• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.06.2021

12:41

ZA NEKE BI I SRBIJA OD VALJEVA DO OSEČINE BILA VELIKA SRBIJA! Završen sastanak predsednika sa delegacijom iz Republike Srpske! Vučić: Ovo nisu laki i jednostavni dani za srpski narod

printscreen

Politika

ZA NEKE BI I SRBIJA OD VALJEVA DO OSEČINE BILA VELIKA SRBIJA! Završen sastanak predsednika sa delegacijom iz Republike Srpske! Vučić: Ovo nisu laki i jednostavni dani za srpski narod

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijom Republike Srpske, koju predvode predsedavajući Predsedništvom Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Sastanak se održava u zgradi Generalnog sekretarijata

- Ovo nisu laki i jednostavni dani za srpski narod. Upoznao sam goste i sa situacijom na KiM i činjenicom da je dozvoljeno reći bilo šta protiv srpskog naroda a da niko na to ne reaguje - rekao je predsednik na početku obraćanja.

 

 

Naša reakcija biće snažna i oštra po pitanju nepoštovanja sporazuma koji su potpisani pod međunarodnim i okriljem EU, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, reagujući na izjavu najviših predstavnika Prištine, poput Aljbina Kurtija koji se, kako je rekao u lice rugaju govoreći da neće da formiraju ZSO, koju su potpisali.

Vučić je rekao da je predstavnike RS upoznao danas sa situacijom na KiM i činjenicom da je izgleda dozvoljeno bilo šta reći portiv Srbije i srpskog naroda a da to ne naizlazi na bilo kakvu rekaciju.

On je kazao da ga danas posle podne očekuju razgovori sa Metjuom Palmerom, pomoćnikom državnog sekretara SAD, kao i sa Palmerom i Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog.

- Tim povodom mogu da kažem da će naša reakcija biti veoma snažna i oštra po pitanju nepoštovanja sporazuma koji su potpisani pod međunarodnim i EU okriljem - objasnio je on.

Tražićemo izveštaje,nema igre sa Bonskim ovlašćenjima

Rekao sam da će po prvi put, ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, u skladu sa ovlašćenjima, tražiti izveštaj od visokog predstavnika o stanju u BiH. Srbija će početi da se ponaša kako do sada nije, ali u skladu sa onim što je potpisano", rekao je Vučić u obraćanju medijima''.

To su, dodao je, pozitivne, važeće, pravne norme i u skladu sa Aneskom 10 Dejtonskog sporazu, visoki predstavnik je dužan da obaveštava i zainteresovane strane, a to je i Srbija.

- Taj aneks je potpisao Milan Milutinović i od sada ima redovno da tražimo izveštaj visokog predstavnika. Uvereno smo da će visoki predstavnik, ako opstane, ispunjavati tu obavezu - rekao je Vučić.

Dodao je da razume zašto ljudi u RS sa zebnjom gledaju na nepoštovanje pravnih procedura, jer je visoki predstavnik trebalo da bude potvrđen u SB UN, ali ih je zamolio da razumeju šta je realna politika, ma koliko se suočavali sa teškim posledicama i situacijom.

- Zamolio sam ih da donose zaključke, ali da vode računa i o tim odnosima. Srbija će morati da razgovara sa visokim predstavnikom i tražićemo izveštaje, iskazivati stavove, mišljenja i odnose i slušati šta RS ima da kaže - rekao je Vučić.

On je poručio da je veoma opasno igrati se Bonskim ovlašćenjima, na čemu će Srbija da insistira.

- Srbija neće podržati sprovođenje u delo Bonskih ovlašćenja kojima bi neko pokušao da kreira političku situaciju u RS. Znamo da smo mali i da ne možemo da utičemo na belosvetske moćnike, ali koliko možemo, u skladu sa međunarodnim javnopravnim normama - rekao je Vučić.

Dodao je da je saslušao sve goste, čuo ideje, i naveo da je zajednički imenitelj da svi dobro razumeju, i vlast i opozcija, težinu pozicije RS i srpskog naroda.

Srbiha će uvek biti uz RS, poštujući intergitet BiH, ali i RS, dodao je Vučić.

Dodao je da je bilo reči i o ekonomskim projektima, te izrazio uverenje da će Srbija moći da osim četiri opštine, pomogne još dve opštine, i ukazao na značaj izgradnje aerodroma u Trebinju.

Kazao je da, kada nekoga saterate u zid, bez obzira da se dođe do kompromisnog rešenja, morate da pokažete oštrinu i snagu i kažete da to "ne ide".

- Da Kurti ucenjuje kako se sa njim razgovara i kako ga tretiramo, unapred mogu da mu kažem da ću ga tretirati kao i svakog predstavnika privremenih institucija. Može da pokuša da uradi nešto, ali ne bi mu to savetovao - zaključio je Vučić.

- Srbija će da razgovara sa visokim predstavnikom, tražićemo redovne izveštaje, i biće uvek uz RS, poštujući integritet BiH, ali i Republiku Srpsku i dejtonski sporazum - dodao je predsednik i naglasio da se nada da će oni ispunjavati tu obavezu prema Srbiji.

Predsednik se u petak obraća javnosti

Predsednik Vučić najavio je danas da će se u petak obratiti građanima Srbije i pokazati gde je budućnost Srbije i šta je to prošlost.

Vučić je, nakon sastanska sa predstavnicima RS, rekao da neće danas da odgovara na domaće teme, već da će se obratiti narodu u Srbiji u petak.

- Neću danas da odgovaram na napade onih koji su zemlju uništili, već ću u petak sa svim papirima pokazati gde je budućnost Srbije i šta je prošlost, kao o kako ne smemo da dozvolimo da se prošlost vrati - rekao je on.

Vučić je objasnio da će se u petak obratiti, kada mu prođu svi sastanci o KiM.

Foto: Tanjug

Delegacija iz RS na sastanku sa Vučićem

Kako je istakao, Srbija će početi da se ponaša kako to nije činila do sada, a u skladu sa onim što je potpisano.

Političari iz Republike Srpske, kako na vlasti tako i u opoziciji, traže od predsednika Srbije Aleksandra Vučića diplomatsku i pravnu zaštitu i pomoć kako bi se sprečila kriza koja bi mogla nastati u BiH kada 1. avgusta stigne novi, nametnuti, visoki predstavnik Kristijan Šmit.

RS ne prihvata način imenovanje Šmita, gde se zaobilazi Savet bezbednosti UN koji bi po Dejtonskom sporazumu trebalo da imenuje visokog predstavnika u BiH.

U delegaciji Republike Srpske biće i premijer Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i predstavnici parlamentarnih stranaka.

Posle sastanka Cvijanovićeva, Dodik i Vučić daju izjave medijima.

Milorad Dodik je rekao da je sastanak u Beogradu prilika da zvaničnici Republike Srpske upoznaju rukovodstvo Srbije na koji način se spornim imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH pokušava ignorisati ne samo lokalni faktor, nego i međunarodno pravo.

Istakao je i da činjenica da se ne može obezbediti međunarodni konsenzus za imenovanje visokog predstavnika, govori o tome da on i ne treba da postoji.

Željka Cvijanović je naglasila da Republika Srpska očekuje da u svojoj borbi za pravdu dobije podršku Srbije.

- Želimo da Srbiji budemo podrška da prođe kroz sva teška iskušenja koja ima, ali isto tako znamo da i mi imamo podršku Srbije da se borimo za ono što jeste i pravo i pravednost i bolji život u Republici Srpskoj - istakla je Cvijanović, prenosi RTRS.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ana

pre 2 godine

Susedi su najvazniji, kako u zivotu tako i u politici. Ovo je jos jedan vid gradjenja dobrih medjususedskih odnosa.

Slavko

pre 2 godine

Srbija i RS imaju jako dobru saradnju. Lepa vest.

Ivana

pre 2 godine

Iskreno se nadam da će zaista zaštit našu državu i ceo region, verujem da će se ispoštovati Dejtonski sporazum, i ukoliko EU želi rat treba ratovati u Španiji ili Nemačkoj.

Sanja

pre 2 godine

Svaki sastanak sa zemljama u regionu donosi pozitivne ishode, razgovori vode saradnji za obostranu korist i jedne i druge države.

Mira

pre 2 godine

Ovo je veoma značajan sastanak za dalju saradnju sa Bosnom i RS. Srbija želi dobre odnose sa svima.

Mile

pre 2 godine

Jako smo zahvalni našoj trenutnoj vlasti na čelu sa predsednikom Vučićem što se bore za naš narod i van granica naše zemlje.

Kaća

pre 2 godine

Ispratićemo svako dešavanje koje je važno za našu zemlju, gradićemo dobre odnose koji su važni za sve nas

dunja

pre 2 godine

Srbija ce uciniti sve da pomogne svojoj braci u RS

Nikola

pre 2 godine

Teska situacija za RS,nije im nimalo lako ali Srbija je uvek tu za podrsku!

Milena

pre 2 godine

Dobri odnosi Srbije sa susednim državama je ključ uspeha!

Divna

pre 2 godine

Održavanje dobrih odnosa sa susednim držaama i sklapanje novih dogovora i projekata za Srbiju znači svaki stepen bliže uspehu!

Milena

pre 2 godine

Odnosi sa susedima su od velike važnosti za naš integritet!

Goran

pre 2 godine

Sastaju se braca i sestre. Srbija i Republika Srpska, to je porodica!

Ana

pre 2 godine

Ako je BiH potrebna pomoc Srbije ili kompromisno resenje, tu smo uvek za saradnju. Jer su oni nase drage komsije.

Nindža

pre 2 godine

Republici Srpskoj smo uvek na raspolaganju i čuvamo joj leđa u teškim situacijama.

Sara

pre 2 godine

Najvaznije je da se vidjamo i gradimo dobre odnose sa komsijama

VukVuleS3

pre 2 godine

Dobri odnosi u regionu su ključ za očuvanje mira i stabilnosti.

Minja

pre 2 godine

Izuzetno sam ponosna što živim u Srbiji, zemlji koja sa svima gradi i više nego dobre odnose.

Hana434

pre 2 godine

Vucic uvek ima dobru i vrlo korektni saradnju sa Republikom Srpskom. I to prijateljstvo treba čuvati.

Aurora

pre 2 godine

Srbija će uvek pomagati svom narodu u RS da živi bolje. Dobra saradnja je ključ uspeha u regionu.

Lazar

pre 2 godine

Dve bratske države koje su jedna drugoj nesebična podrška.

Miloš

pre 2 godine

Srbija nikada neće prestati da bude podrška i pravi prijatelj Republici Srpskoj a verujem da su i oni istog mišljenja kada je reč o našoj zemlji.

Vesna

pre 2 godine

Dobri odnosi i saradnja sa BiH su kljuc za dalje ciljeve i poslove koje rade zajedno sa Srbijom

Jeca

pre 2 godine

Mi smo isti narod i treba nasi predstavnici zajedno da odlucuju o najvaznijim pitanjima

Ninoslav

pre 2 godine

Ovaj sastanak je od posebnog značaja za Srbiju i Republiku Srpsku.

Sonja

pre 2 godine

Moramo svoj narod sagledati. Republika Srpska je naša zemlja.

Nik

pre 2 godine

Svaka čast Dodiku i Željki na borbi za srpski narod i RS

Luka

pre 2 godine

Bice ovo vazan sastanak predsednika sa predstavnicima delegacije R. Srpske.

Vesa

pre 2 godine

Vazan sastanak za Republiku Srpsku i mir u regionu.

Milica

pre 2 godine

Jaka saradnja sa susedima do bolje buducnosti za sve.

Milenica

pre 2 godine

Srbija je uz Republiku Srpsku i u dobrom i u zlu.

Tina

pre 2 godine

Jako je bitno da jedni drugima pruzamo podrsku jer je ocigledno i da oni a i mi svakoga dana trpimo pritiske.

Perica

pre 2 godine

Srpska i Srbija su jedno i to je neraskidivo,mogu da je napadaju koliko zele ali Srbija je uvek tu da je brani.

Milan63

pre 2 godine

Verujem da je Vučić u teškoj poziciji. Ne želi da uđe u konfrontaciju sa zapadnim faktorom, koji očigledno krši Dejtonski sporazum, a o njihovom pokušaju definitivnog komadanja Srbije preko Kosova i Metohije da i ne govorimo, ali ako pustimo da se Srpska uruši, otići će na kraju i naša južna pokrajina, a zatim i drugi delovi Srbije. Mislim da treba postupiti mudro. Razgovarati i pregovarati sa Zapadom, izbegavati sukob i zbog ekonomije i odnosa snaga, ali jačati strateške odnose sa Rusijom i Kinom jer bez njihove pomoći diplomatske i svake druge, kao i jačanja naših oružanih snaga, možemo lako doći u poziciju kao devedesetih. Zapadu ne treba ništa verovati, jer je sada nasrnuo i na Rusiju, a neće na nas, ali svaka sila dovijeka. Bilo i biće. Treba samo izdržati. Naša istorija je to pokazala.

Ivana

pre 2 godine

Ne sme se više dozvoljavati uništavanje naše prelepe Srbije. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala presdsedniče na svemu što radite za našu državu i njene građane. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka. Vreme je da svi satnemo odbranu predsednika i države.

Brankić

pre 2 godine

Srbija je uvek tu da pomogne Republici Srpskoj u svakom pogledu.

Brankić

pre 2 godine

Srbija će se uvek boriti za interese Srba u Republici Srpskoj.

Brankić

pre 2 godine

Nama je interes Republike Srpske i Srba preko Drine na prvom mestu. Verujem da će se naći zajednički jezik da se zaštiti srpski narod. Ogroman je pritisak zapada na Republiku Srpsku.

Ksenci

pre 2 godine

Nikada Vucic nije dao ni jednu izjavu kojom bi ugrozio integritet BIH a sa druge strane iz Sarajeva je bilo mnogo izjava da je Kosovo nezavisna drzava.

Ksenci

pre 2 godine

Po Dejtonskom sporazumu Srbija i Republika Srpska mogu da razvijaju specijalne odnose i to nije ugrozavanje drugih naroda u BIH.

Ksenci

pre 2 godine

Njihova podrska nam znaci i uvek smo gradili sa njima dobre odnose.

MILE

pre 2 godine

Braća sa druge strane Drine se ne smeju osetiti zapostavljenim ni jednog momenta

Oki

pre 2 godine

Ovakvi sastanci, su veoma bitni jer se zauzme zajednicki stav u nastupu pre medjunarodnom zajednicom.

Perica

pre 2 godine

Kurti misli da ce da parcaju Srbiju i tu su se mnogo zeznuli.

Cica

pre 2 godine

Са свима треба да Србија има најбоље могуће односе.

Saska

pre 2 godine

Republika Srpska je uvek imala nasu podrsku i veze su neraskidive i zasnovane na jedinstvu!

Dragan

pre 2 godine

Srbija ce uvek biti uz Republiku Srpsku, uvek smo bili i bicemo uz RS.

Dragan

pre 2 godine

Istrpeli smo razne pritiske pa ćemo istrpiti i ovaj ali će se ovo kao domino efekat odraziti i u drugim zemljama, daće Bog.

Dragan

pre 2 godine

Ovo nisu ni malo laki i jednostavni dani za Srpski narod ali preživećemo i ove pritiske.

Vesna

pre 2 godine

Dobre odnose treba graditi jer su oni kljuc svega

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija