• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.09.2021

07:28

HERZLICH WILLKOMMEN FRAU ANGELA! Merkelova danas stiže u Srbiju

AP/Tanjug

Politika

HERZLICH WILLKOMMEN FRAU ANGELA! Merkelova danas stiže u Srbiju

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće danas domaćin nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, čiji mandat se privodu kraju, ali su bez obzira na to njen boravak u Beogradu i razgovori koje će imati snažan signal da Srbija i region ostaju visoko na agendi Nemačke, kao i da je ta poseta priznanje za razvoj Srbije

Vučić je do sada više puta izrazio zahvalnost Merkelovoj za sve što je činila za Srbiju dok je bila na funkciji kancelara Nemačke.

Merkelova je, rekao je više puta Vučić, mnogo učinila za Srbiju, posebno kada je reč o nemačkim investicijama u zemlji.

Kancelarka, koja posle Beograda ide u Tiranu, gde će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, u Beogradu će boraviti najduže i za to vreme će imati niz sastanaka.

Ona će na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" stići nešto posle 16 sati, gde će joj biti priređen doček, a ceremonija svečanog dočeka biće upriličena ispred Palate Srbija.

Prvi sastanak kancelarke Merkel i predsednika Vučića planiran je odmah po njenom dolasku i svečanom dočeku, koji će biti priređen ispred Palate ''''Srbija''''.

Oni će razgovarati iza zatvorenih vrata u četiri oka, a nakon toga najavljene su izjave za medije.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik je rekao i da je sa Merkelovom uvek imao "otvorene razgovore", bez obzira o čemu su razgovarali, da je srećan zbog njene posete, bez obzira šta će čuti od nje neposredno pred okončanje svog mandata.

- Nikada neću zaboraviti podršku koju nam je dala 2015, kao i kada su nam Hrvati uvodili sankcije zbog migranata i sto je podsticala investicije. Njeni ministri rade na dovođenju investitora, a toga ne bi bilo da nije nje - rekao je Vučić.

Ranije ove nedelje, portparolka nemačke vlade Martina Fic najavila je da će u fokusu razgovora dvoje državnika biti bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive.

Diplomata Zoran Milivojević očekuje da Merkelova tokom ove posete kaže da Nemačka ne menja politiku kada je reč o ovom regionu i da Berlinski proces ostaje na snazi kao mehanizam koji bi trebalo da nas približi EU.

- Nije ni slučajno da u Beogradu bude zasebno, a onda sa ostalima da bude u Tirani.To su potpuno jasne poruke da Nemačka ima interes za ovaj prostor - primećuje Milivojević.

Milivojević podseća na značaj Nemačke za srpsku privredu, pošto je Nemačka najveći investitor, a i njene kompanije zapošljavaju 72.000 ljudi u Srbiji.

Većina analittičara očekuju da će Merkelova u Beograd doći bez novih poruka, insistirajući pre svega na saradnji na Zapadnom Balkanu.

Ali za pretpostaviti je da će se u razgovoru sa predsednikom Vučićem naći i pitanje nastavka dijaloga Beograda i Prištine i stanje u Republici Srpskoj, naročito u kontekstu imenovanja nemačkog diplomate Kristijana Šmta za visokog predstavnika u BiH.

Od dolaska na vlast, i dok je bio premijer, Vučić je negovao odlične odnose sa nemačkom kancelarkom, za koju i danas kaže da je glavna liderka u Evropi, i da će to zasigurno ostati i nakon odlaska u „penziju". Poslednji put kancelarka Merkel posetila je Beograd jula 2015. kada joj je domaćin bio Vučić, ali u funkciji predsednika Vlade Srbije. Vučić je od tada u više navrata boravio u Berlinu, gde se sastajao sa kancelarkom Merkel, koju je podržao i kao liderku Hrišćansko-demokratske unije (CDU) sestrinske partije Srpske napredne stranke (SNS)


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zarko

pre 2 godine

Herzlich willkommen? Jel to Informerova verzija Danke Deutschland?!?

Saradžogla

pre 2 godine

Меркелова није ФРАУ већ ј ПАНИ.По оцу је ПОЉАКИЊА па се каже ПАНИ што на пољском језику значи ГОСПОЂА.Ако ово нисте знали сада знате.

Marcco

pre 2 godine

To da Nemačka ima interes za ove prostore je sasvim jasno... smo... retko se ti interesi podudaraju sa interesima Srbije. Makar se nisu podudarali 1914, 1941 a i nebrojano puta uadnih 30 godina... od 1988 do danas.

wtf

pre 2 godine

vi ste bre ludi skroz.. cemu ovoliko odusevljenje nemcima? zar smo sve zaboravili? ove zastave ste trebali da okacite po zgradama koje su bombardovali, ispred kuce milice rakic na primer.. sram vas bilo

Marcco

pre 2 godine

... inače... naslov vam je u rangu sa hrvatskim "Danke Deutschland" iz devedesetih.

Thomas

pre 2 godine

Frau Merkel. Vi ste dno novinarstva. Preba vas degradirat u Botove. Bar niste napisali DANKE DEUTSCHLAND. Necete valjda pisati DANKE FRAU MERKEL ? Ko podrzava nezavisnost Kosova ? Za Vojvodinu nisam siguran. Nemci ne prastaju.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija