• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

23.06.2021

14:26

Nebojša Bakarec: Hronika zloupotrebe političkog organizovanja studenata

Politika

Nebojša Bakarec: Hronika zloupotrebe političkog organizovanja studenata

Podeli vest

U Skupštini Srbije je na dnevnom redu izvanredni Zakon o studentskom organizovanju. Ovaj Zakon je potreban kako bi se uredila ova oblast sistema visokog školstva i njime se pokrivaju svi aspekti studentskog organizovanja. Većina zemalja u regionu već ima ovakav zakon, i Srbija ovim usklađuje naše zakonodavstvo sa evropskim. Odlično se uređuje institucionalni okvir za celokupno studentsko organizovanje

 

Manje važan deo studentskog organizovanja je političko organizovanje. Nažalost od 1990. godine, od početka višestranačja pokazalo se da negativni uticaji od strane političkih faktora u zemlji i inostranstvu, dovode do zloupotrebe studenata i studentskih organizacija. Time su studenti vođeni na stranputice, i time su studenti bili onemogućavani u postizanju svog prvenstvenog cilja, sopstvene dobrobiti, a to je da uspešno studiraju, i završavaju studije. To je prioritet svakog studenta. Studenti su punoletni i svakako imaju pravo i na političko organizovanje, ali to nikada ne može biti prioritet studenata, već studiranje i ostvarivanje svojih prava na ispitne rokove, dobre uslove, i razumne troškove studiranja.

Političko organizovanje studenata je u ovih tri decenije imalo nesrazmerno veliku, prvorazrednu ulogu, s obzirom na trećerazrednu važnost istog. Kao politički analitičar  i kao neko ko se bavi politikom 31 godinu, pamtim dobro celu hronologiju zloupotrebe studenata.

Setimo se navodnih studentskih demonstracija 1991. i 1992. koje je vodio budući tajkun Đilas koji je tada imao 25, odnosno 26 godina. Te lažne studentske demonstracije 91. i 92.  je predvodio i Branilav Lečić koji je tada imao 36, odnosno 37 godina, i uopšte nije bio student. Te demonstracije je predvodio i funkcioner lopovske Nove Demokratije, Žarko Jokanović koji je tada imao 25, odnosno 26 godina i koji nikada nije ni diplomirao. Danas je Jokanović spao na to da piše kolumnu mržnje na Đilasovom portalu „Direktno“. Sva trojica ovih lažnih studentskih lidera su doživeli politički sunovrat.

Setimo se 1996. i lažnih studentskih organizacija, političkih ogranaka DS, GSS i SPO. Tada su studenti marširali centrom grada pod stranim zastavama. Predvodili su ih lažni studenti, funkcioneri DS i GSS. Najpoznatiji nazovi student je bio Čedomir Jovanović, koji je tada imao 26 godina. Danas, četvrt veka kasnije taj čovek je doživeo i politički i lični sunovrat.

Setimo se 5. oktobra i lažnog studentskog pokreta „Otpor“, koji je u stvari bio Otrov koji je CIA ubrizgala u DOS. Pripadnici „Otpora“ su svi odreda bili funkcioneri DS i GSS. Jedan od najpoznatijih je Srđa Popović, finkcioner DS, koji je svoje angažovanje u zapadnim obaveštajnim službama, profesionalizovao u obliku organizatora tzv. obojenih, prozapadnih destruktivnih „revolucija“ u Srbiji, Ukrajini i Gruziji, ali i u tzv. Arapskom proleću. Srđa Popović i dalje, za račun američkih i britanskih obaveštajnih službi vodi organizaciju „KANVAS“, koju te službe finansiraju i upotrebljavaju za rušenje demokratskih vlasti. Britanske obaveštajne službe su sklonile na sigurno Srđu Popovića 2018. godine, i obezbedile mu sinekuru na škotskom univerzitetu Sent Endruz, gde radi kao „student rektor“, iako ima 48 godina!

Svi ovi ljudi uglavnom su bili, tada ili kasnije, decenijski funkcioneri DS i silno su se obogatili na studentskoj nesreći. Neki od ovih protesta su trajali mesecima, svakodnevno, i žali Bože sve one izgubljene ispite i godine, zloupotrebljenih studenata. Studenti su za DS, i DOS, za Đilasa, Jokanovića, Lečića, Jovanovića i Srđu Popoviča, i njihove stranke bili samo topovsko meso, potrošna roba. Iza svih ovih lažnih studentskih protesta stajale su zapadne obaveštajne službe.

Dok je DS bio na vlasti do 2012. političko angažovanje studenata je zamrlo, razumljivo, DS nije radila protiv sebe, i važnije zapadne obaveštajne službe nisu htele da rade protiv svojih pulena. Dolaskom SNS na vlast, već 2017., bez povoda, posle predsedničkih izbora, koji su bili čisti kao suza, kada je predsednik Vučić osvojio 55 odsto u prvom krugu, deo opozicije je opet organizovao lažne studentske demonstracije. Te demonstracije su organozovali DS, NDBG, Jeremićeva i Jankovićeva stranka u osnivanju, a podsticaj je dao zapad. Formalno proteste su organizovali – „apolitični studenti“. Naravno, krunski dokaz o veštački izazvanim protestima je prisustvo službenika američke ambasade Solomona Bleka i Denisa Ibišbegovića, demonstracijama NDBG, 2016. godine, prisustvo službenika ambasade Britanije i službenika ambasade SAD na protestima u Beogradu i Novom Sadu 2017. godine. Glavna slabost ovih demonstracija 2017. je činjenica da nije postojao bilo kakav razlog za te proteste (izborna krađa). Protesti su trajali 2 meseca, svakodnevno, i bili su slabo posećeni. Na kraju u maju je protestovalo oko 100 građana. Bilo je smešno to što su se lideri NDBG predstavljali kao studenti, a svi su imali preko 35 godina. Takođe, medijskom manipulacijom, npr. u nedeljniku „NIN“ od 13.04.2017. peklamirani su lažni lideri protesta. Objavljen je intervju sa četvoro navodnih studenata, lidera protesta, od kojih jedna osoba uopšte nije bila student. Sve 4 osobe su bile članovi stranaka koje su organizovale proteste. Jedna osoba je bila član Jeremićevog štaba i nije bila student. Druga osoba je bila Mia Bjelogrlić, iz Jeremićevog štaba, ćerka Dragana Bjelogrlića. Treća osoba je bila Una Draganić, ćerka Gorana Draganića, funkcionera DS. Četvrta osoba sa naslovnice „NIN“a je bio Vuk Velebit, tada član Jankovićevog štaba. Sve redom deca moćnih i bogatih, koja nisu delila probleme studenata. Nisu živeli u studentskim domovima, niti iznajmljenim stanovima, nisu jeli u studentskim menzama. Tada je Đilas dao intervju u kome je rekao da podržava proteste 2017. zbog toga što su njegove dve ćerke doletele sa studija u Londonu da bi učestvovale u tim protestima!

Kada se Đilas 2018. godine vratio u politiku, prvom prilikom je organizovao „studentske“ proteste. Povod je bio napad na Borka Stefanovića u Kruševcu. Protesti su počeli u novembru 2018., a zamrli su u maju 2019. Održavali su se jednom nedeljno. Đilas je platio i osnovao lažno studentsko udruženje „1 od 5 miliona“ koje je formalno organizovalo proteste. U stvarnosti proteste su organizovali Đilas i njegova stranka u nastajanju, Narodna stranka Vuka Jeremića, Dveri, PSG i DS. Organizatori ovih lažnih studentskih protesta su pet meseci obmanjivali javnost iznoseći desetostruko veće brojeve učesnika protesta. Vrhunac Đilasovih „studentskih“ protesta je bio Đilasov miting od 13. aprila 2019. kome je prisustvovalo samo 7.500 građana. Koliko je to malo svedoči veličanstveni skup SNS održan šest dana kasnije. Skupu je prisustvovalo 150.000 građana.

O tome kako su opet zloupotrebljeni i izmanipulisani studenti svedoče i činjenice o glavnoj organizatorki Đilasovih protesta  - Jeleni Anasonović. Ona je bila funkcioner stranke Borka Stefanovića, koja se utopila u Đilasov  SSP. Drugi Đilasov organizator protesta, je bio Aleksandar Stanojković star 31 godinu. Bio je poznat je bio po tome što je u novembru 2018. dao intervju listu „Blic“, kao potencijalni samoubica i lice obolelo od teške depresije. Intervju je nastao kao deo promocije SOS telefona za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu. U tom intervjuu Đilasov organizator protesta kaže: „Probao sam da se obesim nekoliko puta, jednom i da prerežem vene. Želja za samoubistvom, kao i pokušaji, počeli su još u detinjstvu. Alkohol i droga ublaže bol na kratko“. Dakle, jedan od organizatora i zaštitnih lica Đilasovih studentskih protesta je bio čovek koji nije student, višestruki potencijalni samoubica, zavisnik od droge i alkohola, lice obolelo od teške depresije. Treći istaknuti Đilasov organizator je bio Srđan Marković Marsovac, navodno student, tada star 31 godinu. Kao i ranije ovim lažnim studentskim protestima su prisustvovali šef političkog odseka ambasade SAD Dejvid Gerenbek i Denis Ibišbegović, službenik političkog odeljenja ambasade SAD. Tokom tih „studentskih“ protesta, Đilasov lider Željko Veselinović je pozvao na silovanje premijerke Ane Brnabić.

Poslanik Dveri Srđan Nogo je zapretio vešanjem na Terazijama predsedniku Srbije Vučiću i premijerki Brnabić i nosio je vešala tokom lažnih studentskih protesta. Koliko poštuje studente pokazao je Dragan Đilas u januaru 2019. On se tokom šetnje sukobio sa učesnicima protesta. Đilas je studente iz studentske grupe Marks 21 najgrublje izvređao mizoginim i homofobnim psovkama (citiram Đilasa: „Pi*ka li ti materina bre. Je*em li ti mater pedersku“). Kada su protesti počeli da zamiru Đilas je organizovao napad na RTS i na Predsedništvo Srbije. Tokom protesta od 16. i  17. marta 2019. je povređeno šest policajaca. Delimično su demolirane prostorije RTS-a. Javnom servisu je onemogućen rad u trajanju od više sati. Zaposlenima na RTS-u i pripadnicima policije je prećeno i vređani su. Lično je Dragan Đilas, na Terazijama, pretio pripadnicima policije u civilu da će ostati bez posla kada on dođe na vlast. Posle Đilasovog skupa održanog 13.aprila 2019., kada su upućene pretnje pripadnicima mađarske manjine i sirijskim izbeglicama, protest je potpuno zamro. Ambasador Norveške Arne Bjernstad  je posle tog protesta izjavio da mu je veoma teško da razume, a još teže da objasni nekome u Norveškoj, šta je to što srpska opozicija nudi, s obzirom da nema zajednički program i dogovor. Bjernstad je ocenio i da protesti ne mogu mnogo da utiču na investitore, ali da doprinose utisku da je Srbija zemlja sa određenim političkim rizikom.

Studentkinja Jelena Anasonović se kasnije okrenula protiv Đilasa i pokreta „1od 5 miliona“, i otkrila da je iza protesta stajao Đilas. Đilas se kasnije, 2021. godine na sednici Glavnog odbora SSP hvalio kako je on 2018. i 2019. organizovao uspešne proteste. A 2018. godine Đilas je tvrdio da nema veze sa „studentskim“ protestima. Posle Jelene Anasonović protiv Đilasa se okrenuo i „studentski“ pokret „1od 5 miliona“, koji je osnovao sam Đilas. Ovaj „studentski“ pokret je odlučio da ne bojkotuje izbore 2021. i učestvovao je na njima, za razliku od Đilasa. Ovi, nekada Đilasovi „studenti“ su na izborima osvojili 0,7 odsto glasova.

Srpska napredna stranka, je od svog osnivanja 2008. godine, pokazala da nikada ne zloupotrebljava studente. Predsednik Vučić i SNS studentima nude posao posle studiranja, pružaju im uslove za ostanak u Srbiji, i uslove za podizanje potomstva. Tokom tri decenije višestranačja, pravi studenti su bili mnogo pametniji od svih ovih političara i lažnih studenata, DS-a, DOS-a, i Đilasa. Devedeset devet odsto studenata, i dan danas studira, ne podržava tajkune, ne bavi se politikom, i bori se za svoja, a ne za tuđa prava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OBAVEZNO PROČITAJTE! Nebojša Bakarec: Nekoliko činjenica o КiM, povodom izveštaja predsednika Vučića!
Politika

OBAVEZNO PROČITAJTE! Nebojša Bakarec: Nekoliko činjenica o КiM, povodom izveštaja predsednika Vučića!

U Skupštini Srbije smo čuli istorijsko obraćanje državnika, predsednika Vučića, o Кosovu i Metohiji. Bila je velika čast uživo čuti ovaj istorijski govor. Hvala predsedniku Vučiću! Sa zadovoljstvom samm glasao za izvanredni izveštaj predsednika Vučića i Кancelarije za КiM. Кako je danas u Skupštini rasprava bila ograničena na mali broj govornika, s obzirom na kratko vreme za raspravu, izneću nekoliko važnih činjenica koje se danas nisu mogle čuti u Skupštini Srbije

22.06.2021

20:53

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija