• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Srna

25.07.2021

19:03

INCKO ODLAZI KAO ABORTIRANA VERZIJA BENJAMINA KALAJA I BLEDA KOPIJA GENERALA POĆOREKA! Kusturica o visokom predstavniku: "Klovno" ništa nije naučilo!

Politika

INCKO ODLAZI KAO ABORTIRANA VERZIJA BENJAMINA KALAJA I BLEDA KOPIJA GENERALA POĆOREKA! Kusturica o visokom predstavniku: "Klovno" ništa nije naučilo!

Podeli vest

Proslavljeni srpski i svetski reditelj Emir Kusturica izjavio je da je Valentin Incko "klovno" i bleda kopija generala Poćoreka koji ništa nije naučio iz grešaka njegovog prethodnika od pre više od 100 godina, kad je bio potonji austrougarski guverner BiH

- Kada je Andrićev institut objavio pismo iz 5. janura 2014. godine koje Poćorek šalje austrougarskom ministru finansija Bilinskom zaduženom za BiH, to je izazvalo burnu reakciju zapadne javnosti a taj broj Istorijskih svezaka je bio napadnut kao nacionalistički ispad na 174 linka - podsetio je Kusturica.

Upitavši šta radi Incko mešajući se u pravni sistem BiH, Kustirica je rekao da on ne samo da daje impuls za rušenje BiH i negiranje zločina nad Srbima, već "klovno imitira Poćoreka koji u pomenutom pismo iz 1913 piše `treba iskoristiti apatiju srpskog sela, okrenuti Zagreb protiv Beograda, a hrvatsku i muslimansku inteligenciju protiv Srba`.

Foto: Reuters

Prema njegovim rečima, jedino što nema Austrugarske iako se njena raspala politika provodi u BiH kao tragikomedija čitave civilizacije koja nema snage da samu sebe održi, kamoli provede do kraja svoju nasilničku politiku.

- Ipak, Incko odlazi kao abortirana verzija Benjamina Kalaja i ne treba zaboraviti da korekciju pravosudnog sistema BiH i zabranu komentarisanja, te naučnog istraživanja srebreničkog zločina obavljuje na isti dan, 23. jula kada je 1914. Austrougarska uputila Ultimatum Srbiji, posle čega je, pet dana kasnije Austrougarska objavila rat Srbiji što je bio povod za početak Prvog svetskoga rat. Taj novi rat Incko, najverovatnije, neće pokrenuti, ali je sigurno da je njegovo deo akt koji ima još jednu funkciju - naglasio je Kusturica.

Foto: HIT dodatak/informer

On je istakao da su u dvadesetom veku bila tri velika genocida u Evropi.

- Stradali su Jevreji, Srbi i Jeremeni. Jevreji su dokazali genocid nad njima, Jermeni takođe u najvećem delu sveta, a Srbi nad kojima je izveden genocid u Jasenovcu, Gradini, Jadovnu, Starom Brodu, nismo dobili povtrdu pogroma koji je nad nama izvršen. Da li ćemo konačno krenuti u sveopštu, planiranu akciju da pred svetom izvedemo dokaz da smo u svim ratovima u prošlom veku bili žrtve? Sad ili nikad - poručio je Kusturica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Joyce

pre 2 godine

Nadam se, da će razum prevladati i u svetu i kod nas. I ako su nam oba svetska rata nametnuta sa anatemom , da smo jih Srbi izazvali (Bil Klinton), na njihovu žalost u oba planetarna rata Srbi su izašli kao pobednici. Srbi su uz ogromne žrtve nevinog civilnog stanovništva, do hrabrih ratnika koji su utkali svoje živote za slobodu ne samo svog nego i drugih naroda na Balkanu, pokazali celom svetu, da žele biti svoj na svom. Srpski političari nisu znali da sačuvaju srpske zemlje i olako su jih prepuštali onima, čiji preci su bili na strani kolonijalnih okupatora, nacista i fašista. Živela Republika Srpska. U Srebrenici se dogodio strašan masakar, ratni zločin. U Srebrenici nije bilo genocida nad bošnjačkim narodom več ratni zločin nad ratnim zarobljenicima...

Baća

pre 2 godine

Šta reći? Kusturica je sve lepo rekao i objasnio. Veliki reditelj i veliki čovek. Nažalost, Bosna je uvek bila i ostala bure baruta. Pravoslavni i islamizirani Srbi u večnom sukobu. Tragedija.

Sasa

pre 2 godine

Protiv austrougarske nasi srbi dadose zivote za sve vas koji nas nazivate, srbijancima. dosta bre jebite se vise nije srbija krava muzara da je koristite kad vama treba.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija