• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

03.07.2021

17:23

DANI PORODICE U PERLEZU! Dmitrović: Decenije su prolazile, a onda je ispred nas, kao monstrum izleteo problem koji se zove demografija

Grad Zrenjanin

Politika

DANI PORODICE U PERLEZU! Dmitrović: Decenije su prolazile, a onda je ispred nas, kao monstrum izleteo problem koji se zove demografija

Podeli vest

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije Ratko Dmitrović, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Radošem Pejovićem, posetio je Zrenjanin i Perlez, mesto u kojem.će se početkom avgusta održati manifestacija Dani porodice, koja za cilj ima promociju porodičnih vrednosti.

U sklopu manifestacije predviđeno je otvaranje šetališta, nekadašnjeg porodičnog korzoa, na kojem su u toku radovi, a u planu je i izgrada bungalova za porodice, kao i edukativni centar pod otvorenim nebom, za mlade bračne parove i škola roditeljstva na levoj obali Begeja.

-  Zašto baš Perlez, zato što je taj potez bio neuređen, a uspeli smo da uradimo infrastrukturne delove i pripremimo sve da 12. avgusta kada će biti otvoreni prvi Dane porodice u Srbiji - istakao je Radoš Pejović, uz napomenu da je manifestacija neophodna i značajna i da će ona biti pokretač za ostale manifestacije koje će se dešavati u drugim lokalnim.samoupravama i uticati da se promeni svest, da je porodica najvažniji nacionalni resurs.

Foto: Grad Zrenjanin

 Ministar Ratko Dmitrović naglašavajući  značaj porodice istakao je da nema popravljanja demografske slike bez porodice i da treba vratiti njen kult. 

-  Decenije su prolazile, a onda je ispred nas, kao monstrum izleteo problem koji se zove demografija, tako će nam dugo vremena trebati da promenimo ili zaustavimo taj trend koji je zastrašujući - kazao je Dmitrović i izneo podatke da je prvi put posle 50 godina broj Srba pao ispod sedam miliona, sa stalnom tendencijom smanjenja brojnosti.

Foto: Grad Zrenjanin

Takođe jedan od problema je i neravnomeran razvoj gradova i činjenica da se sela prazne munjevitom brzinom, pa tako na primer,  2020. godine je u odnosu na 2019. sklopljeno 10 hiljada brakova manje, dok je poslednjih 10 godina 40 odsto sklopljenih brakova razvedeno.

PARK PORODICE I IKONE UROŠA PREDIĆA

U okviru posete Perlezu, ministar je obišao i radove na izgradnji Parka porodice u Perlezu, u kojem je poslednjih godina, zbog geografskog položaja i dobre infrastrukture, povećana kupovina nekretnina, a zatim i hram Uspenja Presvete Bogorodice, koji spada u objekte najviše kategorije graditeljskog nasleđa na našim prostorima i sadrži originalne ikone Uroša Predića. 

50 HILJADA ZA SVAKO PRVOROĐENO DETE

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, utisak dobrog domaćina upotpunio je činjenicama da se za svako prvorođeno dete izdvaji 50, a za drugo i treće 35 hiljada dinara, uz apotekarske pakete za bebe, novac za vantelesnu oplodnju, a ove godine 2,1 milion dinara namenjenih za proslavu nove godine opredeljen je za lečenje bolesne dece.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Danilovi drugari iz šahovskog

pre 2 godine

Auuu, ako će ovaj da brine o našoj demografji, ona šljiva Tarabića nam ne gine do kraja decenije.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija