• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.09.2021

13:17

VELIKO INTERESOVANJE ZA OBRAĆANJE PREDSEDNIKA SRBIJE NA BLEDU! Vučićev govor pratili srpski mediji, mediji iz regiona, ali i strani! Foto

Informer

Politika

VELIKO INTERESOVANJE ZA OBRAĆANJE PREDSEDNIKA SRBIJE NA BLEDU! Vučićev govor pratili srpski mediji, mediji iz regiona, ali i strani! Foto

Podeli vest

Za obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Bledu posle 16. Bledskog strateškog foruma bio je zainteresovan veliki broj novinarskih ekipa

 

Kako se može videti na fotografijama, obraćanje Aleksandra Vučića pratio je veliki broj novinarskih ekipa iz regiona, Hrvatske, Slovenije, ali i strani mediji. 

Foto: Informer

Foto: Informer

Foto: Informer

Podsetimo, Aleksandar Vučić se obratio novinarima nakon što je danas u Sloveniji na Bledskom strateškom forumu, koji inače tradicionalno okuplja lidere regiona i zemalja članica Evropske unije, kao i predstavnike evropskih institucija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će Zapadni Balkan biti više na agendi Evropske unije, nego što je to bio slučaj prošle godine.

- To čak i ovde na Bledu možete da osetite - rekao je Vučić i zahvalio organizatorima što su mu dozvolili da iznese ideje Srbije, ali i regiona Zapadnog Balkana.

 -Govorio sam istinu, kao što sam postavio neka pitanja na koja nema odgovora, u vezi sa rastom, šta će biti posle odlaska nemačke kancelarke Angele Merkel - rekao je Vučić novinarima na Bledu posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom i učesća na panelu posvećenom budućnost EU.

- Važno je kako ćemo strateški da se postavimo, a ne samo da pratimo i rešavamo trenutne krize. Svi su razumeli da moramo da budemo ujedinjeni. Za nas je važno da budemo deo Evrope, suviše smo mali da bismo mogli samostalno da štitimo naše interese - dodaje Vučić.

Sastanak sa Lajčakom

– Što se tiče razgovora s Lajčakom, biće nastavljen tehnički dijalog, dobili smo informacije od naših obaveštajnih izvora da od 4. septembra kreću u novu kampanju, sa novim zahtevima da budu prihvaćeni u međunarodnim institucijama. Naše je da se pripremimo da odgovorimo na to – rekao je Vučić novinarima.

Odnos Srbije i Hrvatska

Kako dodaje, u Hrvatskoj uvek postoji prostor za negativne izjave u Srbiji, što se nekada desi i u Srbiji. 

- Ni na jednu stvar ne gledamo istim očima, ali je naša budućnost u saradnji. To je strateški, da ne kažem vizionarski, ali moramo da budemo zajedno ako hoćemo da postojimo. Zalagaću se za poverenje Srbije i Hrvatske - navodi Vučić.

Vučić kaže i da će se Srbija na poziv Brisela uvek odazvati, i biti spremna za razgovore.

16. Bledški strateški forum

Aleksandar Vučić je danas učestvovao na 16. Bledškom strateškom forumu, čija je glavna tema bila budućnost Evrope. 

On je danas učestvovao u debati na kojoj je, govoreći o tome šta je za njega politika, rekao: 

- Hvala na pozivnici, politika znači vizija, ideje, ispunjenje. Politika nije udovoljavanje nekome, nije stvar u praćenju već u donošenju odluka koji drugi ne bi i donošenje odluka za narod. Naš posao je da služimo ljudima i naciji. To je sve, ne želim da filozofiram previše - rekao je Vučić.

U nastavku debate, Vučić je izrazio uverenje da je EU posle Bregzita potrebno širenje, uz konstataciju da se umesto toga Unija začaurila i da ne vidi širu sliku oko sebe.

On je istakao da Srbija, koja je svesna toga, mora da poboljša uslove života svojih građana i da mora da brine o sebi zajedno sa svojim susedima.

- Ja sam jedini ovde koji reprezentuje zemlju koja nije EU, i nemam prava da delim neke reči o tome. Izneću tri stvari koje su bitne za budućnost -  kazao je on i dodao da EU gubi ekonomski značaj u svetu.

Vučić je ukazao da je pre 20 godina učešće EU u globalnom BDP-u bilo još na 20 odsto, danas je 10 procenata, a za par godina pašće na sedam odsto.

- Prvo, naravno da je EU najbolje mesto za demokratiju, ljudska prava i ostalo. Ali niko ne govori o BDP u EU koja je pre određenog broja godina bila 20 odsto, a sada je 10 odsto. Šta ćemo promeniti da se tome stane na put. Stalno govoriti o Zelenoj agendi ne verujem da će biti dovoljno. Ima li drugih rešenja osim mera zaštite od drugih kao što je Kina? Nisam čuo do sada -  ukazao je on.

Ujedno Vučić je podsetio da Angela Merkel uskoro napušta nemačku politiku i dodao da neće više biti tako snažnog kancelara u Nemačkoj, ma ko došao na vlast.

- Moje praktično pitanje s tim u vezi je šta ako se nešto desi u Evropi, možda na Zapadnom Balkanu, ko će da preduzme nešto a da će ga drugi poslušati? Ja trenutno ne vidim nikog -konstatovao je on.

Vučić je kazao da svi govore o vladavini prava, zelenoj agendi, a kada se dođe do Zapadnog Balkana kaže se da taj region kulturno pripada EU, i da će jednog dana postati članice.

Vučić je istakao da je Srbija ponosna što je među vodećim zemljama Evrope po pitanju privrednog rasta, dodajući da je to tako što su upostavljeni sopstveni mehanizmi i instrumenti.

S tim u vezi je pomenuo inicijativu "Otvoreni Balkan", i rekao kako je to dogovoreno jer zemlje regiona žele da sarađuju bez granica, iako, kako je dodao, to se nekome ne sviđa jer nema kontrolu nad procesom.

- Kada je reč o trećoj stavki Zapadnom Balkanu se stalno govori da EU kaže da Zapadni Balkan pripada kulturološki Evropi i da će jednog dana biti u EU, ali mogu da vam kažem da je entuzijazam za pridruživanje u EU nekada postojao, ali da smo ga mi u međuvremenu izgubili i zato smo stvorili vlastiti mehanizam i alate da omogućimo pristup jedni drugima bez granica.

- Severna Makedonija promenila je svoje ime i za to joj je obećano da će biti početi pristupni pregovori. Da li su to i dobili? Nisu. Sutra će se Albaniji reći da neće da odvajaju njihove pristupne pregovore od Severne Makedonije, a kasnije će Srbija, kojoj se priznaje napredak u brojnim oblastima, biti suočena sa primedbama nekih drugih. Ne tražim pomoć, ne molim za pomoć, samo govorim istinu. Mi to vidimo - objasnio je on.

Zato, kaže, u regionu zemlje moraju da budu bliže, da čuvaju mir i stabilnost, iako to nije uvek lako.

- Verujem da je posle Bregzita EU potrebno da se širi, ali umesto toga Unija se začaurila oko svojih unutrašnjih problema i ne vidi širu sliku. Srbija je potpuno opredeljena za evropski put, ali moramo da živimo, da poboljšamo uslove života građanima i brinemo se o sebi zajedno sa susedima - dodao je on.

Vučić je ukazao da je Srbija za samo par meseci uspostavila usaglašenost sa EU u nivou od 63 odsto, nakon što je bila ranije na 46 procenata.

- Srbija se usaglašava sve više sa deklaracijama Unije, a da li je neko to primetio? - upitao je on.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sara

pre 2 godine

To samo govori o tome koliko je naš predsednik cenjen.

vođini zanosači muda u krivini

pre 2 godine

Mortadela sa haube za bota!

Maja

pre 2 godine

Naravno da su zainteresovani, Vučić je čovek koji je iskren, koji se trudi i radi za svoj narod, a taj posao uopše nije lak.

Maja

pre 2 godine

Naravno da su zainteresovani, Vučić je čovek koji je iskren, koji se trudi i radi za svoj narod, a taj posao uopše nije lak.

Mina

pre 2 godine

Otvoreni Balkan je jako važan cilj ka kome treba svi da težimo, a Srbija se bori i radi i trudi i ide napred šro brže i bolje.

Lea

pre 2 godine

Ovako se ceni i poštuje predsednik Republike Srbije

Lazar

pre 2 godine

Vučić je jedini političar koji je iskren i radi za dobrobit svog naroda

Ena

pre 2 godine

Aleksandar Vučić je veliki državnik koji ima šta da kaže i pokaže. Svaka čast!

Mima

pre 2 godine

Od krucijalne važnosti je što Srbija ima svog predstavnika na ovako važnom sastanku.

Maxon

pre 2 godine

Aleksandar Vučić je cenjen među političkim liderima.

Milena

pre 2 godine

Za očekivati je ovo! Predsednik Vučić je poznat po tome koliko je iskren, i koliko mu je stalo do Srbije.

Grada

pre 2 godine

Nemam reči za predsednika Vučića, sem da smo svi ponosni na njega i njegov govor.

Milena

pre 2 godine

Normalno je da ima interesovanja za Vučićev govor, čovek koji zna šta hoće, i koji je uspeo Srbiju da dovede do enormnih uspeha!

Ivana

pre 2 godine

Predsednik Vučić zaista treba da radi na ekonomskom napretku i razvoju, puna podrška predsedniče jer znamo da jedino vi možete da nam omogućite bolju budućnost niko više ovoliko ne radi za razvoj i izgradnje Srbije koliko Vučić.

Jelena

pre 2 godine

Ovo pokazuje da narod gaji veliko poverenje i postovanje prema nasem predsedniku.

Annna

pre 2 godine

Vucic je stvarno pošten i dobar covek! Vili Srbiju i ljude u njoj ali vole i njega !!! Mnogo je uradeo i pružio !

Anna

pre 2 godine

Za Srbiju je mnogo dao sebe ! Ljudi ga vole i poštuju !

Petar

pre 2 godine

Drago mi je sto predstavnici iz inostranstva kao i njihovi mediji vole Srbiju i cene predsednika Vucica.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija