

Dan slovenske književnosti i kulture tradicionalno se proslavlja 24. maja kao sećanje na dan kada su 863. godine, posle svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put među Slovene u Moravsku.


Ćirilo i Metodije, grčka braća iz Soluna, širili su pismenost i hrišćanstvo među nepismenim Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji.

Pomagali su kulturni napredak Slovena zbog čega su ostali upamćeni kao "slovenski apostoli".

Napravili su i prvo pismo Slovena - glagoljicu.

Nakon njihove smrti, njihovi učenici su nastavili njihov prosvetiteljski rad.

Pravoslavna crkva svete Ćirila i Metodija slavi 24. maja.

Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije su udarili temelje slovenskoj pismenosti, a njihovi učenici Kliment i Naut su sastavili pismo ćirilicu.

 

 


U Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Slovačkoj i Češkoj Dan svetih Ćirila i Metodija je kulturni Dan slovenske pismenosti i kulture.

Kod pravoslavnih slovenskih naroda taj dan obeležava se 24. maja, a kod Slovaka i Čeha 5. jula.

 

 

12.38 - Pitanja novinara

Predsednik Srbije je rekao da je pitanje o imenima na -ov i -ev  rešen i da je sve dozvoljeno, te da je potrebno samo otići i promeniti podatke u matičnoj službi.

- Da li neko želi da menja imena ulica bugarskih heroja, nema ne pada na pamet, nemamo tu vrstu ostrašćenosti. Ovo nije najsiromašniji kraj, imam mnogo siromašnijih krajeva. Ima ih u bar tri okruga u Srbiji - rekao je Vučić.

Podestio je da je Srbija imala dobar rast, najbolji uz Litvaniju prošle godine.

- Mali smo, ali napredujemo brže od zemalja EU. Ove godine ćemo imati najveći rast u odnosu na evrospke zemlje - istakao je Vučić.

- Koliko god se neko trudio, pa i u Bugarskoj da napravi neku vrstu tenzije, od nas ćete dobiti prijateljski odgovor, jer smatramo da ste bratski narod. Od predsednika Srbije ništa loše niste čuli. Nastavićemo da razvijamo dobre odnose, istakao je Vučić.

Predsednik Bugarske je istakao da je ta zemlja uvek podržavala evropski put Srbije.

- Bugarska je uvek podržavala dijalog Beograda i Prištine i smatramo da je to najbolje rešenje - rekao je Radev.

 

 

12.30 - Obraćanje predsednika Radeva: Ostvareno mnogo za bugarsku nacionalnu manjinu u Srbiji

- Hvala što ste me ugostili u Srbiji, mi već godinama sarađujemo sa Srbijom i predsednikom Vučićem. Imamo veoma dobre susedske odnose i zajedno ćemo raditi na poboljšanju našeg zajedničkog evropskog puta, to nam je zajednički cilj. Danas smo se okupili zbog veoma važnog događaja, a to je otkrivanje spomenika za koji smo predsednik Vučić i ja pre tri godine postavili kamen temeljac. To je veoma važno, ne samo zato što pokazuje našu istorijsku bliskost, već i naše ambicije da imamo još dublje prijateljstvo. Robna razmena je u porastu, jeste imala pad tokom prošle godine, ali i taj pad će se sanirati i krenuće napred sve. Veoma je važno što je Srbija završila auto-put do Bugarske, nadamo se da ćemo i mi za godinu dana, do dve godine završiti našu deonicu puta - rekao je Radev. 

- Veoma je važna komunikacija sa obe strane. Mi imamo sigurno 500.000 turista iz Srbije godišnje, to je veoma veliki broj, a još je veći broj onih koji idu iz Bugarske u Srbiju. Današnji sastanak je bio važan i on je pokazao da politika usmerena ka nacionalnim manjinama nije incidentna, nego je usmerena ka rešavanju problema i boljim rezultatima. Ostvareno mnogo za bugarsku nacionalnu manjinu u Srbiji - rekao je bugarski predsednik. 

12.25 - Obraćanje predsednika Vučića

Na zajedničkoj konferenciji za medije, nakon Vučić je naglasio prijateljske odnose dve zemlje.

- Zadovoljan sam našim bilateralnim odnosima. Razmena mora da bude još veća. Odnosi Srbije i Bugarske su zaista dobri. Gajimo prijateljstvo prema Bugarskoj i narodu. Razgovarali smo danas. Dogovorili smo da zajednički pronađemo investitore i da omogućimo ljudima da rade - rekao je predsednik. 

- Uvek mogu da računaju na prijateljski odnos, mi ne vidimo nikakve probleme koji bi nas razdvajali. Pripadnici bugraske manjine u Srbiji treba da budu most prijateljstva - rekao je Vučić.

Foto: printscreen RTV Pink

Govoreći o rekonstrukciji pruge Niš - Dimitrovgrad, on je istakao da to znači dodatno pribilžavanje građana Bugarske i Srbije.

- Izgradili smo auto-put do granice sa Bugarskom, vršimo rekonsturkciju pruge i to će početkom sledeće godine krenuti radovi za Niš, Dimitrovgrad, 270 miliona evra. Radimo prugu od Beograda do Niša to će biti brza pruga i građane ćemo dodatno približiti sa Beogradom. Gradimo interkonektor između Bugarske i Srbije. Sve što radimo je uvek dobro došlo - rekao je on. 

- Za nas je svaka nova ideja dobrodošla. Što se nas tiče Bugarskoj i bugarskom bratskom narodu želimo sve najbolje, ne vidimo nikakve probleme u našem odnosu. Hvala Bugarskoj na podršci evropskim integracijama.

- Mi smo braća i tako će i ostati. Hvala bugarskom predsedniku što je došao i hvala što nas podržava. Nema problema između nas, mi smo bratski narodi i radićemo na tome i dalje - rekao je predsednik Srbije. 

- Bugari koji žive u Srbiji mogu da računaju na otvorene ruke države prema njima, a bugarska manjina u Srbiji treba da bude most prijateljstva između dve zemlje - rekao je Vučić.

11.00 - Vučić i Radev sa predstavnicima bugarske manjine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov gost, predsednik Bugarske Rumen Radev, sastali su se danas u Dimitrovgradu sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine.

Prema popisu iz 2011. godine, u Dimitrovgradu i Bosilegradu, Bugari čine većinu stanovništva i to 71,82 odsto u Bosilegradu i 53,5 odsto u Dimitrovgradu.

U opštinama Dimitrovgrad i Bosilegrad bugarski jezik je u službenoj upotrebi, a Srbija je priznala i štiti bugarski jezik u skladu sa Evropskom poveljom o regionalnim i manjinskim jezicima na tom području.

 

 

10.00 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim u Dimitrovgradu

Na ulicama su i transparenti dobrodošlice za dva predsednika i to ispisani na srpskom i bugarskom jeziku.


Radeva i njegovu delegaciju, predsednik Srbije sa delegacijom ministara dočekao je ispred Sportsko - rekreativnog centra "Caribrod".

Program radne posete:

Sportsko-turistički centar "Caribrod" 

10.00 Tête-à-tête razgovor predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva

10.20 Plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Bugarske

11.00 Sastanak sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine
 

12.00 Izjave za medije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva

  • Gimnazija Sv. Kirilo i Metodije

12.40 Ceremonija otkrivanja spomenika Sv. Ćirilu i Metodiju i obraćanja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva

13.15 Obilazak rekonstruisane zgrade Gimnazije Sv. Kirilo i Metodije



Prema popisu iz 2011. godine, u Dimitrovgradu i Bosilegradu, Bugari čine većinu stanovništva i to 71,82 odsto u Bosilegradu i 53,5 odsto u Dimitrovgradu.



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
lak

pre 2 godine

Srbija je zemlja koja je poznata u kojoj zive mnoge nacionalne manjine ali kao i zemlja koja postuje prava i njihova prava zagarantovana su ustavom.

Nebojsa iz Beograda

pre 2 godine

Tako je sinoc ovi njegovi u beton hali tukli sve nisu pitali ko je ko,demokratija.

Rade

pre 2 godine

Srbija se bori za odlične odnose sa svim državama regiona i u tom uspeva

Viktorija

pre 2 godine

Jedva čekam da gledam taj svečani trenutak otkrivanja spomenika svetom Kirilu i Metodiju.

lak

pre 2 godine

Srdacan docek predsednika Bugarske koja govori o prijateljstvu izmedju dva predsednika.

lak

pre 2 godine

Srdacan docek predsednika Bugarske koja govori o pravom prijateljstvu izmedju dva predsednika.

MM

pre 2 godine

Doček govori mnogo o prijateljstvu dve države. Veoma biran sastanak za dve države.

Mirka

pre 2 godine

Srbija i Bugarska su oduvek imale dobru saradnju! Ovakvim primerima se to dokazuje

Petra

pre 2 godine

Lep doček. Lepo je videti ovako srdačno pozdravljanje i poštovanje.

Tanjica

pre 2 godine

Sjajna saradnja izmedju naseg i bugarskog predsednika.

Verica

pre 2 godine

Srbija i Bugarska imaju dobre politicke odnose ali trebaju daljke da razvijaju medjusobne ekonomske odnose.

lokman

pre 2 godine

e moj jare nedoceka vreme gde je tuta bugarin ostao brat tvoga oca.laka ti zemja moj.nas jare.

Zajko Kukurajko

pre 2 godine

eh kad bi srbi i hrvati poput srba i bugara stavili tačku na proteklu 100-godišnju istoriju, i da srbi i crnogorci stave tačku na proteklu 20-godišnju istoriju, a srbi i albanci da se prisete austrijko-nemačke invazije 1914. pa da se vrate prijateljskim i bratskim odnosima, svaki u svom dvorištu - balkan bi bio bez daljnjeg komadanja i većih problema, ali... ... ... Srdačno pozdravljam INFORMER i pratioce, Vaš Zajko Kukurajko

Građanin SRB

pre 2 godine

možda nebi bilo ovako, da nije bilo Mesića, Tuđmana, Izetbegovića i Miloševića, gde je bilo perverznih pesama, kao što su: "...ej kuvari, seckajte salate, biće mesa, klaćemo hrvate..." ----- "...srbe na vrbe..." "...ubij srbina..." i slično, nažalost. A kao što Mačak Tom piše, svi smo isti... zašto taj pokolj, zašto mržnja? Da toga nije bilo, nebi sada prezident Vučić imao toliko toga ta "pegla" ono što su ovi gore "izgužvali"... Našlo se 4 glupana, naseli na njhov moto: "zavadi pa vladaj" pa eto ti rezultata...

Nik

pre 2 godine

Gledao sam susret i svakako vidi se dobranamernost Bugarskog predsednika da budućnost saradnje sa Srbijom bude na visokom nivou.

Jovica

pre 2 godine

Kompletan susret sam propratio i svaka čast. Vidi se da Vučić pruža veliku podršku bugarskom naodu koji živi u dimitrogradu ali takođe i Radev.

Andjela

pre 2 godine

Posebno me raduje što se radi na poboljšanju života stanovništva u Dimitrogradu a i što se podigo i otkrio spomenik Ćirilu i Metodiju.

Mačak Tom

pre 2 godine

E kad bi toga bilo i u Subotici i Apatinu, u Sarajevu i Banja Luki, u Podgorici i Ulcinju, u Prištini, Leposaviću i Zubin-Potoku... i što bi Nemci rekli: gde god ima "multi-kulti" življa, pa da ljudi shvate i prihvate da smo u suštini svi isti, - kad nas nešto zaboli, duševno/duhovno ili telesno, tužna smo lica, kad se nečem radujemo, zubi i oči nam zablistaju a usta se izduže od uha do uha... E kad bi toga bilo, a MOGLO bi biti... toliko od Mačka Toma, veliki pozdrav INFORMERU i pratiocima

kole66

pre 2 godine

U Srbiji se svi postuju, samo se Izgleda drzava Srbija kao domacin neretko ne postuje. Pogledajte na tanjugovom video izvestaju na 55.19 kako Predsednik Vucic odgovara na ocigledno dogovoreno provokativno pitanje bugarskog novinara. Neprocenjivo.

Ivana

pre 2 godine

Manastir Poganovo treba obići svaki Srbin, jer se tu čuva naša kulturna baština, i spomenik kulture. Manastir se nalazi u prelepoj prirodi. Bog vas blagoslovio. Bugarska i Srbija treba zajedno da sarađuju.

Ivana

pre 2 godine

Ovo je zaista divan sastanak dva predsednika koji se međusobno cene i podržavaju, i da narod zna da je bliskost između njih dvojice zaista jaka. Hvala predsedniku Vučiću an svemu što radite za narod.

MILE

pre 2 godine

Sigurno koristan sastanak dva predsednika za još bolju blateralnu i ekonomsku saradnju

Petar

pre 2 godine

Pratili smo danasnji sastanak predsednika Vucica i predsednika Bugarske.

Petar

pre 2 godine

Pratili smo danasnji divni sastanak predsednika Vucica i predsednika Bugarske.

Dragan

pre 2 godine

Ova vlast u Srbiji dokazano brine o svim manjinama pa naravno i o bugarskim manjinama.

Dragan

pre 2 godine

Srbija nastavlja da uspostavlja izuzetne odnose sa normalnim susedima a normalniji su izgleda na istoku nego zapadu i jugu.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija