• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

04.09.2021

20:57

I PAPA TVRDI: NE VREDE PRITISCI ŠIPTARA VIŠE NEGO JASNA PORUKA VATIKANA! Kosovo nije država, kao što nije ni Katalonija!

Politika

I PAPA TVRDI: NE VREDE PRITISCI ŠIPTARA VIŠE NEGO JASNA PORUKA VATIKANA! Kosovo nije država, kao što nije ni Katalonija!

Podeli vest

Poglavar Katoličke crkve lažnu državu Kosovo uporedio sa španskom pokrajinom u kojoj je propao referendum o nezavisnosti. Kosovo je oblast koja je i danas u procesu sticanja nezavisnosti, to je oblast koja se prepravlja, rekao je papa Franja

 

Papa Franja, vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve, poručio je da Kosovo nije nezavisna država, baš kao što država nije ni Katalonija u Španiji!
Papa je Kosovo uporedio sa španskom pokrajinom Katalonijom, u kojoj je propao referendum o nezavisnosti, ističući da je lažna država zapravo "oblast koja je i danas u procesu sticanja nezavisnosti i koja se prepravlja" i samim tim nije država. Vatikan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, pa stručnjaci ovu papinu izjavu tumače kao podršku Srbiji, ali i poruku Kataloncima šta bi moglo da ih čeka ukoliko nastave da traže nezavisnost od Španije.

Nema takvog primera

Primer lažne države Kosovo nije dobar primer za bilo koga, pa ni za Katalonce
Aleksandar Pavić, politikolog



Nedovršena zemlja
Papa Franja naglašava da je u istoriji bilo mnogo slučajeva "nezavisnosti", ali i da danas u Evropi postoje "nedovršene zemlje".
- U istoriji je bilo mnogo slučajeva nezavisnosti. Postoje zemlje u Evropi koje su danas još u procesu sticanja nezavisnosti, pogledajte Kosovo i svu tu oblast koja se prepravlja. To su istorijski događaji koje karakteriše niz posebnosti - rekao je papa Franja u intervjuu za špansku radio stanicu Koup.
Prema njegovim rečima, najvažnija stvar u ovom trenutku u bilo kojoj zemlji koja ima ovu vrstu problema jeste da ih upitate da li su se pomirili sa sopstvenom istorijom.
- Ne znam da li se Španija potpuno pomirila sa sopstvenom istorijom, posebno istorijom prošlog veka. Potreban je beg od ideologija koje ometaju proces pomirenja. Koncept nacionalnog jedinstva je fascinantan izraz, to nikad neće biti vrednovano bez osnovnog pomirenja naroda. Svaka vlada, bez obzira na njen predznak, mora preuzeti odgovornost za pomirenje - objašnjava papa Franja.

Moj ugao
MIŠEL ZUBENICA
ANALITIČAR


Papa Franja poziva na dijalog i nacionalni konsenzus upravo znajući primer "Kosova", odnosno kako jedna secesija može da dovede do sukoba. U ovom slučaju potrebno je razumevanje Katalonaca i centralne vlasti u Madridu, ali treba svakako i razmišljati o potrebama samih građana i njihovim željama.

Verski analitičar Željko Injac, komentarišući poruku poglavara Rimokatoličke crkve, kaže da Vatikan ne priznaje lažnu državu Kosovo i da tu nema zbora.
- S obzirom na to da Vatikan nije, niti želi da prizna takozvano Kosovo, ova poruka može se tumačiti kao skrivena podrška Španiji u njenom nastojanju da očuva Kataloniju u svom sastavu. Ipak, neko će reći i da bi ovo mogla biti skrivena podrška težnjama Katalonaca za nezavisnost. Teško je suditi samo po ovim rečima, ali se može suditi po postupcima Vatikana. Ako već nisu priznali lažnu državu Kosovo, još je manja verovatnoća da bi priznali Kataloniju odvojenu od bastiona rimokatoličanstva kakav je Španija - uveren je Injac.

Vučić: Srbija poštuje
međunarodno pravo!


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pomoćnika generalnog sekretara UN Miroslava Jenču, uz poruku da su UN od posebne važnosti za pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.
- Srbija će se uvek dosledno zalagati za poštovanje principa međunarodnog prava i rezolucija Saveta bezbednosti. Prisustvo Unmika je značajno kao garant statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na KiM na osnovu Rezolucije 1244 - istakao je Vučić.


Oštro upozorenje
Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da je veoma važno to što je papa Franja rekao da je Katalonija unutrašnja stvar Španije, jer to onda isto važi i za Srbiju.
- Mnogi će u papinoj izjavi tražiti ono što njima odgovara. Međutim, jasno je da Vatikan ne priznaje lažnu državu Kosovo, tako da se sa tog stanovišta papino poređenje sa Katalonijom može tumačiti kao upozorenje Kataloncima šta ih može čekati ako se upuste u avanturu jednostranog proglašenja nezavisnosti. Jer, primer lažne države Kosovo nije dobar primer ni za koga. Isto tako je važno da je papa istakao da je to unutrašnja stvar Španije, da Španci moraju "sami da sude" i sami da se pomire sa svojoj istorijom, da je jedini odgovor dijalog i pomirenje. To je sve ono što nedostaje na relaciji Beograd - Priština, i to isključivo voljom Prištine i spoljnih sponzora njihovog separatizma - zaključuje Pavić.
 

STEJT DEPARTMENT:
Nastavite moratorijum!


Stejt department pozvao je "Kosovo" i Srbiju da nastave da primenjuju moratorijum na pitanja priznavanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima, precizirano je u odgovoru neimenovanog portparola na upit Glasa Amerike. Neimenovani portparol Stejt departmenta precizirao je i da će SAD nastaviti saradnju sa Srbijom i "Kosovom" u ispunjavanju obaveza podržavajući cilj sveobuhvatne normalizacije njihovih odnosa. Moratorijum na kampanje Prištine i Beograda za priznavanje i povlačenje priznanja lažne države, inače, ističe 5. septembra.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ante

pre 2 godine

Pa Vatikan nije priznao nikad ni NDH. Teško Vatikan priznaje nove države ako postoje prepreke za njihovo priznanje, ali, sa svakom vlasti će surađivati da omogući djelovanje crkve. Nije katolička crkva kao pravoslavna, pa da naprimjer zagovara ustanak, ili otpor okupatoru. Zagovarat će otpor zlu, a politička i vojna pitanja je u smislu "to nije naš posao". Kod pravoslavnih crkvi, koje su često povezane s državnim, jer su autokefalne, to nije tako, pa sudbina crkve se povezuje s sudbinom naroda. Naravno, niži kler, svečenici, katoličke crkve, svakako da osječaju povezanost s svojim narodom, i često tako djeluju, ali govorim o vrhu crkve, o nadbiskupima, i Vatikanu, onima koji odlučuju o smjeru crkve, taj smjer je uvijek isti, stolječima.

Hahaha

pre 2 godine

To jedan sveštenik ne govori tako,a vašim fantazijama i lažima nema kraja.Toliko "verodostojno"lazete,da i sami verujete u to.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija